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논문 상세정보

생약재에 의한 중금속의 체내흡수 억제 효과

Suppressing Effect of Medicinal Plants on the Intestinal Absorption of Heavy Metals

초록

음용수 중에 납과 카드뮴이 오염되었을 때 치커리, 당귀, 영지버섯의 중금속의 장내 흡수억제 효과가 있는지를 알아보기 위해 장내 흡수 조건을 고려한 투과막을 이용하여 in vitro실험을 실시하였다. 납과 카드뮴이 음용수 수질기준의 10배 또는 50배로 오염된 음용수에서 단독오염의 경우 납은 치커리, 당귀, 영지버섯에서 $40{\sim}60%$의 제거효과를 보였고 카드뮴의 경우는 치커리, 당귀, 영지버섯에서 $20{\sim}40%$의 제거효과를 나타내었다. 납과 카드뮴이 혼합오염된 경우에 납은 치커리, 당귀, 영지버섯의 세 시료에서 비슷하게 $30{\sim}50%$의 제거효과를 나타냈으며 카드뮴은 $10{\sim}30%$의 제거효과를 보여주었는데 치커리, 영지버섯에 비해 당귀가 높은 제거효과를 보여주었다. 추출조건별로 비교해보면 $70^{\circ}C$, 2분 추출조건의 경우가 $95^{\circ}C$, 10분의 경우보다 더 제거효과가 높았음을 관찰할 수 있었다. 한편 여과지 및 투과막에도 상당량의 중금속이 흡착되어 제거된다는 사실을 알 수 있었는데 오염된 중금속의 농도가 높을수록, 음료 추출온도가 높을수록 더 많은 중금속이 흡착되었음을 관찰할 수 있었다. 이러한 결과는 투과막이 중금속에 흡착되기 쉬운 섬유질로 이루어져 있기 때문인 것으로 추측되며 치커리, 당귀, 영지는 음용수중에 오염된 중금속의 장내흡수 억제 효과가 있음을 알 수 있었다.

Abstract

This research was attempted to prove suppressing effect of medicinal plants on the intestinal absorption of toxic heavy metals. In vitro study was performed by membrane filtration considering intestinal absorption conditions. From drinking water contaminated singly with 10 and 50 times level of water quality standard for heavy metals, the removal ratio of lead was $40{\sim}60%$ by Chicorium intybus, Angelica acutiloba and Ganoderma lucidium. And the removal ratio of cadmium was $20{\sim}40%$. The removal ratio of lead contaminated with both was $30{\sim}50%$ by every sample similarly, the removal ratio of cadmium was $10{\sim}30%$. The removal ratio of Angelica acutiloba was more higher than Chicorium intybus and Ganoderma lucidium. Considering the extraction conditions of samples, $70^{\circ}C$, 2 min conditions were higher than $95^{\circ}C$, 10 min conditions, the removal ratios of heavy metals were similar. And the membrane filter permeated the material under 500 mw selectively, so the final filtrate could regard as passive transport in intestinal absorption. In conclusion, this research exhibited that the medicinal plants beverages have a suppressing effect on intestinal absorption of lead and cadmium in drinking water.

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