Porphyromonas gingivalis 및 Streptococcus mutans에 대한 마늘 추출물 나노 입자의 항균 활성 Antibacterial activity of nanoparticles of garlic extract against Porphyromonas gingivalis and Streptococcus mutans원문보기
항균 내성의 도전을 근절하기 위해 새롭고 효과적인 대체 항균제를 개발해야 할 긴급한 필요성이 있다. 마늘은 효과적인 항균 작용을 하는 의학적 식물 중 하나로 제안되어 왔다. 따라서, 우리는 대장균, 황색포도상구균, 스트렙토코쿠스 무탄스, 프로피로모나스 진지발리스 박테리아에 대한 초음파 마늘 추출물의 항균 활성을 평가하기 위해 이 연구를 수행했다. 마늘 추출물의 ...
항균 내성의 도전을 근절하기 위해 새롭고 효과적인 대체 항균제를 개발해야 할 긴급한 필요성이 있다. 마늘은 효과적인 항균 작용을 하는 의학적 식물 중 하나로 제안되어 왔다. 따라서, 우리는 대장균, 황색포도상구균, 스트렙토코쿠스 무탄스, 프로피로모나스 진지발리스 박테리아에 대한 초음파 마늘 추출물의 항균 활성을 평가하기 위해 이 연구를 수행했다. 마늘 추출물의 나노입자를 위와 같은 박테리아에 대해 검사하였고, Agar disc diffusion방법과 Agar well diffusion 방법에 의해 억제구역이 증가하였으며, TVC 추정하는데 평판계수법이 사용되었고 또한 마늘 나노입자의 특성화를 위해 FTIR, TEM 및 마이크로플레이트 분광광도계를 사용하였다. 실험한 세균은 모두 마늘 추출물의 나노입자에 민감했고, 스트렙토코쿠스 무탄스는 가장 민감했으며, 대장균은 가장 민감하지 않은 세균인 것으로 나타났다. 나아가 이러한 결과는 또한 마늘 추출물의 항균 활성이 유기황, 페놀 화합물, 카르복실 그룹, 단백질 입자의 내용물 때문일 수 있다는 것을 증명했다. 얻어진 결과를 바탕으로 마늘 추출물의 나노입자를 효과적인 대체 항균제로 제안할 수 있으며, 시험한 박테리아가 내성을 발생시킨 새로운 항생제 개발에 활용할 수 있다.
항균 내성의 도전을 근절하기 위해 새롭고 효과적인 대체 항균제를 개발해야 할 긴급한 필요성이 있다. 마늘은 효과적인 항균 작용을 하는 의학적 식물 중 하나로 제안되어 왔다. 따라서, 우리는 대장균, 황색포도상구균, 스트렙토코쿠스 무탄스, 프로피로모나스 진지발리스 박테리아에 대한 초음파 마늘 추출물의 항균 활성을 평가하기 위해 이 연구를 수행했다. 마늘 추출물의 나노입자를 위와 같은 박테리아에 대해 검사하였고, Agar disc diffusion방법과 Agar well diffusion 방법에 의해 억제구역이 증가하였으며, TVC 추정하는데 평판계수법이 사용되었고 또한 마늘 나노입자의 특성화를 위해 FTIR, TEM 및 마이크로플레이트 분광광도계를 사용하였다. 실험한 세균은 모두 마늘 추출물의 나노입자에 민감했고, 스트렙토코쿠스 무탄스는 가장 민감했으며, 대장균은 가장 민감하지 않은 세균인 것으로 나타났다. 나아가 이러한 결과는 또한 마늘 추출물의 항균 활성이 유기황, 페놀 화합물, 카르복실 그룹, 단백질 입자의 내용물 때문일 수 있다는 것을 증명했다. 얻어진 결과를 바탕으로 마늘 추출물의 나노입자를 효과적인 대체 항균제로 제안할 수 있으며, 시험한 박테리아가 내성을 발생시킨 새로운 항생제 개발에 활용할 수 있다.
There is an emergency need of developing new and effective alternative antibacterial agents to eradicate the challenge of antimicrobial resistant . Garlic has been suggested as one of the medical plants, that has effective antibacterial properties. Hence, we conducted this study to evaluate the anti...
There is an emergency need of developing new and effective alternative antibacterial agents to eradicate the challenge of antimicrobial resistant . Garlic has been suggested as one of the medical plants, that has effective antibacterial properties. Hence, we conducted this study to evaluate the antibacterial activity of ultrasonicated Garlic extract against Escherichia Coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, and Poryphyromonas gingivalis bacteria. Nanoparticles from garlic extract were tested against those bacteria, growing inhibition zone was determined by both Agar disc diffusion and Agar well diffusion methods, plate count technique was used to estimate the total viable count, moreover, FTIR, TEM as well as microplate spectrophotometer were used for characterization of garlic nanoparticles. The results have shown that all tested bacteria were sensitive to nanoparticles of Garlic extract,Streptococcus mutans was the most sensitive bacteria, and Escherichia Coli was the least sensitive bacteria. Furthermore, these results also evidenced that the antibacterial activity of garlic extract might due to its contents in organosulfur, phenolic compounds, carboxyl groups, and protein particles. Based on obtained results nanoparticles from Garlic extract can be suggested as an effective alternative antibacterial agent and could be utilized in the development of novel antibiotics to which tested bacteria developed resistance.
There is an emergency need of developing new and effective alternative antibacterial agents to eradicate the challenge of antimicrobial resistant . Garlic has been suggested as one of the medical plants, that has effective antibacterial properties. Hence, we conducted this study to evaluate the antibacterial activity of ultrasonicated Garlic extract against Escherichia Coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, and Poryphyromonas gingivalis bacteria. Nanoparticles from garlic extract were tested against those bacteria, growing inhibition zone was determined by both Agar disc diffusion and Agar well diffusion methods, plate count technique was used to estimate the total viable count, moreover, FTIR, TEM as well as microplate spectrophotometer were used for characterization of garlic nanoparticles. The results have shown that all tested bacteria were sensitive to nanoparticles of Garlic extract,Streptococcus mutans was the most sensitive bacteria, and Escherichia Coli was the least sensitive bacteria. Furthermore, these results also evidenced that the antibacterial activity of garlic extract might due to its contents in organosulfur, phenolic compounds, carboxyl groups, and protein particles. Based on obtained results nanoparticles from Garlic extract can be suggested as an effective alternative antibacterial agent and could be utilized in the development of novel antibiotics to which tested bacteria developed resistance.
주제어
#Novel antibacterial agent ultrasonicated garlic extract Agar disk diffusion method Plate count technique garlic nanoparticles
학위논문 정보
저자
투이시메
학위수여기관
건국대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
환경보건과학과
지도교수
천세철
발행연도
2021
총페이지
84
키워드
Novel antibacterial agent ultrasonicated garlic extract Agar disk diffusion method Plate count technique garlic nanoparticles
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