본 연구는 국민건강영양조사(2016-2018년도)의 50-64세 폐경기 중년여성 1,898명의 자료를 이용하여 폐경기 중년여성의 10년 내 심혈관질환 발병위험도를 파악하고 신체적 건강상태, 신체활동 및 식이 요인과의 관련성을 분석하여 심혈관질환 위험 감소를 위한 건강증진 전략을 모색해 보고자 한다. 본 조사대상 폐경기 중년여성의 11.5%가 10년 내 심혈관계 질환이 발병될 위험이 있는 것으로 나타났다. FRS 위험률에 따른 건강상태 및 건강행태를 비교한 결과, 고위험군이 저위험군에 비해 체질량지수와 허리둘레 등이 높은 상태로 비만인 경우가 많았으며 악력수준이 유의하게 낮은 것으로 나타났다. 또한 일상생활에서의 활동 제한 경험률은 높았고 여가활동기반 ...
본 연구는 국민건강영양조사(2016-2018년도)의 50-64세 폐경기 중년여성 1,898명의 자료를 이용하여 폐경기 중년여성의 10년 내 심혈관질환 발병위험도를 파악하고 신체적 건강상태, 신체활동 및 식이 요인과의 관련성을 분석하여 심혈관질환 위험 감소를 위한 건강증진 전략을 모색해 보고자 한다. 본 조사대상 폐경기 중년여성의 11.5%가 10년 내 심혈관계 질환이 발병될 위험이 있는 것으로 나타났다. FRS 위험률에 따른 건강상태 및 건강행태를 비교한 결과, 고위험군이 저위험군에 비해 체질량지수와 허리둘레 등이 높은 상태로 비만인 경우가 많았으며 악력수준이 유의하게 낮은 것으로 나타났다. 또한 일상생활에서의 활동 제한 경험률은 높았고 여가활동기반 유산소운동 실천율과 추가적인 생활기반 신체활동 지침 실천율이 낮았다. FRS 위험군별 식이요인 비교 결과, 고위험군의 경우 아침결식률이 높고 영양표시 인지율은 낮은 상태였으며, 식이보충제 복용률도 유의하게 낮은 것으로 나타났다. 식사의 질을 평가하는 식생활평가지수의 총 점수와 권고하는 식품 및 적정성평가영역, 에너지섭취균형영역 점수에서 고위험군이 저·중위험군보다 유의하게 낮은 점수를 보였다. 영양소섭취 실태 조사결과, 체중 당 단백질, 지방, 비타민E, 리보플라빈, 칼슘의 섭취량은 FRS 고위험군에서 낮았고 적정섭취비 수준 또한 낮은 것으로 나타났다. 특히, 단백질, 지방 및 비타민, 무기질의 적정 영양소 섭취 부족자 비율도 유의하게 높아 고위험군의 경우 전반적인 영양소섭취 상태가 부적절한 것으로 여겨진다. 따라서 폐경기 중년여성의 10년 내 심혈관계 질환 발병위험도를 낮추기 위해서는 건강체중을 유지하고 근육감소 및 근력 저하를 예방하는 생활 습관 개선 전략이 필요하다. 이에 여가활동을 기반으로 한 중・고강도 유산소운동을 150분 이상 그리고 주 당 2회 이상의 근력운동을 규칙적으로 실시하도록 하며 여가활동으로의 운동 뿐 아니라 일이나 장소이동 시에 추가적으로 많은 신체활동을 실천할 수 있도록 노력해야할 것이다. 또한 탄수화물 위주의 식사보다는 단백질과 지방이 적절하게 포함된 식사를 하도록 하며 과일과 우유 및 유제품 그리고 질이 좋은 동물성 단백질 식품을 충분히 섭취할 수 있도록 식품군이 고루 포함된 균형성과 다양성을 갖춘 건강 식사계획이 요구된다. 특히, 중년기 여성이 건강식생활을 실천할 수 있도록 영양표시를 인지하고 이를 식품선택 시에 활용할 수 있도록 영양교육 방안이 필요하다고 사료된다.
본 연구는 국민건강영양조사(2016-2018년도)의 50-64세 폐경기 중년여성 1,898명의 자료를 이용하여 폐경기 중년여성의 10년 내 심혈관질환 발병위험도를 파악하고 신체적 건강상태, 신체활동 및 식이 요인과의 관련성을 분석하여 심혈관질환 위험 감소를 위한 건강증진 전략을 모색해 보고자 한다. 본 조사대상 폐경기 중년여성의 11.5%가 10년 내 심혈관계 질환이 발병될 위험이 있는 것으로 나타났다. FRS 위험률에 따른 건강상태 및 건강행태를 비교한 결과, 고위험군이 저위험군에 비해 체질량지수와 허리둘레 등이 높은 상태로 비만인 경우가 많았으며 악력수준이 유의하게 낮은 것으로 나타났다. 또한 일상생활에서의 활동 제한 경험률은 높았고 여가활동기반 유산소운동 실천율과 추가적인 생활기반 신체활동 지침 실천율이 낮았다. FRS 위험군별 식이요인 비교 결과, 고위험군의 경우 아침결식률이 높고 영양표시 인지율은 낮은 상태였으며, 식이보충제 복용률도 유의하게 낮은 것으로 나타났다. 식사의 질을 평가하는 식생활평가지수의 총 점수와 권고하는 식품 및 적정성평가영역, 에너지섭취균형영역 점수에서 고위험군이 저·중위험군보다 유의하게 낮은 점수를 보였다. 영양소섭취 실태 조사결과, 체중 당 단백질, 지방, 비타민E, 리보플라빈, 칼슘의 섭취량은 FRS 고위험군에서 낮았고 적정섭취비 수준 또한 낮은 것으로 나타났다. 특히, 단백질, 지방 및 비타민, 무기질의 적정 영양소 섭취 부족자 비율도 유의하게 높아 고위험군의 경우 전반적인 영양소섭취 상태가 부적절한 것으로 여겨진다. 따라서 폐경기 중년여성의 10년 내 심혈관계 질환 발병위험도를 낮추기 위해서는 건강체중을 유지하고 근육감소 및 근력 저하를 예방하는 생활 습관 개선 전략이 필요하다. 이에 여가활동을 기반으로 한 중・고강도 유산소운동을 150분 이상 그리고 주 당 2회 이상의 근력운동을 규칙적으로 실시하도록 하며 여가활동으로의 운동 뿐 아니라 일이나 장소이동 시에 추가적으로 많은 신체활동을 실천할 수 있도록 노력해야할 것이다. 또한 탄수화물 위주의 식사보다는 단백질과 지방이 적절하게 포함된 식사를 하도록 하며 과일과 우유 및 유제품 그리고 질이 좋은 동물성 단백질 식품을 충분히 섭취할 수 있도록 식품군이 고루 포함된 균형성과 다양성을 갖춘 건강 식사계획이 요구된다. 특히, 중년기 여성이 건강식생활을 실천할 수 있도록 영양표시를 인지하고 이를 식품선택 시에 활용할 수 있도록 영양교육 방안이 필요하다고 사료된다.
This study aims to identify the risk of developing cardiovascular disease within 10 years of menopause middle-aged women aged 50-64 using data from the National Health and Nutrition Survey (2016-2018) and to explore health promotion strategies to reduce the risk of cardiovascular disease by analyzin...
This study aims to identify the risk of developing cardiovascular disease within 10 years of menopause middle-aged women aged 50-64 using data from the National Health and Nutrition Survey (2016-2018) and to explore health promotion strategies to reduce the risk of cardiovascular disease by analyzing the relationship between physical health status, physical activity, and dietary factors. It was found that 11.5% of middle-aged menopausal women in this survey are at risk of developing cardiovascular disease within 10 years. As a result of comparing health conditions and health behaviors according to the FRS risk rate, the high-risk group was more likely to be obese with higher body mass index and waist circumference than the low-risk group, and the handgrip strength level was significantly lower. In addition, the experience rate of restricting activities in daily life was high, and the practice rate of leisure activity-based aerobic exercise and additional life-based physical activity guidelines was low. As a result of comparing dietary factors by FRS risk group, the high-risk group had a high breakfast meal skipping rate and a low nutritional labeling recognition rate, and the dietary supplement use rate was also significantly lower. In the total score of the Korean Health Eating Index(KHEI) to evaluate the quality of meals, the recommended food and adequacy evaluation area, and the score of the energy intake balance area, the high-risk group showed significantly lower scores than the low- to medium-risk groups. As a result of the nutrient intake survey, the intake of protein per body weight, fat, vitamin E, riboflavin, and calcium was low in the high-risk FRS group, and the Nutrients Adequacy Ratio(NAR) was also low. In particular, the proportion of those who lack adequate nutrient intake of protein, fat, vitamins, and minerals was significantly higher, and the overall nutrient intake status was considered inappropriate in the high-risk group. Postmenopausal middle-aged women need to establish strategies to maintain a healthy weight and prevent muscle loss and weakness in order to lower their risk of developing cardiovascular disease within 10 years. Therefore, it should be recommended to regularly perform moderate to high-intensity aerobic exercise based on leisure activities for at least 150 minutes and strength training at least twice a week. In particular, it is necessary to increase physical activity through work or walking in daily life. In addition, a healthy meal plan with balance and diversity that includes evenly distributed food groups is required to ensure that meals containing protein and fat are properly consumed rather than carbohydrate-based meals, and to ensure that fruits, milk, dairy products, and high-quality animal protein foods can be sufficiently consumed. In particular, it is considered that nutrition education measures are needed so that middle-aged women can recognize nutrition labeling and use it when choosing food.
This study aims to identify the risk of developing cardiovascular disease within 10 years of menopause middle-aged women aged 50-64 using data from the National Health and Nutrition Survey (2016-2018) and to explore health promotion strategies to reduce the risk of cardiovascular disease by analyzing the relationship between physical health status, physical activity, and dietary factors. It was found that 11.5% of middle-aged menopausal women in this survey are at risk of developing cardiovascular disease within 10 years. As a result of comparing health conditions and health behaviors according to the FRS risk rate, the high-risk group was more likely to be obese with higher body mass index and waist circumference than the low-risk group, and the handgrip strength level was significantly lower. In addition, the experience rate of restricting activities in daily life was high, and the practice rate of leisure activity-based aerobic exercise and additional life-based physical activity guidelines was low. As a result of comparing dietary factors by FRS risk group, the high-risk group had a high breakfast meal skipping rate and a low nutritional labeling recognition rate, and the dietary supplement use rate was also significantly lower. In the total score of the Korean Health Eating Index(KHEI) to evaluate the quality of meals, the recommended food and adequacy evaluation area, and the score of the energy intake balance area, the high-risk group showed significantly lower scores than the low- to medium-risk groups. As a result of the nutrient intake survey, the intake of protein per body weight, fat, vitamin E, riboflavin, and calcium was low in the high-risk FRS group, and the Nutrients Adequacy Ratio(NAR) was also low. In particular, the proportion of those who lack adequate nutrient intake of protein, fat, vitamins, and minerals was significantly higher, and the overall nutrient intake status was considered inappropriate in the high-risk group. Postmenopausal middle-aged women need to establish strategies to maintain a healthy weight and prevent muscle loss and weakness in order to lower their risk of developing cardiovascular disease within 10 years. Therefore, it should be recommended to regularly perform moderate to high-intensity aerobic exercise based on leisure activities for at least 150 minutes and strength training at least twice a week. In particular, it is necessary to increase physical activity through work or walking in daily life. In addition, a healthy meal plan with balance and diversity that includes evenly distributed food groups is required to ensure that meals containing protein and fat are properly consumed rather than carbohydrate-based meals, and to ensure that fruits, milk, dairy products, and high-quality animal protein foods can be sufficiently consumed. In particular, it is considered that nutrition education measures are needed so that middle-aged women can recognize nutrition labeling and use it when choosing food.
Keyword
#폐경 중년여성 심혈관질환 신체활동 악력 식이요인 post menopause middle-aged women cardiovascular disease physical activity handgrip strength dietary factors
학위논문 정보
저자
오성이
학위수여기관
중앙대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
체육학과 스포츠의과학전공
지도교수
정인경
발행연도
2024
총페이지
ii, 82 p.
키워드
폐경 중년여성 심혈관질환 신체활동 악력 식이요인 post menopause middle-aged women cardiovascular disease physical activity handgrip strength dietary factors
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.