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논문 상세정보

산란기간중의 붉바리 난질 변화

Qualities of spawned eggs during the spawning period in red spotted grouper, Epinephelus akaare

초록

산란기간중 붉바리의 난질 변화를 알아보기 위해 1992, 1993, 1995년도에 채란한 알의 산란, 부화, 난경 및 먹이무공급 생존지수(SAI) 등을 조사하였다. 붉바리의 산란은 수온이 23-$28^\circC$인 7월 중순에서 8월 중순 사이에 이루어졌다. 산란기간중 알의 부상률, 수정률, 부화율은 산란 후반기보다는 대체로 전반기 및 중반기에 높은 것으로 나타났다. 부화자어의 SAI는 1.8-9.6으로 나타났는데, 개구시까지 자어의 생존율과 SAI 사이에는 높은 상관관계가 있었다. 산란기간중 난경의 변화는 1992, 1993, 1995년 모두에 있어 산란 전반기에서 후반기로 갈수록 작아지는 경향을 보였다. 유구경은 난경과는 달리 산란기간중 큰 변화가 없었다. 태반 성성숙자극 호르몬 주사에 의한 인공채란은 어체 1 kg 당 5,000 IU이상의 HCG를 주사함으로써 가능하였다. 인공채란한 알의 부상률, 수정률, 부화율은 자연채란난보다 높은 것으로 나타나, 일시에 대량의 수정난을 확보할 수 있는 유용한 방법으로 생각된다. 자연산란된 알의 난질은 산란전기나 중기가 비교적 좋은 것으로 나타나, 종묘생산을 위한 알은 이기간 동안의 것을 이용하는 것이 바람직할 것으로 판단된다. 그러나 산란 성기중에도 난질의 변화가 크기 때문에 부화율, 기형률, 개구시까지의 생존율 및 SAI 등을 종합적으로 고려해야 할 것으로 생각된다.

Abstract

Floating and hatching rates, size and survival activity index(SAI) of spawned eggs of red spotted grouper, Epinephelus akaara were studied to understand egg qualities during the spawning periods in 1992, 1993 and 1995. The fish spawned from mid-July to mid-August when temperature ranged 23~$28^\circC$. Floating, fertilization and hatching rates were higher in the eggs from early to middle than those from late during the spawning period. SAI ranged 1.8~9.6, and it was closely related to survival rate until mouth operning time (SMOT). Egg diameter decreased gradually with the time of spawning, while diameter of oil globule was constant during the spawning periods. Induced spawnings were carried out with one injection of HCG over 5, 000 IU/kg body weight. Floating, fertilization and hatching rates of the induced spawning eggs were higher than those of untreated ones. Thus, induced spawning method with HCG was recommended for collecting fertilized eggs in bulk. Optimal time for the collection of high quality eggs was supposed to be from early to middle during the spawning periods. Considering that egg qualities were vulnerable within the period, hatchability, incidence of malformed larvae, SMOT and SAI were factors to be considered together to get good quality of eggs.

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