본 연구는 소비자의 건강과 지속가능성 라이프스타일인 로하스(LOHAS)를 건강지향형, 여가지향형, 친환경지향형, 공동체지향형으로 구분하고, 이가 생물다양성을 고려한 식품의 태도와 구매의도에 미치는 영향에 대해 실증분석을 통해 검증하였다. 연구 결과는 다음과 같다. 첫째, 건강지향형과 친환경지향형이 생물다양성을 고려한 식품의 태도에 긍정적인 영향을 주는 것으로...
본 연구는 소비자의 건강과 지속가능성 라이프스타일인 로하스(LOHAS)를 건강지향형, 여가지향형, 친환경지향형, 공동체지향형으로 구분하고, 이가 생물다양성을 고려한 식품의 태도와 구매의도에 미치는 영향에 대해 실증분석을 통해 검증하였다. 연구 결과는 다음과 같다. 첫째, 건강지향형과 친환경지향형이 생물다양성을 고려한 식품의 태도에 긍정적인 영향을 주는 것으로 확인되었다. 둘째, 생물다양성을 고려한 식품의 태도는 구매의도에 긍정적인 영향을 미친다는 결과가 도출되었다.
본 연구는 소비자의 건강과 지속가능성 라이프스타일인 로하스(LOHAS)를 건강지향형, 여가지향형, 친환경지향형, 공동체지향형으로 구분하고, 이가 생물다양성을 고려한 식품의 태도와 구매의도에 미치는 영향에 대해 실증분석을 통해 검증하였다. 연구 결과는 다음과 같다. 첫째, 건강지향형과 친환경지향형이 생물다양성을 고려한 식품의 태도에 긍정적인 영향을 주는 것으로 확인되었다. 둘째, 생물다양성을 고려한 식품의 태도는 구매의도에 긍정적인 영향을 미친다는 결과가 도출되었다.
This study categorized LOHAS, the consumers' health and sustainability lifestyle, into the health-oriented, leisure-oriented, eco-friendly-oriented, and community-oriented and it verified the effects of this on their attitude towards foods considering biodiversity and purchase intention through empi...
This study categorized LOHAS, the consumers' health and sustainability lifestyle, into the health-oriented, leisure-oriented, eco-friendly-oriented, and community-oriented and it verified the effects of this on their attitude towards foods considering biodiversity and purchase intention through empirical analysis. So this study confirmed that health-oriented and eco-friendly-oriented in LOHAS would positively influence the attitude of food considering biodiversity. Also, the result was derived that the attitude of food considering biodiversity had a positive effect on purchase intention.
This study categorized LOHAS, the consumers' health and sustainability lifestyle, into the health-oriented, leisure-oriented, eco-friendly-oriented, and community-oriented and it verified the effects of this on their attitude towards foods considering biodiversity and purchase intention through empirical analysis. So this study confirmed that health-oriented and eco-friendly-oriented in LOHAS would positively influence the attitude of food considering biodiversity. Also, the result was derived that the attitude of food considering biodiversity had a positive effect on purchase intention.
주제어
#로하스, 생물다양성을 고려한 식품, 태도, 구매의도, LOHAS(Lifestyle Of Health And Sustainability), Food considering biodiversity, Attitude, Purchase Intention
학위논문 정보
저자
오승안
학위수여기관
경희대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
조리외식경영학과
지도교수
정라나
발행연도
2021
총페이지
v, 76 p.
키워드
로하스, 생물다양성을 고려한 식품, 태도, 구매의도, LOHAS(Lifestyle Of Health And Sustainability), Food considering biodiversity, Attitude, Purchase Intention
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