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논문 상세정보

쌀 배유세포 전분복합체와 단백질체의 미세구조

Ultrastructure of Compound Starch Granules and Protein Bodies of Starchy Endosperm Cell in Rice

초록

조생종 쌀인 오대벼 품종을 대상으로 종자의 배유세포에 있는 전분복합체와 단백질체의 외부형태 및 미세 구조의 특징을 광학현미경과 전자현미경으로 관찰하였다. 배유세포는 긴 막대모양으로 세로 단면이 장방형 또는 마름모형을 하고 있고, 세포벽은 $0.5\;{\mu}m$의 두께로 균질한 막상 구조물로 이루어져 있다. 또한, 세포내에는 구형 또는 타원형의 전분복합체가 치밀하게 채워져 있으며, 직경이 $18{\sim}25\;{\mu}m$로 다양한 크기로 존재하였다. 전분복합체는 12면체 또는 14면체의 중앙 전분과립을 중심으로 약 $5\;{\mu}m$ 크기의 전분과립들이 동심원상으로 2 내지 3층으로 형성되어 있다. 배유세포에서 단백질체는 호분층에서 보다 아주 드물게 관찰되었지만, 전분복합체의 주변에 인립하여 산재하고 있다. 단백질체는 직경이 약 $3\;{\mu}m$로 구형 또는 난원형의 형태를 하고 있으며 미세구조적으로 중심부는 전자밀도가 높게, 한계막의 주변부는 비교적 전자밀도가 낮게 관찰되었다.

Abstract

The ultrastructure of the compound starch granules and the protein bodies of Odaebyeo rice of early matured variety were examined by light microscope and electron microscope. The endosperm cell appealed rectangular or octangular shape on the cross section. The thickness of cell wall containing of membraneous materials was about $0.5\;{\mu}m$ in diameter. The starch cell was filled compactly with globular or oval shaped compound starch granules with the size of $20{\sim}25\;{\mu}m$ in diameter. The compound starch granules were consisted of central core starch granule and concentrical $2{\sim}3$ layers of starch granules. The average thickness of the starch granules were about $5\;{\mu}m$. Most protein bodies were found in the aleurone layer The globular protin bodies were scattered near the compound starch granules and $2.5{\sim}3\;{\mu}m$ in diameter. The protein bodies composed of central electron dense materials and peripheral electron loose materials in limiting membrane.

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이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. Yoon, Mi-Ra ; Kim, Chae-Eun ; Koh, Hee-Jong ; Kang, Mi-Young 2007. "Physicochemical Properties of Rice Kernels Affected on Palatability" Korean journal of crop science = 韓國作物學會誌, 52(1): 45~50 

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