$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

갑오징어(Sepia esculenta)갑 칼슘으로 회수한 surimi 가공폐수 단백질의 어묵소재로서 이용
Utilization of a Soluble Protein Recovered from Surimi Wastewater by Calcium Powder of Cuttle, Sepia esculents Bone 원문보기

한국수산학회지 = Journal of the Korean Fisheries Society, v.36 no.3, 2003년, pp.204 - 209  

김진수 (경상대학교 해양생물이용학부) ,  조문래 (경상대학교 해양생물이용학부) ,  허민수 (경상대학교 해양생물이용학부)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Utilization of soluble protein recovered from surimi wastewater using calcium powder of cuttle bone were examined. The crude ash content of the heat-induced surimi gel was increased linearly by increasing substitution ratio of recovered protein-ATC toward commercial surimi. Moisture (approximately <...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 갑오징어갑에 다량 함유되어 있는 칼 슘의 경우 소성 및 유기산 처리 등에 의하여 가용화율을 개선 하고 적절한 pH를 유지할 수 있다면 칼슘이 이온화되어 수산 가공 중 유용 수용성 단백질의 carboxyl group과 carboxyl group 간에 그물구조 형성에 관여하여 고분자 형성에 의한 침전이 가능하며, 이때 저분자 수용성 단백질의 경우 침전이 잘 이루어지지 않아 이들의 효율적 분리가 용이하다. 이와 관련한 연구로 전보 (Kim et al., 2003b)에서 유기산 처리 갑 오징어 갑 칼슘제의 surimi 가공폐수로부터 단백질의 회수에 대하여 다루었으며, 단백질 회수능이 인지되어, 본 연구는 surimi의 가공폐수에 유기산처리 갑오징어갑 분말을 적용하여 회수한 고분자 수용성 단백질을 어묵의 증량제로서 사용 가능성을 검토하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (22)

  1. Ahn, C.B. and E.H. Lee. 1992. Utilization of chitin prepared from the shellfish crust. 1. unctional properties of chitin, chitosan and microcrystalline chitin. Bull. Kor. Fish. Soc., 25, 45-50 

  2. AOAC. 1990. Official Method of Analysis. 12th ed. Assoc. Offic. Analytical Chemists, Washington, D.C., pp. 69-74 

  3. Cho, M.L., M.S. Heu and J.S. Kim. 2001. Food component characteristics of cuttle bone as a mineral source. J. Kor. Fish. Soc., 34, 478-482 

  4. Ezawa, I. 1994. Osteoporosis and foods. Food Chemical., 1, 42-46. (in Japanese) 

  5. Kennefick, S. and K. Cashman. 2000. Investigation of an in vitro model for predicting the effect of food components on calcium availability from meals. Internat'I. J. Food Sci. Nutr., 51, 45-54 

  6. Kim. J.S., M.L. Cho and M.S. Heu. 2003a. Solbi1ity improvement of cuttle boe powder using organic acids. J. Kor. Fish. Soc, 36, 11-17 

  7. Kim. J.S., M.L. Cho, M.S. Heu and Y.J. Choi. 2003b. Recovery of a high molecular soluble protein from surimi wastewater using calcium powder of cutt1e bone. J. Kor. Fish. Soc, 36, 80-87 

  8. KNS (The Korean Nutrition Society). 2000. Recommended dietary allowances for Koreans (7th Revision, 2000). Chungang Publishing Co., Seoul, pp. 157-166 

  9. Larmond, E. 1973. Methods for sensory evaluation foods. Canada Dept. of Agriculture., Canada, pp. 67-92 

  10. Lee, M.J., H.S. Kim, S.c. Lee and W.P. Park. 2000. Effect of sepiae os addition on the quality of Kimchi during fermentation. J. Kor, Soc. Food Sci. Nutr., 29, 592-596 

  11. Lee, N.G. and J.W. Park. 1998. Calcium compounds to improve gel functionality of Pacific whiting and Alaska pollack surimi. J. Food Sci., 63, 969-974 

  12. Lin, T.M. and J.W. Park. 1996. Extraction of proteins from Pacific whiting mince at various washing condition. J. Food Sci., 61, 432-438 

  13. Morioka, K. and Y. Shimadzu. 1990. Contribution of sarcoplasmic proteins to gel formation of fish meat. Nippon Suisan Gakkaishi, 56, 929-933 

  14. Niki, H., T. Kato, E. Deya and S. Igarashi. 1985. Recovery of protein from effluent of fish meat in producing surimi and utilization of recovered protein. Bull. Japan. Soc. Sci. Fish., 51, 959-964 

  15. Okada, M. 1964. Effect of washing on the jelly forming ability of fish meat. Bull. Japan. Soc. Sci. Fish., 30, 255-261 

  16. Okiyoshi, H. 1990. Function of milk as a source of calcium supply. New Food Ind., 32, 58-64 (in Japanese) 

  17. Park, C.Y. and S.H. Chung. 1987. Study on the recovery of protein involved in fish waste water. J. Kor. Waste Pollut. Res. Cont., 3, 63-68 

  18. Park, Y.H., Kim, S.B. and D.S. Chang. 1995. Seafood Processing and Utilization. Hyngsul Publish Co., Seoul, pp. 201-207 

  19. Suh, J.S., S.Y. Cho, K.T. Son and E.H. Lee. 1995a. Recovery and utilization of proteins and lipids from the washing wastewater in marine manufacture by isoelectric point shifting precipitation method. 2. Utilization of the recovered lipids as the material for a processed food. Bull. Kor. Fish. Soc., 28, 157-162 

  20. Suh, J.S., S.Y. Cho, K.T. Son, H.S. Cho and E.H. Lee. 1995a. Recovery and utilization of proteins and lipids from the washing wastewater in marine manufacture by isoelectric point shifting precipitation method. 1. Coagulation treatment for washing wastewater of minced mackerel meat. Kor. J. Biotechnol. Bioeng., 10, 1-8 

  21. Suh, J.S., S.Y. Cho, K.T. Son, J.S. Kim and E.H. Lee. 1994. Recovery and utilization of proteins and lipids from the washing wastewater in marine manufacture by isoelectric point shifting precipitation method. 2. Utilization of the recovered proteins as the material of a processed food. Bull. Kor. Fish. Soc., 27, 495-500 

  22. Tsutagawa, Y., Y. Hosogai and Kawai. 1994. Comparison of mineral and phosphorus contents of muscle and bone in the wild and cultured horse mackerel. J. Food Hyg. Soc. Japan., 34, 315-318 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

FREE

Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로