화장품 분야에서 현재까지 많이 사용되고 있는 SLS와 같은 합성계면활성제는 피부자극이 크고 과다한 탈지성을 가져 각질층의 건조를 유발하며 피부를 거칠게 하고, 염증과 피부질환을 일으키는 부작용이 유발된다. 그에 대한 대안으로 최근 천연식물유래 계면활성제에 대한 연구가 활발히 진행되고 있다. 본 연구에서는 주엽나무 성분분석을 통해 어떤 성분이 계면활성 성분이고, ...
화장품 분야에서 현재까지 많이 사용되고 있는 SLS와 같은 합성계면활성제는 피부자극이 크고 과다한 탈지성을 가져 각질층의 건조를 유발하며 피부를 거칠게 하고, 염증과 피부질환을 일으키는 부작용이 유발된다. 그에 대한 대안으로 최근 천연식물유래 계면활성제에 대한 연구가 활발히 진행되고 있다. 본 연구에서는 주엽나무 성분분석을 통해 어떤 성분이 계면활성 성분이고, 두피 관리에 항산화, 항균, 노인냄새 등의 효능이 있는지를 연구하였다. 주엽나무 열매 추출물이 천연 계면활성제로써의 가능성을 확인하고 화장품 천연소재로서의 응용가능성을 확인하기 위해 먼저 에탄올 함량 30%, 50%, 70% 로 열수 추출을 진행하였다. 또한 각 추출물에 대하여 GC-MS 유효성분분석, LC-MS폴리페놀 및 플라보노이드 함량분석, 항산화 효능, 노인냄새, 항균 효능 및 계면활성 평가를 진행하였다. 색도 측정 결과, 에탄올 함량이 증가할수록 명도(L*), 적색도(a*)와 황색도(b*) 값은 감소하는 경향을 확인하였다. 이것은 에탄올 농도가 높을수록 더 다양하고 많은 이중결합유기화합물(발색단) 유효성분들이 추출되었기때문으로 예측되어진다. 또한 GC-MS 성분분석 결과, 항산화 유효성분인 Tridecane 과 노인냄새 및 항균효능 유효활성성분인 Eugenol 성분이 에탄올 함량이 증가할수록 높게 검출되는 것을 확인하였다. 주엽나무 열매 추출물의 항산화 실험에서는 양성대조군인 Ascorbic acid 에 비해, 낮았지만, 에탄올 함량이 증가할수록 항산화 효능이 증가하는 경향을 나타내었다. 또한 에탄올 함량이 증가할수록 계피산과 유제놀과 같은 표면활성 성분이 점점 증가하는 경향을 나타내었다.
화장품 분야에서 현재까지 많이 사용되고 있는 SLS와 같은 합성계면활성제는 피부자극이 크고 과다한 탈지성을 가져 각질층의 건조를 유발하며 피부를 거칠게 하고, 염증과 피부질환을 일으키는 부작용이 유발된다. 그에 대한 대안으로 최근 천연식물유래 계면활성제에 대한 연구가 활발히 진행되고 있다. 본 연구에서는 주엽나무 성분분석을 통해 어떤 성분이 계면활성 성분이고, 두피 관리에 항산화, 항균, 노인냄새 등의 효능이 있는지를 연구하였다. 주엽나무 열매 추출물이 천연 계면활성제로써의 가능성을 확인하고 화장품 천연소재로서의 응용가능성을 확인하기 위해 먼저 에탄올 함량 30%, 50%, 70% 로 열수 추출을 진행하였다. 또한 각 추출물에 대하여 GC-MS 유효성분분석, LC-MS 폴리페놀 및 플라보노이드 함량분석, 항산화 효능, 노인냄새, 항균 효능 및 계면활성 평가를 진행하였다. 색도 측정 결과, 에탄올 함량이 증가할수록 명도(L*), 적색도(a*)와 황색도(b*) 값은 감소하는 경향을 확인하였다. 이것은 에탄올 농도가 높을수록 더 다양하고 많은 이중결합 유기화합물(발색단) 유효성분들이 추출되었기때문으로 예측되어진다. 또한 GC-MS 성분분석 결과, 항산화 유효성분인 Tridecane 과 노인냄새 및 항균효능 유효활성성분인 Eugenol 성분이 에탄올 함량이 증가할수록 높게 검출되는 것을 확인하였다. 주엽나무 열매 추출물의 항산화 실험에서는 양성대조군인 Ascorbic acid 에 비해, 낮았지만, 에탄올 함량이 증가할수록 항산화 효능이 증가하는 경향을 나타내었다. 또한 에탄올 함량이 증가할수록 계피산과 유제놀과 같은 표면활성 성분이 점점 증가하는 경향을 나타내었다.
Synthetic surfactants such as SLS, which have been widely used in the cosmetics field to date, are highly irritating to the skin and have excessive degreasing properties, causing dryness of the stratum corneum, roughening the skin, and causing side effects that cause inflammation and skin disease. A...
Synthetic surfactants such as SLS, which have been widely used in the cosmetics field to date, are highly irritating to the skin and have excessive degreasing properties, causing dryness of the stratum corneum, roughening the skin, and causing side effects that cause inflammation and skin disease. As an alternative, studies on natural plant-derived surfactants have recently been actively conducted. In this study, we studied which components are surface-active components and have effects such as antioxidant, antibacterial, and old-age smell in scalp care through component analysis of the Gleditsia japonica Fruit. In order to confirm the possibility of the extract of the fruit of the Gleditsia japonica as a natural surfactant and its applicability as a natural material for cosmetics, hot water extraction was performed with ethanol content of 30%, 50%, and 70%. In addition, for each extract, GC-MS active ingredient analysis, LC-MS polyphenol and flavonoid content analysis, antioxidant efficacy, old odor, antibacterial efficacy, and surface activity were evaluated. As a result of the colorimetric measurement, it was confirmed that the brightness (L*), redness (a*), and yellowness (b*) values decreased as the ethanol content increased. This is expected because the higher the ethanol concentration, the more diverse and many active ingredients of double bonded organic compounds (chromophores) were extracted. In addition, as a result of GC-MS component analysis, it was confirmed that Tridecane, an antioxidant active ingredient, and Eugenol, an active ingredient with an old odor and antibacterial effect, were detected higher as the ethanol content increased. In the antioxidant test of the fruit extract of the Gleditsia japonica fruit, it was lower than that of the positive control group, Ascorbic acid, but as the ethanol content increased, the antioxidant effect tended to increase. In addition, as the ethanol content increased, the surface active ingredients such as cinnamic acid and eugenol showed a tendency to gradually increase.
Synthetic surfactants such as SLS, which have been widely used in the cosmetics field to date, are highly irritating to the skin and have excessive degreasing properties, causing dryness of the stratum corneum, roughening the skin, and causing side effects that cause inflammation and skin disease. As an alternative, studies on natural plant-derived surfactants have recently been actively conducted. In this study, we studied which components are surface-active components and have effects such as antioxidant, antibacterial, and old-age smell in scalp care through component analysis of the Gleditsia japonica Fruit. In order to confirm the possibility of the extract of the fruit of the Gleditsia japonica as a natural surfactant and its applicability as a natural material for cosmetics, hot water extraction was performed with ethanol content of 30%, 50%, and 70%. In addition, for each extract, GC-MS active ingredient analysis, LC-MS polyphenol and flavonoid content analysis, antioxidant efficacy, old odor, antibacterial efficacy, and surface activity were evaluated. As a result of the colorimetric measurement, it was confirmed that the brightness (L*), redness (a*), and yellowness (b*) values decreased as the ethanol content increased. This is expected because the higher the ethanol concentration, the more diverse and many active ingredients of double bonded organic compounds (chromophores) were extracted. In addition, as a result of GC-MS component analysis, it was confirmed that Tridecane, an antioxidant active ingredient, and Eugenol, an active ingredient with an old odor and antibacterial effect, were detected higher as the ethanol content increased. In the antioxidant test of the fruit extract of the Gleditsia japonica fruit, it was lower than that of the positive control group, Ascorbic acid, but as the ethanol content increased, the antioxidant effect tended to increase. In addition, as the ethanol content increased, the surface active ingredients such as cinnamic acid and eugenol showed a tendency to gradually increase.
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