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수화 특성에 의한 쌀의 분류
Tentative Classification of Milled Rice by Sorption Kinetics 원문보기

한국농화학회지 = Journal of the Korean society of Agricultural Chemistry and Biotechnology, v.27 no.3, 1984년, pp.204 - 210  

김성곤 (단국대학교 식품영양학과) ,  정순자 (전남대학교 식품가공학과) ,  김관 (전남대학교 식품가공학과) ,  채제천 (단국대학교 농과대학 농학과) ,  이정행 (단국대학교 농과대학 농학과)

초록

일반계 12품종 및 다수계 9품종에 대한 수화속도를 비교하였다. 실온에서의 쌀의 수분흡수 속도 또는 물의 확산 계수는 품종마다 독특한 값을 보였다. 쌀은 수분 흡수 속도에 따라 세 그룹으로 나눌 수 있었다. 일반적으로 식미가 좋은 품종으로 알려진 쌀은 수분 흡수 속도가 낮았으며, 대부분의 다수계 품종은 중간 정도의 수분 흡수 속도를 보였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Hydration of twelve japonica (j) and nine j x indica rice varieties was analyzed in terms of mathematical rate equation and a tentative classification of milled rice was attempted primarily on the basis of water uptake race of rice grain at room temperature. No two rice varieties had the same water ...

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