양식산 돌돔, Oplegnathus fasciatus 소화관의 형태학적 구조 및 조직화학적 특징 The Morphological Structure and Histochemical Features of the Alimentary Tract in Parrot fish, Oplegnathus fasciatus원문보기
돌돔, Oplegnathus fasciatus의 소화관은 식도, 위, 장 및 항문이 일련의 관을 이루고 있고,전체적으로 지방 덩어리가 싸고 있다. 어체 체장에 대한 식도에서 항문까지의 소화관 길이의 비(relative length of gut: RLG)는 일반적인 잡식성 어류와 비슷한 평균 1.78 (n=30)의 값을 가진다. 식도는 근육층이 잘 발달되어 있으며, 점막주름의 상피층은 입방상피 또는 원주상피로 구성되고 상피세포 사이에는 다수의 산성 점액분비세포들이 분포하며, 상피세포의 정단부에서 미세융모의 관찰은 어렵다. 위의 근육층은 외부로부터 종주근, 환상근층으로 구성된다. 위의 점막주름은 규칙적인 형태로서 상피층에는 pit, 상피 및 위선이 아주 잘 발달되어 있으며, 점막상피 세포질의 정단부에서는 영양분 흡수계통의 물질들이 관찰된다. 50∼60개의 유문수를 가지는 돌돔 유문수의 점막상피층에서는 원주형의 상피세포와 중성의 점액분비세포들이 관찰되며, 상피세포의 정단면에는 미세융모가 발달되어 있다. 장의 점막상피층에서는 원주상피세포와 중성과 산성의 점액분비세포들이 관찰되며, 종주근층의 두께가 전장, 중장, 후장으로 갈수록 두꺼워진다. 산성의 점액분비세포의 출현빈도는 중장부에서 가장 발달된 양상을 보이며 후장부로 갈수록 감소하는 경향을 보인다.
돌돔, Oplegnathus fasciatus의 소화관은 식도, 위, 장 및 항문이 일련의 관을 이루고 있고,전체적으로 지방 덩어리가 싸고 있다. 어체 체장에 대한 식도에서 항문까지의 소화관 길이의 비(relative length of gut: RLG)는 일반적인 잡식성 어류와 비슷한 평균 1.78 (n=30)의 값을 가진다. 식도는 근육층이 잘 발달되어 있으며, 점막주름의 상피층은 입방상피 또는 원주상피로 구성되고 상피세포 사이에는 다수의 산성 점액분비세포들이 분포하며, 상피세포의 정단부에서 미세융모의 관찰은 어렵다. 위의 근육층은 외부로부터 종주근, 환상근층으로 구성된다. 위의 점막주름은 규칙적인 형태로서 상피층에는 pit, 상피 및 위선이 아주 잘 발달되어 있으며, 점막상피 세포질의 정단부에서는 영양분 흡수계통의 물질들이 관찰된다. 50∼60개의 유문수를 가지는 돌돔 유문수의 점막상피층에서는 원주형의 상피세포와 중성의 점액분비세포들이 관찰되며, 상피세포의 정단면에는 미세융모가 발달되어 있다. 장의 점막상피층에서는 원주상피세포와 중성과 산성의 점액분비세포들이 관찰되며, 종주근층의 두께가 전장, 중장, 후장으로 갈수록 두꺼워진다. 산성의 점액분비세포의 출현빈도는 중장부에서 가장 발달된 양상을 보이며 후장부로 갈수록 감소하는 경향을 보인다.
Using light microscopy, the digestive tract of the parrot fish, Oplegnathus fasciatus was studied histologically. The tract consists of esophagus, stomach, intestine and fifty or sixty pyloric caecae. Each pyloric caecum is a blind sac of banana shape, and is originated from pyloric end of the stoma...
Using light microscopy, the digestive tract of the parrot fish, Oplegnathus fasciatus was studied histologically. The tract consists of esophagus, stomach, intestine and fifty or sixty pyloric caecae. Each pyloric caecum is a blind sac of banana shape, and is originated from pyloric end of the stomach. The relative length of gut (RLG), that is length of digestive tract to standard length, is 1.78 (n=30). Esophagus has an undeveloped submucosa and a well developed muscularis mucosae. Its mucosa displays primary and secondary folds lined with a cuboidal or columnar epithelium and numerous acidic mucous secretory cells. The stomach has muscularis, which consists of longitudinal and circular muscular layers; its submucosa and muscularis mucosae are well developed. Only primary folds are present in the stomach. Microvilli are present in the epithelial layer. The stomach has a well-developed gastric gland and relatively more secretory granules. Mucosal epithelium of the pyloric caeca is composed of neutral mucous secretory cells and columnar epithelium with developed microvilli in the apical portion. Using the morphological and histological features, the intestine may be divided into anterior, mid and posterior parts. It has an advanced striated border and abundant acidic mucous secretory cells and some neutral mucous secretory cells. The mid intestine has more abundant acidic mucous secretory cells than the anterior and posterior parts. A thick longitudinal muscle is formed in the intestine and its thickness is progressively increased towards the posterior end.
Using light microscopy, the digestive tract of the parrot fish, Oplegnathus fasciatus was studied histologically. The tract consists of esophagus, stomach, intestine and fifty or sixty pyloric caecae. Each pyloric caecum is a blind sac of banana shape, and is originated from pyloric end of the stomach. The relative length of gut (RLG), that is length of digestive tract to standard length, is 1.78 (n=30). Esophagus has an undeveloped submucosa and a well developed muscularis mucosae. Its mucosa displays primary and secondary folds lined with a cuboidal or columnar epithelium and numerous acidic mucous secretory cells. The stomach has muscularis, which consists of longitudinal and circular muscular layers; its submucosa and muscularis mucosae are well developed. Only primary folds are present in the stomach. Microvilli are present in the epithelial layer. The stomach has a well-developed gastric gland and relatively more secretory granules. Mucosal epithelium of the pyloric caeca is composed of neutral mucous secretory cells and columnar epithelium with developed microvilli in the apical portion. Using the morphological and histological features, the intestine may be divided into anterior, mid and posterior parts. It has an advanced striated border and abundant acidic mucous secretory cells and some neutral mucous secretory cells. The mid intestine has more abundant acidic mucous secretory cells than the anterior and posterior parts. A thick longitudinal muscle is formed in the intestine and its thickness is progressively increased towards the posterior end.
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문제 정의
따라서 이 연구의 목적은 양식산 돌돔의 소화생리에 관한 연구의 기초자료로 이용하기 위해 이들 성체 소화관의 형태 및 조직화학적 특징을 관찰하였다.
제안 방법
24 시간 고정한 후, 외형적인 특징에 의해 여러 개의 작은 부분으로 구분하여 파라핀 포매법에 의하여 두께 5~6nm의 횡단면과 字단면의 연속절편을 만들었다. 제작된 조직표본은 Mayer's hematoxylin과 0.
연속절편을 만들었다. 제작된 조직표본은 Mayer's hematoxylin과 0.5% eosin (H-E)의 비교염색, Periodic Acid- Schiff 반응 및 Alcian Blue-Periodic Acid-Schiff (pH 2.5) 반응을 실시하였다.
배합사료가 먹이로 사용되었다. 채집된 재료는 활어 상태로 실험실로 옮겨 전장과 체장을 0.1 cm까지 계측한 후 어체 < 해부하여 식도에서 항문 말단까지의 소화관 길이를 0.1 cm 까지 측정하여 체장에 대한 소화관 길이의 비 (relative length of gut: RLGX 구하였다.
대상 데이터
연구에 사용한 실험어는 님해안 소재 육상수조식 양어장에서 25개월간 사육된 체장 18~25 cm의 돌돔 30개체로서 상업용 넙치 배합사료가 먹이로 사용되었다. 채집된 재료는 활어 상태로 실험실로 옮겨 전장과 체장을 0.
성능/효과
장의 점막상피층에서는 원주상피세 포와 중성과 산성의 점액분비세포들이 관찰되며, 종주근층의 두깨I가 전장, 중장, 후장으로 갈수록 두꺼워진다. 산성의 점액분 비세포의 출현빈도는 중장부에서 가장 발달된 양상을 보이며 후장부로 갈수록 감소하는 경향을 보인다.
후속연구
, 1987)을 평가하는 유용한 방법이다. 그러므로 현재 악화된 환경에 양식되고 있는 돌돔의 섭이 및 소화생태를 이해하기 위해서는 소화기관의 형태 및 내부구조의 조직학적 연구가 선행되어야 할 것이다.
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