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논문 상세정보

누에고치 유래 실크 펩타이드와 녹차잎 및 식이 섬유소 보충이 체지방 및 혈청 지질 대사에 미치는 영향에 관한 연구

Study on Consequent Body Fat and Serum Lipid Metabolism after Cocoon Hydrolysate, Green Tea Leaves and Dietary Fiber Supplementation

초록

본 연구는 서울 지역에 거주하고 일상식이를 하는 20-30대 여성 47명을 대상으로 1일 4.Og의 누에고치 유래 실크 펩타이드와 녹차잎 및 식이 섬유소를 한 달 정도 섭취하도록 하여 2002년 4월 1일부터 5월 30일에 실시하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 실험군의 평균 연령은 26.2세, 평균신장은 161.7cm, 평균 체중은 60.7kg, BMI평균은 23.4이었다. 보충전에 비하여 보충 후에 대조군의 총열량, 당질, 지질, 단백질 식이 섬유소 섭취량의 유의적인 차이는 나타나지 않았으나, 실험군의 경우 총열량은 보충 후에 유의적으로 감소하는 경향으로 나타났으며(p<0.01), 체중 변화는 유의적인 차이는 나타나지 않았으나 보충 후에 3.0 kg 정도 감소하는 것으로 나타났으며, BMI는 유의하게 감소하는 경향을 나타내었다(p<0.01). 체지방량 변화는 보충 후 유의적으로 감소하는 경향으로(p<0.001) 보충 전에 비해 2.0 kg 정도 감소하는 것으로 나타났다. 복부비만율(WHR)의 경우 보충군에서 보충 전에 비해 유의적으로 감소하는 것으로 나타나(p<0.01), 복부비만 해소에 효과적으로 작용하는 것으로 나타났다. Total cholesterol과 LDL-cholesterol 변화 또한, 보충 후에 유의적으로 감소하는 것으로 나타났다. 보충후에 따른 상관관계를 분석한 결과로 HDL-cholesterol은 BMI와 WHR에서 음의 상관관계가 나타났다(p<0.01). LDL/HDL ratio BMI와 p<0.01 수준에서 양의 상관관계가 나타났으며, WHR과는 p<0.05수준에서 양의 상관관계가 나타났다. 이상 결과에서 보듯이, 저분자 펩타이드, 녹차잎 및 식이 섬유소의 보충은 체지방의 감소 효과 뿐만 아니라, 혈청 내 total cholesterol과 LDL-cholesterol 수준의 감소 효과가 있음을 알 수 있었다. 특히 신체의 부위 중 복부의 지방을 감소시켜 복부 비만 관리 및 체지방 관련 위험율을 감소시키는 결과가 나타났다.

Abstract

This study is to investigate consequent nutrient intake status, Influences of body mass index (BMI) and serum lipid composition, and fat distribution on the cocoon hydrolysate, green tea leaves and dietary fiber supplementation. During 2 months of this research (April to May, 2002), 47 women aged 20 yr-30 yr (average age 26.2 yr) were selected as subjects. Nutrient intake was investigated by questionnaire and 24-hr recall method. Antropometric assessments of the subjects were investigated by SBIA method (Segmental bioimpedance assay, Inbody 3.0). The results were as follows: mean body weight was 60.7 kg, mean body height 161.7 cm and mean BMI 23.4. Status of energy intakes significantly decreased (p<0.01) and dietary fiber intakes significantly increased (p<0.001) after supplementation. BMI and WHR (waist-hip ratio) significantly decreased (p<0.01) and body fat significantly decreased after supplementation (p<0.001). Total cholesterol and LDL-cholesterol significantly decreased after supplementation (p<0.05). HDL-cholesterol was negatively correlated with BMI and WHR (p<0.01). LDL/HDL ratio was positively correlated with BMI (p<0.01) and WHR (p<0.05). Above results of this study show that low-molecule peptide, green tea leaves and dietary fiber supplementation-added routine diet improves lessening body fat distribution, total cholesterol, LDL-cholesterol. Especially, decrease of abdominal fat and WHR were notable. That meant decrease of risk factors.

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