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옥수수 가루를 첨가한 Rice-Corn Cakes의 특성에 관한 연구
The Quality Characteristics of Rice-Corn Cakes 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.17 no.5, 2001년, pp.426 - 430  

김영인 (상지대학교 가정학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This experiment was carried out to investigate the effects of adding corn flour on the quality of rice cakes. Rice-corn cakes were prepared by adding corn flour at 25%, 50% and 75%, and the quality characteristics were measured. In the expansion ratio, springiness and cohesiveness of rice-corn cakes...

주제어

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문제 정의

  • 이에 본 논문에서는 방부제 등 인체에 해로운 물 질이 함유된 수입 밀가루보다는 우리나라에서 주식 으로 이용되고 있는 쌀을 이용하여 쌀가공식품의한 형태로서 쌀가루 cake에 대한 다양한 제빵성을 연구하는데 목적이 있다. 특히, 쌀가루에 옥수수가 루를 첨가하여 섬유질의 함유율을 높이고 촉촉한 질감과 저콜레스테롤의 효과를 얻고자 버터대신 식 물성 oil을 사용하여 oven에서 rice-com cake을 제조 한 후 그 특성을 검토하였다.

가설 설정

  • 4) Values with different superscript in the same column are significantly different at p<0.05.
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