[국내논문]참조기의 천연색소와 인위적으로 착색된 황색색소류 판별법에 관한 연구 Studies on the Rapid Discrimination of Yellow Pigments Colored on Yellow Croakers and Natural Yellow Pigment of Croakers원문보기
식용색소 및 공업용 염료의 인공적 착색여부를 조사한 결과, 심황색소, 식용희석황색소, 마리골드색소, 식용황색 4호, 안나토색소, 카로틴색소는 유사한 색으로 착색되었으며 다른 색소는 착색되지 않았다. 물에 의한 추출시험에서는 참조기 색소와 식용색소황색 제4호는 물에서 용출되지 않았다. 착색 후 색소의 물성실험을 한 결과 물 젖은 가제수건이나 휴지로 색소부위 표피를 문지를 경우 참조기 색소는 표면에 전혀 묻어 나오지 않으나 인공적으로 착색된 색소의 경우에는 물에 의해 색이 뚜렷하게 묻어 나왔으며 참조기의 착색 부위 표피를 아세톤으로 추출할 경우 참조기 색소는 아세톤에 옅은 황색용액으로 추출되었다. 또한, 참조기의 색소처럼 물에 용출되지 않도록 염착이 가능한 공업적 합성염료인 반응성 염료와 분산염료의 착색거동에 대해 실험한 결과, 반응성 염료는 조기에 착색되지만 물 젖은 휴지로 착색부위를 문지를 경우 색소가 용출되었고, 아세톤에는 추출되지 않아 참조기 색소와는 쉽게 판별되었으며 분산염료는 염료가 고르게 착색되지 않고 염료가 입자를 형성하며, 물 적신 휴지로 색소부위를 문지를 경우 색소가 용출됨을 알 수 있었다. 카로틴색소(참조기 색소와 구조가 유사한 색소)와 azo염료의 산화 환원 반응에 따른 소색 반응에서는 산화반응에서 azo염료는 sodium percarbonate와 peracetic acid에서는 소색이 되지 않았으나, fenton시약에서는 1시간 후 소색되었고, sodium hypochlorite에서는 바로 소색되었다. 이에 비하여 카로틴색소는 sodium percarbonate 및 fenton시약에서는 소색되지 않았으나, sodium hypochlorite에서는 2시간 후 소색되었고, peracetic acid에서는 바로 소색되었다. 또한, sodium hydrosulfite, sodium carbonate를 사용한 환원반응시험에서는 azo염료는 소색되었으나, 카로틴색소는 소색되지 않았다. 이러한 결과를 통해 두 색소의 특징적 group을 제거할 때 나타나는 소색 결과를 토대로 진품참조기와 모조참조기의 판별에 이용할 수 있을 것으로 사료된다.
식용색소 및 공업용 염료의 인공적 착색여부를 조사한 결과, 심황색소, 식용희석황색소, 마리골드색소, 식용황색 4호, 안나토색소, 카로틴색소는 유사한 색으로 착색되었으며 다른 색소는 착색되지 않았다. 물에 의한 추출시험에서는 참조기 색소와 식용색소황색 제4호는 물에서 용출되지 않았다. 착색 후 색소의 물성실험을 한 결과 물 젖은 가제수건이나 휴지로 색소부위 표피를 문지를 경우 참조기 색소는 표면에 전혀 묻어 나오지 않으나 인공적으로 착색된 색소의 경우에는 물에 의해 색이 뚜렷하게 묻어 나왔으며 참조기의 착색 부위 표피를 아세톤으로 추출할 경우 참조기 색소는 아세톤에 옅은 황색용액으로 추출되었다. 또한, 참조기의 색소처럼 물에 용출되지 않도록 염착이 가능한 공업적 합성염료인 반응성 염료와 분산염료의 착색거동에 대해 실험한 결과, 반응성 염료는 조기에 착색되지만 물 젖은 휴지로 착색부위를 문지를 경우 색소가 용출되었고, 아세톤에는 추출되지 않아 참조기 색소와는 쉽게 판별되었으며 분산염료는 염료가 고르게 착색되지 않고 염료가 입자를 형성하며, 물 적신 휴지로 색소부위를 문지를 경우 색소가 용출됨을 알 수 있었다. 카로틴색소(참조기 색소와 구조가 유사한 색소)와 azo염료의 산화 환원 반응에 따른 소색 반응에서는 산화반응에서 azo염료는 sodium percarbonate와 peracetic acid에서는 소색이 되지 않았으나, fenton시약에서는 1시간 후 소색되었고, sodium hypochlorite에서는 바로 소색되었다. 이에 비하여 카로틴색소는 sodium percarbonate 및 fenton시약에서는 소색되지 않았으나, sodium hypochlorite에서는 2시간 후 소색되었고, peracetic acid에서는 바로 소색되었다. 또한, sodium hydrosulfite, sodium carbonate를 사용한 환원반응시험에서는 azo염료는 소색되었으나, 카로틴색소는 소색되지 않았다. 이러한 결과를 통해 두 색소의 특징적 group을 제거할 때 나타나는 소색 결과를 토대로 진품참조기와 모조참조기의 판별에 이용할 수 있을 것으로 사료된다.
This study was performed to establish the precise and rapid method to distinguish croakers through the pigment analysis of colored imported white croakers for adultration. We surveyed the coloring behaviors, extraction test by water and organic solvent and using pigments such as targeting, curcumine...
This study was performed to establish the precise and rapid method to distinguish croakers through the pigment analysis of colored imported white croakers for adultration. We surveyed the coloring behaviors, extraction test by water and organic solvent and using pigments such as targeting, curcumine, and azo dye products. The pigment of yellow croaker is not stained on wet cloth or tissue which is rubbed on epidermis of yellow croaker and was not eluted in water extraction test, while adulterated pigments were easily extracted by water and acetone, but edible diluted yellow, Yellow No. 4 and Yellow No. 5 were not extracted. Reactive pigment was detected easily by extraction with water and dispersed pigment was also detected by extraction test. As a result of discoloring characteristics of carotene having similar structure to yellow croaker and azo dye by oxidation and reduction, azo dyes were not discolored by oxidation with sodium percarbonate or peracetic acid but that were discolored by oxidation with Fenton reagent after 1hr and by hypochlorite promptly. On the other hand, carotenes were not discolored by sodium precarbonate and Fenton reagent but discolored by sodium hypochlorite after 2 hr and by peracetic acid promptly. Azo dyes were discolored by reduction with sodium hydrosulfite and sodium carbonate but carotenes were not discolored by these reagents. This discoloring test was applicable to detect adulterated pigments and other marine product.
This study was performed to establish the precise and rapid method to distinguish croakers through the pigment analysis of colored imported white croakers for adultration. We surveyed the coloring behaviors, extraction test by water and organic solvent and using pigments such as targeting, curcumine, and azo dye products. The pigment of yellow croaker is not stained on wet cloth or tissue which is rubbed on epidermis of yellow croaker and was not eluted in water extraction test, while adulterated pigments were easily extracted by water and acetone, but edible diluted yellow, Yellow No. 4 and Yellow No. 5 were not extracted. Reactive pigment was detected easily by extraction with water and dispersed pigment was also detected by extraction test. As a result of discoloring characteristics of carotene having similar structure to yellow croaker and azo dye by oxidation and reduction, azo dyes were not discolored by oxidation with sodium percarbonate or peracetic acid but that were discolored by oxidation with Fenton reagent after 1hr and by hypochlorite promptly. On the other hand, carotenes were not discolored by sodium precarbonate and Fenton reagent but discolored by sodium hypochlorite after 2 hr and by peracetic acid promptly. Azo dyes were discolored by reduction with sodium hydrosulfite and sodium carbonate but carotenes were not discolored by these reagents. This discoloring test was applicable to detect adulterated pigments and other marine product.
Pyeun, J.H. and Lee, E.H. Microscopic observations of fat translocation in the tissue of yellow corvenia during salting and drying. Bull. Korean Fish. Soc. 1: 327-335 (1968)
Lee, E.H. and Kim, S.H. Degradation of nucleotides and their related compounds in yellow corvenia, Pseudosciaena manchurica, muscle during 'Gulbi' processing. Bull. Nat'l Fish. Univ. Pusan (Nat'l Sci.) 14: 29-40 (1975)
Sadaji, Y. and Harumi, O. Adoption of crocetin as an indicator compound for detection of gardenia yellow in food products (analysis of natural coloring matters in food. V). J. Food Hyg. Soc. Japan 37: 372-377 (1996)
Takahito, I. and Yutaka, H. Determination of a food colorant, gardenia yellow pigment, in processed foods with a high performance liquid chromatograph/photodiode-array detector/mass spectrometer system. J. Food Hyg. Soc. Japan 36: 482-189 (1995)
Mieko, K. and Keiko, N. Chromatographic separation and determination of geniposide in commercial gardenia fmit extract color. J. Food Hyg. Soc. Japan 26: 517-523 (1984)
Mieko, K. and Keiko, N. Natural yellow colors extracted from gardenia fruit (Gardenia jasminoides ELLIS) and colors found in commercial gardenia fruit extract color-analysis of natural yellow colors by high performance liquid chromatography. J. Food Hyg. Soc.Japan26: 150-158(1984)
Naoki, N. and Sadaji, Y. Analysis of natural dye in foods. Determination of natural yellow dye from the fruits of gardenia by detecting geniposide. Eisei Kagaku 29: 7-12 (1983)
Syukuko, K., Koichi, S., Kyoshiro, O. and Katsutaka, S. Qualitative analysis of a natural food color gardenia yellow in foods. Food Sanitation Res. 46: 73-82 (1996)
Lee, E.H., Sung, N.J., Ha, J.H, and Chung, S.Y. Changes free amino acids of yellow corvenia, Pseudosciaena manchurica, during Gulbi processing. Korean J. Food Sci. Technol. 8: 117-121 (1976)
Cha, Y.J. and Park, D.C. Studies on the processing of low salt fermented sea foods, Bull. Korean Fish. Soc. 19: 529-536 (1986)
Sung, N.J., Lee, S.J. and Chung, M.J. The formation of N-nitrosamine in yellow corvenia during its processing, J. Food Hyg. Safety 12: 125-131 (1997)
Lee, E.H., Lee, J.S., Joo, D.S. Cho, S.Y., Choi, H.G., Kim, J.S., Cho, M.G. and Cho, D.J. Application of cold-osmotic dehydration method for Eetending the shelf life during frozen storage of filleted and salted fishes. Korean J. Food Sci. Technol. 29: 722-729 (1997)
Zhang, C.I., Yoo, Y.M., Kim, S.J. and Ahn, S.M. A study on fluctuations in biomass of small yellow croaker, Pseudosciaena polyactis, of Korea. Bull. Korean Fish. Soc. 25: 37-44 (1992)
Shim, K.H., Lee, J.H., Ha, Y.L., Choi, J.S., Lee, Y.S. and Joo, O.S. Changes in contents of some taste compounds of fish meat by heating conditions, Korean J. Food Sci. Technol. 27: 199-204 (1995)
Shim, K.H., Lee, J.H., Hai, Y.L., Choi, S.D., Seo, K.I. and Joo, O.S. Changes of organic acid contents on heating conditions of fishes. J. Korean Soc. Food Nutr. 23: 939-944 (1994)
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.