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열처리에 의한 우유의 이화학적 품질변화에 관한 고찰
A Review on the Change of Physicochemical Quality during Heating of Milk 원문보기

한국유가공기술과학회지 = Korean journal of dairy science and technology, v.19 no.1, 2001년, pp.13 - 21  

정인경 (농촌진흥청 축산기술연구소) ,  인영민 (농촌진흥청 축산기술연구소)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Milk can be regarded as a complete food, containing protein, fat, lactose, vitamins and minerals. Milk is heated for a variety of reasons. The main reasons are: to remove pathogenic organisms; to increase shelf-life. But, when milk is heated, many changes take place: denaturation of whey proteins an...

주제어

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문제 정의

  • 따라서 본고에서는 시유 및 가공유의 열처리 시 이화학적·영양학적 변화를 살펴보고, 유제품의 수입 개방에 따른 수입산 분유의 사용량을 줄이면서, 국산 원유를 이용한 신선시유의 우수성을 알리고자 한다.
  • 우유의 가열 살균처리는 식품의 위생상 반드시 거쳐야 하는 공정으로서 병원성 미생물의 사멸과 유해 효소의 불활성화에 그 목적이 있다. 그러나 이러한 가열살균 과정에서 우유의 주요 영양소들의 이화학적 변화가 나타나고 영양성분의 손실이 함께 야기된다.
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