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자기기록식 3일간의 24시간 회상법의 신뢰도 연구 -서울지역 중년 자원자를 대상으로-
Reproducibility of Nutrient Intake Estimated by Three-Day 24-Hour Dietary Recall of Middle-Aged Subjects for 6 Month Intervals 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.8 no.4, 2003년, pp.603 - 609  

이미숙 (한남대학교 식품영양학과) ,  우미경 (한남대학교 식품영양학과) ,  김성애 (한남대학교 식품영양학과) ,  오세인 (서일대학 식품영양학과) ,  곽충실 (서울대학교 체력과학노화연구실)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study examined the reproducibility of nutrient intakes estimated by the 24-hour recall method in a prospective cohort study (Longitudinal study of aging and health monitoring of Korean elderly) of middle-aged volunteer subjects (42 males and 49 females) in the Seoul area. The three-day 24-hour ...

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문제 정의

  • 본 연구의 주목적은 노년기의 건강증진 및 보다 나은 영양서비스 방안을 마련하기 위한 종적연구의 첫 단계로 서서울지역의 건강한 성인 자원자를 대상으로 코호트를 구축하면서 이들에게 사용한 24시간 회상법의 재현성 즉 신뢰도를 평가하는데 있다. 이를 위해 조사 대상자에게 3일간의 24시간 회상법 조사를 6개월 간격으로 2번 실시하여두 조사에 의한 영양소 섭취량의 일치도를 구했고, 이들 영양소 섭취량과 식습관과의 연관성을 조사하였다.
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참고문헌 (25)

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  25. 이정원,이미숙,김정희,손숙미,0]보숙 (2001) : 영양판정, 교문사 

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