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한약 탕제 부산물 첨가사료가 넙치 (Paralichthys olivaceus)의 성장과 체조성에 미치는 영향
Effects of the Residues from Medicinal Herb Extracts on Growth and Body Composition of Olive Flounder (Paralichthys olivaceus) 원문보기

한국수산학회지 = Journal of the Korean Fisheries Society, v.36 no.6, 2003년, pp.614 - 618  

정관식 (여수대학교 수산생명과학부) ,  지승철 (여수대학교 수산생명과학부) ,  주용석 (여수대학교 수산생명과학부)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to evaluate the effects of dietary medicinal herb residues (MHR) on the growth and body composition of olive flounder (Paralichthys olivaceus). Two replicate groups of olive flounder with initial mean body weight of $18.7\pm0.3\;g$ were fed 8:2 (raw fish and comme...

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문제 정의

  • 본 연구는 한약재의 약효와 한약재 자원의 효율적인 활용 차원에서 한약 탕제 부산물에 대한 양어사료 첨가물로서의 이용 가능성을 검토하고자 한약 탕제 부산물을 분말 형태로 가공한 후 MP (moist pellet)사료에 첨가하여 성장과 체조성에 미치는 영향에 대하여 연구하였다.
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