$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Adulteration of sesame oil using near infrared (NIR) spectroscopy was determined. Vegetable oils including sesame oil were scanned on the NIR spectrophotometer at 400-2500 nm. Partial least square (PLS) was applied on the standardized full NIR spectral data. Discriminant analysis with PLS is adequat...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 근적외선 분광광도계를 이용하여 참기름을 비롯한 몇 가지 식용유의 근적외선 분광학적 특성을 관찰하고, 이를 토대로 보다 신속하고 정확한 참기름의 진위판별법을 개발하고자 하였다.
  • 본 연구에서는 참기름의 진위를 판별하기 위한 효과적인 방법을 개발하기 위하여 근적외선 분광광도계로 400-2,500nm에서 참기름을 비롯한 몇 가지 식용유의 근적외선 분광학적 특성을 관찰하였으며, 이 스펙트럼을 2차 미분하여 PLS를 이용한 분석으로 검량식을 얻을 수 있었다. 작성된 검량식의 상관도 r(correlation coefficient)은 0.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (25)

  1. Cho J.S. Food Materials. Munwoondang Press, Seoul, Korea. pp. 210-211. (1994) 

  2. Morton B. Determination of sesamin, sesamolin and sesamol. Anal. Chem. 26: 1173-1176 (1954) 

  3. Budowski P. Recent research on sesamin, sesamolin and related compounds. J. Am. Oil Chem. Soc. 41: 280-285 (1964) 

  4. Budowski P. Sesame oil. III. Antioxidant properties of sesamol. J. Am. Oil Chem. Soc. 27: 280-285 (1950) 

  5. KFDA. Food Code. Korea Food and Drug Administration, Seoul, Korea (2002) 

  6. Budowski P, O'Connor RT, Field ET. Sesame Oil. IV. Determination of free and bound sesamol. J. Am. Oil Chem. Soc. 27: 307- 310 (1950) 

  7. Yoo YC, Park YS, Chung HS, Jeong JI. Determination of the adulteration of sesame oils sold in markets by gas chromatography. Korean J. Food Hyg. 7: 29-36 (1992) 

  8. Noh IH, Lee MS. Studies on the contents of special components and estimation of purity in sesame oil (1)-Contents of sesamin and sterols. Korean J. Nutr. 16: 107-114 (1983) 

  9. Hwang KS, Nam YJ, Min BY. Quality evaluation of sesame oil by high performance liquid chromatography. Korean J. Food Sci. Technol. 16: 348-352 (1984) 

  10. Kang CH, Park JK, Park JU, Chun SS, Lee SC, Ha JU, Hwang YI. Comparative studies on th fatty acid composition of korean and chinese sesame oils and adulterated sesame oils with commercial edible oils. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 31: 17-20 (2002) 

  11. Park FH, Kim SC, Cho SW, Kim ES, Choi GC, Kim YG, Rhim TG. Studies on quality evaluation of current sesame oils sold in markets. Korean J. Food Hyg. 6: 57-66 (1991) 

  12. Lee YG. Determination of sesame oil adulterated with other vegetable oils by spectrophotometric method. Korean J. Food Hyg. 8: 151-155 (1993) 

  13. Ha JH, Hawer WD, Hwang JB. Detection of the adulterated sesame oil by the analysis of fatty acid compositions and carbon isotope ratio. Korean J. Food Sci. Technol. 25: 345-350 (1993) 

  14. Twomey M, Downey G, McNulty PB. The potential of NIR spectroscopy for the detection of the adulteration of orange juice. J. Sci. Food Agric. 67: 77-84 (1995) 

  15. Reeves JB, Zapf CM. Discriminant analysis of selected food ingredients by near infrared diffuse reflectance spectroscopy. J. Near Infrared Spectro. 5: 209-221 (1997) 

  16. Kim YS, Scotter C, Voyiagis M, Hall M. Potential of NIR Spectroscopy for discrimination geographical origin of green tea from Korea and Japan. Food Biotechnol. 6: 74-78 (1997) 

  17. Cha KW, Ze KR, Youn MO, Lee SJ, Choi HC, Kim HJ. Determination of phenobarbital in intact phenobarbital tablets using NIRS. Anal. Sci. Technol. 15: 102-107 (2002) 

  18. Cho KC. Application of Near Infra Red Spectroscopy in the field of agriculture. J. Korean Soc. Agric. Machinery 23: 195-205 (1998) 

  19. Chung HI, Kim HJ. Near-infrared spectroscopy: principles. Anal. Sci. Technol. 13: 1A-14A (2000) 

  20. Wesley IJ, Barnes RJ, McGill AEJ. Measurement of adulteration of olive oils by near-infrared spectroscopy. J. Am. Oil Chem. Soc. 72: 289-292 (1995) 

  21. Kim YS. Near-infrared spectroscopy method for the detection of the adulteration of Korean sesame oil. Food Technol. 9: 87-93 (1996) 

  22. Sato T, Kawano S, Iwamoto M. Near infrared spectral patterns of fatty acid analysis from fats and oils. J. Am. Oil Chem. Soc. 68: 827-833 (1994) 

  23. Sato T. Application of principal-component analysis on near-infrared spectroscopic data of vegetable oils for their classification. J. Am. Oil Chem. Soc. 71: 293-298 (1994) 

  24. Kwon HS, Lee NY, Kim SJ, Chung SS, Kim JH. Discrimination of geographical origin and seed content in red pepper powder by near infrared reflectance spectroscopic analysis. J. Korean Oil Chem. Soc. 16: 155-161 (1999) 

  25. Ser JH, Chung YH, Lee GD, Kwon JH. Comparison of physicochemical properties and oxidative stabilit of sesame oil mixed with corn oil. J. Food Hyg. Safety 13: 24-28 (1998) 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로