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엽배합 특성에 따른 담배 연기성분과 관능특성과의 상관관계 구명
Study of The Relation between Smoke Component and Sensory Evaluation of Cigarettes with the Different Leaf Blending 원문보기

한국연초학회지 = Journal of the Korean society of tobacco science, v.25 no.2, 2003년, pp.144 - 153  

황건중 (KT&G 중앙연구윈) ,  이문수 (KT&G 중앙연구윈) ,  나도영 (KT&G 중앙연구윈)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was carried out to determine the relationship between smoke components and sensory evaluation by changes tobacco leaf blending. Seven different cigarettes were made by adding different types of oriental, reconstituted and expanded tobacco leaves. 62 kinds of smoke components which were 6 ...

주제어

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문제 정의

  • 또한 Patrianakos 등(1979), Stone 등(1998), Tso 등(1982), Hasebe 등(1999), 및 Gordin(1987) 은 담배 연기성분과 관능검사 및 잎담배 내용성분과의 관련성을 구명한 많은 연구결과를 발표하고 있는데 담배의 관능적 평가에 크게 관여하는 미량 성분의 확인과 정량화에 어려움이 있다고 서술하고 있다. 본 연구에서는 황색종과 버어리종 원료 잎담배를 기본으로 오리엔트엽, 판상엽, 팽화엽을 적량 첨가하였을 때 제품담배의 연기성분 함량변화와 관능특성을 조사함으로서 엽배합 변동에 따른 연기성분과 관능특성과의 상관성을 구명하고 더 나아가서 연기성분으로부터 관능특성을 예측하는 방안을 모색하였으며, 전자코를 이용하여 담배 냄새변화를 객관적으로 나타내고자 하는 데 본 연구의 목적이 있다.
  • 엽배합 특성에 따른 담배 연기성분과 관능특성 간의 관련성을 구명하기 위하여 본 실험을 실시하였다. 7가지 엽배합 특성에 따라 6가지의 일반 연기성분, 34가지의 반휘발성 및 휘발성 연기 성분, 9가지의 acid 성분, 13가지의 phenol 성분을 분석하였으며, 8개의 관능검사항목을 조사하고 전자코 분석을 동시에 실시하여 이들 연기성분과 관 능특성간의 상관성을 분석하였다.
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참고문헌 (14)

  1. Baker, R. R. and Robinson, D. P. (1990) Tobacco combustion : The last ten years. Recent Adv. in Tab. Sci. 16: 3-71 

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  10. Patrianakos, C. and Hoffmann, D. (1979) Chemical studies on tobacco smoke: On the analysis of aromatic amines in cigarette smoke. J. Anal. Toxicol. 3: 150-154 

  11. Perfetti, T. A., Coleman, W. M. and Smith, W. S. (1998) Determination of mainstream and sidestream cigarette smoke components for cigarettes of different tobacco types and a set of reference cigarettes. Beitr. Tabakforsch. Int. 18(3): 95-113 

  12. Sakuma, H., Kusama, M., Yamaguchi. K. and Sugawara S. (1980) Irritation and paperburning aroma of cigarette smoke derived from cellulose. Jpn Manop. Corp. Cent. Res. Inst. Sci. Pap. 122, 21-31 

  13. Stone, H. and Sidel, J. L. (1998) Quantitative descriptive analysis: Developments, applications, and the future. Food technology 52(8): 48-52 

  14. TSD, T. C., Chaplin, J. F. and Adams, J. D. (1982) Simple correlation and multiple regression among leaf and smoke characteristics of burley tobaccos. Belir. Tobakforsch. Int. 11(3): 141-150 

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