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논문 상세정보

국내 식품 중 유기인계 잔류농약의 위해성 평가

Reduction Factors and Risk Assessment of Organophosphorus Pesticides in Korean Foods

초록

유기인계 농약의 조리 및 가공에 의한 제거율 데이타를 총정리한 결과 식품의 수세에 의해서 평균 45%, 세제에 의한 세척에 의해 56%, 과일의 껍질 벗기기에 의해 91%, 채소의 데치기 및 삶기에 의해 51%, 곡류의 도정에 의해 76%, 가공에 의해 60%가 제거되었다. 한국인의 식품 섭취량과 잔류허용기준에 의하여 농약의 이론적 최대섭취량(TMDI)을 산정한 결과, 조사된 11가지 농약중 4가지가 1인당 1일 섭취허용량(ADI)을 초과하는 것으로 나타났다. 식품 섭취량과 잔류농약 모니터링 데이터에 의하여 추정섭취량(EDI)을 산정한 결과, 유기인계 농약의 독성을 부가적(additive effect)인 것으로 가정한 ADI 대비율은 17.2%로 나타났다. 개별 농약성분의 ADI 대비율은 diazinon 6.1%, fenthion 5.8%, fenitrotion 3.3%로 나타났고 그 이외의 농약은 매우 낮게 나타났다. EDI에 감소계수를 감안한 결과 유기인계 농약성분은 조리 및 가공에 의해 50% 이상이 제거되는 것으로 판단된다. 결론적으로 유기인계 농약 전체에 대해 한국인은 ADI의 23% 수준에서 노출되고 있으며 이러한 수준은 그 위해성이 문제되지는 않지만 체계적인 위해평가를 시도해야 할 때라고 판단된다.

Abstract

References on the cooking and processing losses of organophosphorus (OP) pesticides in foods were collected and analyzed to indicate that the average removal of whole pesticides being 45% in water washing, 56% in detergent washing, 91% in peeling of fruits, 5l% in blanching-boiling of vegetables, 90% in milling and processing of grains. The theoretical maximum daily intake (TMDI) calculated from the food intake and Korea maximum residue limits showed that 4 among 11 pesticides exceeded the acceptable daily intake (ADI). The estimated daily intake (EDI) calculated from the food intake and monitoring data reached 17.2% of ADI on the assumption that the toxicity of OP pesticides appears as an additive effect. The % ratio of ADI for individual pesticides was 6.1% in diazinon, 5.8% in fenthion, 3.3% in fenitrothion and very low in other pesticides. By applying reduction factors to the EDI, the removal ratio of OP pesticides in cooking and processing appears to be over 50%. In summary, the exposure level of Korean population toward whole OP pesticides was estimated to reach 23% of ADI, which would not cause any health rick as yet, but calls for a systematic risk assessment.

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