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논문 상세정보

넙치 (Paralichthys olivaceus)의 종묘생산에 관한 연구 -실내사육 넙치의 성숙과 산란

Maturation and Spawning of Flounder (Paralichthys olivaceus) under Captive Conditions

초록

사육 조건하에서 넙치는 사육 수온이 $12^{\circ}C$에서 $14\~15^{\circ}C$로 상승하고 광선 주기가 10L/14D에서 14L/10D로 되는 시기에 성숙하여 산란하였다. 사육 환경하에서 사육된 어미의 산란 기간중 전반기에 산란된 수정란이 후반의 것에 비하여 양질의 알로서 종묘의 대량 생산시에는 전반의 수정란을 활용하는 것이 바람직하다.

Abstract

The flounder reared in captivity matured and spawned when the water temperature gradually increased to $14\~15^{\circ}C$ from $12^{\circ}C$ during winter and the diurnal photoperiod changed from 10L/14D in winter season to 14L/10D in spring. The eggs spawned naturally by reared spawners in captivity during the first half of a spawning period were superior in quality to those spawned during the later half. It would be better to use the eggs of the first half for the mass production of the seedlings.

저자의 다른 논문

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (2)

  1. 1998. "Induced Spawning of Striped Knife-Jaw, Oplegnathus fasciatus by Manipulating Water Temperature and Photoperiod" 韓國養殖學會誌 = Journal of aquaculture, 11(2): 141~149 
  2. 1998. "Utilization of Obosan (Dietary Herbs) I. Effects on Survival, Growth, Feed Conversion Ratio and Condition Factor in Olive Flounder, Paralichthys olivaceus" 韓國養殖學會誌 = Journal of aquaculture, 11(2): 213~221 

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