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논문 상세정보

효소 화학적 방법에 의한 참돔, Pagrus major의 품질판정

Quality Evaluation of Red seabream, Pagrus major by Chemoenzymatic Method

초록

운동 사육구와 비운동 사육구에서의 참돔육에 대한 ATP관련 화합물의 변화를 살펴보면 운동 사육구에서는 ATP함량이 약간의 감소를 보이지만 ADP함량은 ATP의 소모만큼 약간의 증가를 보이고 있었다. 반면, 비운동 사육구에서 운동 사육구와 대초적으로 기간이 길어짐에 따라 ATP함량이 큰 변화를 보이고 있지 않았다. AEC수치는 운동 사육구에서 0.88$\pm$0.04으로 나타났고 비운동 사육구에서는 0.89$\pm$0.02으로 나타났으며 외관상으로 참돔의 건강상태는 양호하였다. 참돔의 근원섬유에 있어서 $Mg^{2+}$(+Ca$^{2+}$)-Arpase 활성의 변화는 운동 사육구의 Arpase 활성이 증가하여 운동 20일에는 0.42$\mu$mo1 Pi/min$.$mg의 함량을 나타내었으나, 비운동 사육구에서는 큰 차이를 보이지 않고 있다. $Mg^{2+}$(+Ca$^{2+}$)-ATPase활성은 운동시키 전에는 각각 0.10 $\mu$mol Pi/min$.$mg, 0.14 $\mu$mol Pi/min$.$mg으로 나타나 비운동 사육구가 운동 사육구에 비하여 높았으며 사육기간 동안 활성이 서서히 감소하는 경향을 나타내었다. $Ca^{2+}$-ATPase 활성 또한 사육기간 동안 큰 변화를 보이지 않았다. 운동 횟수에 따른 차이에서는 1회/일 운동시켰을 때에는 ATP관련 화합물의 함량은 2회/일 운동시킨 것과 비슷한 수준이었으며 운동휫수에 따른 ARC수치의 큰 변화는 나타나지 않았다.

Abstract

Chemoenzymatic method was used in this study to evaluate the quality of cultured red seabrim. Level of ATP related compounds, ATPase and Adenylate energy charge (AEC) well reflected changes in condition of fish. ATP level in the muscle of exercised cultured red seabream was decreased significantly during cultured period. In contrast, the level of ADP in the muscle was increased during the period. Level of ATP related compounds in the muscle of cultured red seabream without exercise didn't show significant difference compared to the exercised group. AEC value in muscle of cultured red seabream without exercise was 0.89$\pm$0.02, while AEC value of the exercised group was 0.88$\pm$0.04. ATP and AEC levels among different size of fish did not show any significant difference. AEC value in all sample was higher than 0.8, indicating that the condition of cultured fish was healthy. Activity of Mg2$^{+}$ (+Ca2$^{+}$), Mg2$^{+}$ (-Ca2$^{+}$) and Ca2$^{+}$-ATPase during culture period did not change significantly, regardless of exercise. Therefore, the AEC appears to have some validity as fish health indicator.

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