$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

다목적 고기능성 알칼리용액 BARODON®을 첨가한 발아 현미 식빵의 품질 특성
Quality Characteristics of sprouted brown rice bread with an anionic alkali mineral complex solution BARODON® 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.19 no.3, 2003년, pp.295 - 299  

노숙령 (중앙대학교 식품영양학과) ,  조영자 (바로돈-S.F㈜) ,  최수일 (바로돈-S.F㈜) ,  이재경 (중앙대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was carried out to investigate the effects of the addition ratio of BARODON® on the dough volume, moisture content, loaf volume and weight and the sensory characteristics of sprouted brown rice bread. The loaf volume and sensory characteristics of the bread with BARODON® wer...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 본 연구에서는 발아현미식빵 제조에 BARODON® 첨가하여 식빵 반죽, 의 부피팽창도, 식빵의 수분함량, 부피와 무게를 측정하고, 관능검사를 실시하여, 발효촉진제로서 BARODON®의 최적 첨가비율을 제시하고자 한다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (20)

  1. Lee, HY, Kim, SM, Kim, JY, Youn, SK, Choi, JS, Park, SM and AIm, DH: Changes of quality characteristics on the bread added Chitosan. Korean J. Food Sci. Technol., 34(3):449, 2002 

  2. Choi, JH : Quality characteristics of the bread with sprouted brown rice flour. Korean J. Soc. Food and Cookery Sci., 17(4):323, 2001 

  3. Hwang, YK and Kim TY : Characteristics of colored rice bread using the extruded HeugJinJi rice. Korean J. Soc. Food and Cookery Sci., 16(2):167, 2000 

  4. Jung, MH and Park, GS : Comparision of Sensory Mechanical properties of Breads with Paecilomyces Japonica and Cordyceps Militaris powder by Storage Time and Tempertature. Korean J. Soc. Food and Cookery Sci., 18(3):280, 2002 

  5. Song, JY, Lee, SK and Shin, MS: Effects of RS-3 type resistant starches on breadmaking and quality if white pan bread. Korean J. Soc. Food and Cookery Sci., 16(2): 188, 2000 

  6. Kim, ML, Park, GS, An, SH, Choi, KH and Park, CS : Quality Changes of Breads with Spices Powder during Storage. Korean J. Soc. Food and Cookery Sci., 17(3): 195, 2001 

  7. Kim, ML, Park, GS, Park, CS and An, SH : Effect of Spices Powder on the Characteristics of Quality of Breads. Korean J. Soc. Food and Cookery Sci., 16(3): 245, 2000 

  8. Jung, DS, Lee, FZ and Eun, JB : Quality Properties of Breads Made of Wheat Flour and Black Rice Flour. Korean J. Food Sci. Technol., 34(2):232, 2002 

  9. Kim, HJ, Kang, WW and Moon, KD : Quality characteristics of the bread added with Gastrodia elata blume powder. Korean J. Food Sci. Technol., 33(4):437, 2001 

  10. Lee, KS and Noh, WS : Objective measurement of characteristics of white pan bread using a commercial Korean wheat flour. Korean J. Soc. Food and Cookery Sci., 18(2):206, 2002 

  11. Choi, SI, Choi, HS, Chun, KS, Yoo, BW and Park, YH, inventors, BARODON S-F. Corp, assignee. Composition of multipurpose high functional alkaline solution of multipurpose high functional alkaline solution composition, preparation thereof, and for the use of nonspecific immunostimulators. United States Patent No.: US 6,447,810 B1. September 10, 2002 

  12. Choi, SI, Choi, HS, Chun, KS, Yoo, BW and Park, YH, inventors, BARODON S-F. Corp, assignee. Composition of multipurpose high functional alkaline solution composition, preparation thereof, and for the use of nonspecific immunostimulators. Korean Patent No.: 0331 952. March 26, 2002 

  13. Chung, YC, Luo, KB, Kim, CK, Ryu, JW, Choi, SI, Jeon, KS and Ryu, BY : In- vitro Development of Early Stage Mouse Bovine Embros To Blastocysts in TCM 199 Supplemented with Nonspecific Immunostimulator BARODON FX. Korean J. Animal Reprod., 25(2):131, 2001 

  14. Yoo, BW, Choi, SI, Kim, SH, Yang, SJ, Koo, HC, Kwon, NH, Seo, SH, Park, BK, Yoo, HS and Park, YH : Immunostimulatoy effects of an anionic alkali mineral complex solutionBARODO $N^{ $\circledR$ }$ on porcine lymphocytes. J. Swine Health and Production., 10(6):265, 2002 

  15. Jo, EH, Cho, SD, Ahn, NS, Jung JW, Yang, SR, Park, JS, Tiep, NB, Park, KS, Hong, IS, Seo, MS, Lee, YS and Kang KS : Eye Initation, Skin Initation and Skin Sensitization Tests for Nonspecific Immunostimulator BARODO $N^{ $\circledR$ }$ . J.Toxicol. Pub.Health., 19(1):39, 2003 

  16. Yoo, BW : Phenotypic and Functional Characteristics of swin T Lymphocyte Subpopulations Activated by Nonspecific Immunostimulator BARODO $N^{ $\circledR$ }$ . The Seoul National University of Korea, 2000 

  17. 장세순 : 발아현미, 1998 

  18. 김기숙 : 조리과학 실험. p.38, 교학연구사, 2000 

  19. Kim, SK : Milling Industry and Flour Utilization. Korea Wheat and Industry Association, Seoul, p45, 1990 

  20. He, H and Hoseney, R.C : Effects of the quantity of wheat flour protein on bread loaf volume. Cereal Chem., 69: 17, 1992 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로