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서울시 일부 음식점 종업원의 간접흡연 노출량 측정
Environmental Tobacco Smoke Exposure of Workers at Restaurants in Seoul Metropolitan City 원문보기

韓國環境衛生學會誌 = Korean journal of environmental health society, v.28 no.2, 2002년, pp.173 - 182  

고영림 (서울보건대학 환경보건과) ,  양원호 (서울대학교 보건대학원) ,  정문호 (서울대학교 보건대학원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Exposure to environmental tobacco smoke(ETS) increases the risk of lung cancer and other diverse health effect for nonsmokers. Health risk assessment of nonsmokers related to ETS exposure requires large and exact data of ETS exposure to nonsmokers. This study presented the data of ETS exposure to wo...

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문제 정의

  • 본 연구는 상대적으로 고농도로 간접흡연에 노출되고 있는 음식점 종업원을 대상으로 직업적 환경에서 실내공기 중 노출량, 개인 노출량, 생체 지표 농도를 측정하여 간접흡연 노출량을 평가 함으로써, 간접흡연의 위해성 평가를 위한 기초 자료를 마련하기 위하여 수행되었다.
  • 45 ㎛)를 부착하여 사용하였다. 총 분진은 음식점 실외의 공기 질을 평가할 때, 호흡성 분진과 비교하기 위하여 측정되어졌다. 총 분진의 측정은 37mm PVC filter(SKC, 0.

가설 설정

  • b: Can you smell the smoke from others in the absence of sight?
  • c: Do you hate tobacco smoke?
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참고문헌 (21)

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