창난젓에서 분리한 Rhodococcus sp. 3T6-5Mj가 생산하는 Cholesterol Oxidase의 정제 및 특성 Pruification and Characterization of Cholesterol Oxidase Produced by Rhodococcus sp. 3T6-5Mj isolated from Changran-jeot원문보기
Rhodococcus sp. 3T6-5Mj 균주의 배양액으로부터 0.2${\mu}m$ membrane filter을 통과시키고, 아세톤 침전, DEAE-Sephadex A-50 column chromatography의 약음이온 교환수지,cholesterolaffinity column chromatography를 통과시켜서 콜레스테롤 산화 효소를 25.6units/mg의 비활성도, 15%의 회수율,88배로 정제할 수 있었다. 본 균주가 생산하는 콜레스테롤산화효소의 분자량은 SDS-PAGE로 측정한 결과 약,52,000 daltons 정도로 추정되었다. 그리고 이 효소의 Km값은 콜레스테롤을 기질로 측정하였을 때 $3.2{\times}10^{-4}M$ 이었다. 본 효소의 최적온도는 $50^{\circ}C$최적 pH는 7.0으로 나타났으며, 열에 대한 안정성은 30~$45^{\circ}C$,pH에 대한 안정성은 6.5~11.0으로 나타났다. 본 효소는 cholesterol, campesterol, stigmasterol, hecogenin, $\beta$m-sistosterol의 기질에 특이성을 나타내었다. 본 효소의 아미노산 440개의 잔기로 이루어져 있으며,그 아미노산 조성은 aspararine/aspartate > glutamine/glutamate > proline > alaline > histidine 의 순으로 나타났다. 본 효소는 효소적 혈중 콜레스테롤의 측정방법에 필수적인 콜레스테롤 산화 효소의 이용 가능성을 보여 주었다.용 가능성을 보여 주었다.
Rhodococcus sp. 3T6-5Mj 균주의 배양액으로부터 0.2${\mu}m$ membrane filter을 통과시키고, 아세톤 침전, DEAE-Sephadex A-50 column chromatography의 약음이온 교환수지,cholesterol affinity column chromatography를 통과시켜서 콜레스테롤 산화 효소를 25.6units/mg의 비활성도, 15%의 회수율,88배로 정제할 수 있었다. 본 균주가 생산하는 콜레스테롤산화효소의 분자량은 SDS-PAGE로 측정한 결과 약,52,000 daltons 정도로 추정되었다. 그리고 이 효소의 Km값은 콜레스테롤을 기질로 측정하였을 때 $3.2{\times}10^{-4}M$ 이었다. 본 효소의 최적온도는 $50^{\circ}C$최적 pH는 7.0으로 나타났으며, 열에 대한 안정성은 30~$45^{\circ}C$,pH에 대한 안정성은 6.5~11.0으로 나타났다. 본 효소는 cholesterol, campesterol, stigmasterol, hecogenin, $\beta$m-sistosterol의 기질에 특이성을 나타내었다. 본 효소의 아미노산 440개의 잔기로 이루어져 있으며,그 아미노산 조성은 aspararine/aspartate > glutamine/glutamate > proline > alaline > histidine 의 순으로 나타났다. 본 효소는 효소적 혈중 콜레스테롤의 측정방법에 필수적인 콜레스테롤 산화 효소의 이용 가능성을 보여 주었다.용 가능성을 보여 주었다.
The cholesterol oxidase was purified from the culture broth of Rhodococcus sp. 3T6-5Mj strain by procedures involving filtration, acetone precipitation, DEAE-Sephadex A-50, and cholesterol affinity column chromatography with a recovery of 15% to specific activity of 25.6 units/mg. The molecular weig...
The cholesterol oxidase was purified from the culture broth of Rhodococcus sp. 3T6-5Mj strain by procedures involving filtration, acetone precipitation, DEAE-Sephadex A-50, and cholesterol affinity column chromatography with a recovery of 15% to specific activity of 25.6 units/mg. The molecular weight of the enzyme was estimated to be 52,000 daltons by SDS-PAGE. Optimum pH and temperature for the enzyme activity were approximately pH 7.0 and $50^{\circ}C$ respectively. The Michaelis constant (Km) for cholesterol was found to be $3.2{\times}10^{-4}$ M. The enzyme showed a high substrate specificity for $3{\beta}$-hydroxysterols and the relative oxidation rates were 100% for cholesterol, 89% for campesterol, 55% for stigmasterol, etc. Amino acid analysis showed that the enzyme protein was composed of 440 amino acid residues without cystein and tryptophan.
The cholesterol oxidase was purified from the culture broth of Rhodococcus sp. 3T6-5Mj strain by procedures involving filtration, acetone precipitation, DEAE-Sephadex A-50, and cholesterol affinity column chromatography with a recovery of 15% to specific activity of 25.6 units/mg. The molecular weight of the enzyme was estimated to be 52,000 daltons by SDS-PAGE. Optimum pH and temperature for the enzyme activity were approximately pH 7.0 and $50^{\circ}C$ respectively. The Michaelis constant (Km) for cholesterol was found to be $3.2{\times}10^{-4}$ M. The enzyme showed a high substrate specificity for $3{\beta}$-hydroxysterols and the relative oxidation rates were 100% for cholesterol, 89% for campesterol, 55% for stigmasterol, etc. Amino acid analysis showed that the enzyme protein was composed of 440 amino acid residues without cystein and tryptophan.
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