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논문 상세정보

참돔(Chrysophrys major)종묘생산에 관한 연구

Seed Production of Red Sea-Bream, Chrysophrys major

초록

참돔(Chrysophrys major)의 종묘생산을 위한 기초조사로서 생식소의 월별변화 및 인공채난. 수정, 정화시켜 얻은 정어 및 자어의 사육과 월동실험을 실시하였다. 생식소의 조직학적 관찰에 의하면 제주도근해에서 참돔의 산난기는 6월에서 7월초순으로 추정된다. 1980년 6월에 실험실에서 부화된 치정어의 먹이는 Brachionus sp. 소형갑각류(주로 Artemia nauplii, Tigriopus sp.), 그리고 어패류육을 단계적으로 공급하였다. 겨울철 사육기간신 사육수당의 수온은 $9.2^{\circ}C$까지 하강했으나 먹이는 소양이나마 계속 먹었으며 체종 감소는 관찰되지 않았고, 제주도서귀포연안의 수온으로 보아 양식 참돔의 월동이 가능하다고 생각되었다. 후기직어(>23.2g)의 경우 어부류육을 투흥한 10개월간의 사료계수는 $4.16\sim4.77$이었다.

Abstract

A trial on the seed production of red sea-bream (Chrysophrys major) was made in Jejudo island at the southern end of Korea, from June, 1980 to August, 1981. Histological observation of the gonads indicated that the main spawning season was June to early July in Jejudo area. The newly-hatched fry were fed Brachionus sp. in the later stages Artemia nauplii, Tigriopus sp. and the minced fish flesh were given. Though during the winter season the water temperature in rearing tanks was decreased as low as $9.2^{\circ}C$, continuous feeding to the juveniles was carried out, showing body weight increase. This implies that winter rearing of juveniles in the near-shore facilities is feasible in the vicinity of Seogwipo area, in Jejudo. Feed coefficient of the juveniles (>23.2 g) was $4.16\sim4.77$ when fed the minced fish flesh.

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