본 연구의 목적은 공유주방의 물리적 환경이 직무만족과 직무성과에 어떠한 영향을 미치는지 관계를 파악하고자 한다. 이러한 분석한 결과를 바탕으로 공유주방의 효율성을 높이고자 공유주방을 경영하고 있는 경영자에게 유용한 자료를 제공하고자 한다. 이러한 목적을 달성하기 위해 공유주방에서 근무하는 종사원들을 대상으로 기존의 선행연구 자료 통해 종사원들 간의 구조적 인과관계...
본 연구의 목적은 공유주방의 물리적 환경이 직무만족과 직무성과에 어떠한 영향을 미치는지 관계를 파악하고자 한다. 이러한 분석한 결과를 바탕으로 공유주방의 효율성을 높이고자 공유주방을 경영하고 있는 경영자에게 유용한 자료를 제공하고자 한다. 이러한 목적을 달성하기 위해 공유주방에서 근무하는 종사원들을 대상으로 기존의 선행연구 자료 통해 종사원들 간의 구조적 인과관계를 규명하기 위한 연구이다. 본 연구를 위하여 2023년 5월 1일부터 6월 30일까지 예비 설문조사와 본 설문을 진행하였다. 예비 설문조사는 관련된 업종 조리원 50명을 대상으로 실시하였다. 본 조사는 2023년 9월 1일부터 2023년 9월 30일까지(약 30일 동안) 서울과 경기·인천에 소재한 공유주방에서 종사하는 종사원을 대상으로 실시되었으며, 총 300부의 설문지를 배포하여 285부를 회수하였고, 이 중 응답이 불성실한 설문지를 제외한 282부의 설문지가 통계분석에 사용되었다. 분석한 결과를 요약 및 정리하면 다음과 같다. 첫째, 공유주방의 물리적 환경 요인 중에서 어떠한 요인이 직무만족에 유의한 영향을 미치는지 알아보기 위해 다중회귀분석한 결과, 직무만족에 영향을 미치는 변수로는 편리성 및 분위기, 안전성, 쾌적성 등 3개 변수가 유의한 변수들로 판명이 되었으나 공간성은 제외되었다. 둘째, 공유주방의 물리적 환경 요인 중에서 어떠한 요인이 직무성과에 유의한 영향을 미치는지 알아보기 위해 다중회귀분석한 결과, 직무성과에 영향을 미치는 변수로는 안전성, 쾌적성 등 두 변수가 유의한 변수들로 판명이 되었으나 나머지 편리성 및 분위기, 공간성 등은 유의하지 않은 변수들로 판명이 되었다. 셋째, 직무만족 요인이 직무성과에 유의한 영향을 미치는지 알아보기 위해 단순회귀분석한 결과, 직무성과에 영향을 미치는 변수로는 직무만족 변수가 유의한 변수들로 판명이 되었다. 이러한 분석 결과를 바탕으로 공유주방에 대한 문제점 및 개선 방안을 통해 공유주방에 따른 시사점을 제시하는 데 있다.
본 연구의 목적은 공유주방의 물리적 환경이 직무만족과 직무성과에 어떠한 영향을 미치는지 관계를 파악하고자 한다. 이러한 분석한 결과를 바탕으로 공유주방의 효율성을 높이고자 공유주방을 경영하고 있는 경영자에게 유용한 자료를 제공하고자 한다. 이러한 목적을 달성하기 위해 공유주방에서 근무하는 종사원들을 대상으로 기존의 선행연구 자료 통해 종사원들 간의 구조적 인과관계를 규명하기 위한 연구이다. 본 연구를 위하여 2023년 5월 1일부터 6월 30일까지 예비 설문조사와 본 설문을 진행하였다. 예비 설문조사는 관련된 업종 조리원 50명을 대상으로 실시하였다. 본 조사는 2023년 9월 1일부터 2023년 9월 30일까지(약 30일 동안) 서울과 경기·인천에 소재한 공유주방에서 종사하는 종사원을 대상으로 실시되었으며, 총 300부의 설문지를 배포하여 285부를 회수하였고, 이 중 응답이 불성실한 설문지를 제외한 282부의 설문지가 통계분석에 사용되었다. 분석한 결과를 요약 및 정리하면 다음과 같다. 첫째, 공유주방의 물리적 환경 요인 중에서 어떠한 요인이 직무만족에 유의한 영향을 미치는지 알아보기 위해 다중회귀분석한 결과, 직무만족에 영향을 미치는 변수로는 편리성 및 분위기, 안전성, 쾌적성 등 3개 변수가 유의한 변수들로 판명이 되었으나 공간성은 제외되었다. 둘째, 공유주방의 물리적 환경 요인 중에서 어떠한 요인이 직무성과에 유의한 영향을 미치는지 알아보기 위해 다중회귀분석한 결과, 직무성과에 영향을 미치는 변수로는 안전성, 쾌적성 등 두 변수가 유의한 변수들로 판명이 되었으나 나머지 편리성 및 분위기, 공간성 등은 유의하지 않은 변수들로 판명이 되었다. 셋째, 직무만족 요인이 직무성과에 유의한 영향을 미치는지 알아보기 위해 단순회귀분석한 결과, 직무성과에 영향을 미치는 변수로는 직무만족 변수가 유의한 변수들로 판명이 되었다. 이러한 분석 결과를 바탕으로 공유주방에 대한 문제점 및 개선 방안을 통해 공유주방에 따른 시사점을 제시하는 데 있다.
This study was conducted to investigate the effect of facility attributes in shared kitchens on job satisfaction and job performance, and to analyze the work environment, organizational environment, and human environment. Based on previous studies and related data, facility attributes provided a...
This study was conducted to investigate the effect of facility attributes in shared kitchens on job satisfaction and job performance, and to analyze the work environment, organizational environment, and human environment. Based on previous studies and related data, facility attributes provided a theoretical basis for job satisfaction and job performance, and empirical analysis was conducted based on the measurement items of the derived questionnaire. From September 1, 2023 to September 30, 2023, a total of 282 were used in the final analysis as facility attributes, job satisfaction, and job performance items for shared kitchen workers in Seoul, Incheon, and Gyeonggi-do. Data analysis of the survey was performed using the statistical program of SPSSWIN23.0 and frequency analysis was performed to determine the general characteristics of the sample. Exploratory factor analysis and reliability analysis of measurement variables were performed, correlation analysis was performed to understand the relationship between variables prior to hypothesis verification, and multiple regression and simple regression analysis were performed to verify hypothesis.
The summary of the research results is as follows. 1. The better the copper line, which is a property of shared kitchen facilities, is installed, the higher the user's job satisfaction, and the greater the job satisfaction in performing the copper line process. 2. When the safety of the shared kitchen facility properties was well installed, the user's job satisfaction resulted in high results. 3. It can be seen that hygienic management of shared kitchen facility attributes increases job satisfaction and increases user performance motivation. 4. It can be seen that if the movement of the characteristics of the Gongwoo kitchen facilities is well established, time will be shortened and the efficiency of job performance will be improved. 5. It can be seen that when the safety of the shared kitchen facility attributes is well equipped, the user can comfortably perform the work, thereby increasing job performance. 6. It is believed that the hygiene of the shared kitchen facility attributes feels difficulty in performing the cleanliness and inspection of shared resources. 7. It can be seen that job performance is high and efficiency is high when shared kitchen facilities give job satisfaction to users. Overall, it can be seen that job satisfaction and job performance are high when users are in a suitable state for work.
This study was conducted to investigate the effect of facility attributes in shared kitchens on job satisfaction and job performance, and to analyze the work environment, organizational environment, and human environment. Based on previous studies and related data, facility attributes provided a theoretical basis for job satisfaction and job performance, and empirical analysis was conducted based on the measurement items of the derived questionnaire. From September 1, 2023 to September 30, 2023, a total of 282 were used in the final analysis as facility attributes, job satisfaction, and job performance items for shared kitchen workers in Seoul, Incheon, and Gyeonggi-do. Data analysis of the survey was performed using the statistical program of SPSSWIN23.0 and frequency analysis was performed to determine the general characteristics of the sample. Exploratory factor analysis and reliability analysis of measurement variables were performed, correlation analysis was performed to understand the relationship between variables prior to hypothesis verification, and multiple regression and simple regression analysis were performed to verify hypothesis.
The summary of the research results is as follows. 1. The better the copper line, which is a property of shared kitchen facilities, is installed, the higher the user's job satisfaction, and the greater the job satisfaction in performing the copper line process. 2. When the safety of the shared kitchen facility properties was well installed, the user's job satisfaction resulted in high results. 3. It can be seen that hygienic management of shared kitchen facility attributes increases job satisfaction and increases user performance motivation. 4. It can be seen that if the movement of the characteristics of the Gongwoo kitchen facilities is well established, time will be shortened and the efficiency of job performance will be improved. 5. It can be seen that when the safety of the shared kitchen facility attributes is well equipped, the user can comfortably perform the work, thereby increasing job performance. 6. It is believed that the hygiene of the shared kitchen facility attributes feels difficulty in performing the cleanliness and inspection of shared resources. 7. It can be seen that job performance is high and efficiency is high when shared kitchen facilities give job satisfaction to users. Overall, it can be seen that job satisfaction and job performance are high when users are in a suitable state for work.
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