본 연구는 중·고등학교 생명과학 교육을 위한 실험 기반 탐구 프로그램을 개발하고자 하였다. 이를 위해 중·고등학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동을 추출하고 분석하였다. 실험 기반 탐구 활동 중 주요 탐구 활동을 선정 및 재연하고 문제점을 파악하여 개선 방안을 도출하였다. 이를 토대로 생명과학 교육을 위한 실험 기반 탐구 프로그램으로 개발하였다. 중·고등학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동 분석 결과 생명 영역 실험 기반 탐구 활동이 부족한 것으로 나타났으며, 중학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동의 비율이 높았으며, 특히 중학교 교과서 생명 영역의 식물과 에너지 대단원에서 가장 높게 나타났다. 중·고등학교 교과서 생명 영역의 실험 기반 탐구 활동 분석 결과, 재연하기 위해 선정된 실험 기반 탐구 활동은 퀴네발효관을 이용한 ...
본 연구는 중·고등학교 생명과학 교육을 위한 실험 기반 탐구 프로그램을 개발하고자 하였다. 이를 위해 중·고등학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동을 추출하고 분석하였다. 실험 기반 탐구 활동 중 주요 탐구 활동을 선정 및 재연하고 문제점을 파악하여 개선 방안을 도출하였다. 이를 토대로 생명과학 교육을 위한 실험 기반 탐구 프로그램으로 개발하였다. 중·고등학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동 분석 결과 생명 영역 실험 기반 탐구 활동이 부족한 것으로 나타났으며, 중학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동의 비율이 높았으며, 특히 중학교 교과서 생명 영역의 식물과 에너지 대단원에서 가장 높게 나타났다. 중·고등학교 교과서 생명 영역의 실험 기반 탐구 활동 분석 결과, 재연하기 위해 선정된 실험 기반 탐구 활동은 퀴네발효관을 이용한 알코올 발효 실험, 온도와 pH에 따른 효소의 활성 실험, 증산작용 실험이었다. 재연 실험을 실시한 결과, 3가지 실험 모두 문제점이 존재하고 있었으며, 특히 수업 시간 내에 실험을 완료하기 어렵거나 정량적 데이터 측정 요소가 부족한 것을 확인하였다. 이러한 문제점을 개선하고자 알코올 발효 실험과 온도와 pH에 따른 효소의 활성 실험은 바이알과 피펫을 이용한 개선 방안을 도출하였고, 증산작용 실험은 피펫을 이용한 개선 방안을 도출하였다. 이를 토대로 개선한 실험 기반 탐구 활동을 예상하기, 탐구과정, 결과 및 정리 단계로 구성된 실험 기반 탐구 프로그램으로 개발하였으며 이를 사용하여 실제로 수업할 수 있도록 학습지 또한 제작하였다.
본 연구는 중·고등학교 생명과학 교육을 위한 실험 기반 탐구 프로그램을 개발하고자 하였다. 이를 위해 중·고등학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동을 추출하고 분석하였다. 실험 기반 탐구 활동 중 주요 탐구 활동을 선정 및 재연하고 문제점을 파악하여 개선 방안을 도출하였다. 이를 토대로 생명과학 교육을 위한 실험 기반 탐구 프로그램으로 개발하였다. 중·고등학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동 분석 결과 생명 영역 실험 기반 탐구 활동이 부족한 것으로 나타났으며, 중학교 교과서 생명 영역에 제시된 실험 기반 탐구 활동의 비율이 높았으며, 특히 중학교 교과서 생명 영역의 식물과 에너지 대단원에서 가장 높게 나타났다. 중·고등학교 교과서 생명 영역의 실험 기반 탐구 활동 분석 결과, 재연하기 위해 선정된 실험 기반 탐구 활동은 퀴네발효관을 이용한 알코올 발효 실험, 온도와 pH에 따른 효소의 활성 실험, 증산작용 실험이었다. 재연 실험을 실시한 결과, 3가지 실험 모두 문제점이 존재하고 있었으며, 특히 수업 시간 내에 실험을 완료하기 어렵거나 정량적 데이터 측정 요소가 부족한 것을 확인하였다. 이러한 문제점을 개선하고자 알코올 발효 실험과 온도와 pH에 따른 효소의 활성 실험은 바이알과 피펫을 이용한 개선 방안을 도출하였고, 증산작용 실험은 피펫을 이용한 개선 방안을 도출하였다. 이를 토대로 개선한 실험 기반 탐구 활동을 예상하기, 탐구과정, 결과 및 정리 단계로 구성된 실험 기반 탐구 프로그램으로 개발하였으며 이를 사용하여 실제로 수업할 수 있도록 학습지 또한 제작하였다.
This study aimed to develop an experiment-based inquiry program for secondary school life science education. To achieve this, experiment-based inquiry activities presented in the life science section of middle and high school textbooks were extracted and analyzed. Key inquiry activities were selecte...
This study aimed to develop an experiment-based inquiry program for secondary school life science education. To achieve this, experiment-based inquiry activities presented in the life science section of middle and high school textbooks were extracted and analyzed. Key inquiry activities were selected and reenacted, and identified problems were addressed to derive improvement strategies. Based on this analysis, an experiment-based inquiry program for life science education was developed. The analysis of experiment-based inquiry activities in the life science section of middle and high school textbooks revealed a shortage of such activities in the life science domain. The proportion of experiment-based inquiry activities presented in the life science section of middle school textbooks was high, particularly in the plant and energy units. Notably, the analysis of experiment-based inquiry activities in the life science section of middle and high school textbooks identified three activities—alcohol fermentation experiment using fermentation tube, enzyme activity experiment based on temperature and pH, and transpiration experiment. As a result of the reenactment experiment, there were problems in all three experiments, especially difficulties in completing experiments within the class time or insufficient quantitative data measurement factors. To address these problems, improvements were proposed, including the use of vials and pipettes for the alcohol fermentation and enzyme activity experiments, and pipettes for the transpiration experiment. Based on these improvements, an experiment-based inquiry programs was developed, comprising anticipation, inquiry process, results, and summarization stages. Additionally, learning materials were created to facilitate actual classroom implementation.
This study aimed to develop an experiment-based inquiry program for secondary school life science education. To achieve this, experiment-based inquiry activities presented in the life science section of middle and high school textbooks were extracted and analyzed. Key inquiry activities were selected and reenacted, and identified problems were addressed to derive improvement strategies. Based on this analysis, an experiment-based inquiry program for life science education was developed. The analysis of experiment-based inquiry activities in the life science section of middle and high school textbooks revealed a shortage of such activities in the life science domain. The proportion of experiment-based inquiry activities presented in the life science section of middle school textbooks was high, particularly in the plant and energy units. Notably, the analysis of experiment-based inquiry activities in the life science section of middle and high school textbooks identified three activities—alcohol fermentation experiment using fermentation tube, enzyme activity experiment based on temperature and pH, and transpiration experiment. As a result of the reenactment experiment, there were problems in all three experiments, especially difficulties in completing experiments within the class time or insufficient quantitative data measurement factors. To address these problems, improvements were proposed, including the use of vials and pipettes for the alcohol fermentation and enzyme activity experiments, and pipettes for the transpiration experiment. Based on these improvements, an experiment-based inquiry programs was developed, comprising anticipation, inquiry process, results, and summarization stages. Additionally, learning materials were created to facilitate actual classroom implementation.
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