$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

거주형태에 따른 대학생의 식행동에 관한 연구 - 태백시를 중심으로

A Study on the Eating Behavior of the University Students by Type of Residence in Taebaek City

Abstract

The purpose of this study was to investigate what kinds of foods university students consume, how often they go out eating, and the regularity and amount of their meals. A questionnaire survey was conducted on 600 university student (home with Parents $40.8\%$: house of relatives $5.5\%$: boarding with cooking $43.3\%$: dormitory $10.3\%$). The main results are as follows: PIBW(percent ideal body weight) was under weight($49.2\%$), normal weight($40.7\%$), over weight($6.0\%$) and obese($4.2\%$). Many students had breakfast irregularly(boarding with cooking: $81.2\%$> home with parents: $71.8\%$> dormitory: $54.8\%$> house of relatives: $54.5\%$). Students who had a meal of average size were $32.5\%$(for breakfast), $61.3\%$(for lunch), and $39.5\%$(for dinner). Students who were home with parents and boarding with cooking had more eating for breakfast and lunch than those who were house of relatives and dormitory. Students who were home with parents and dormitory students ate more often milk, milk products, and kimchi than house of relatives and boarding with cooking students. Home with parents, boarding with cooking and dormitory students ate more often meat, milk, bread, fast food, and instant noodles than house of relatives students. Home with parents, house of relatives, and dormitory students ate more often fish, dried anchovy, and vegetables than boarding with cooking students. Dormitory students ate more often snacks, such as alcohol and fruits, than home with parents, house of relatives, and boarding with cooking students.

저자의 다른 논문

참고문헌 (19)

  1. 김현신(1996). 전북지역 대학생의 식행동에 관한 조사연구. 원광대학교 대학원 석사논문 
  2. 남정은(2002). 일부여대생의 아침 식사 실태에 따른 영양소 섭취상태, 건강상태 및 식행동에 관한 연구. 원광대학교 보건대학원 석사학위논문 
  3. 노정미(1989). 서울지역 대학생의 외식실태 및 기호도 조사 연구(1). 대한가정학회지, 27(2), 65-74 
  4. 모수미(1986). 외식산업의 발달이 국민영양 및 식생활에 미치는 영향. 한국영양학회지, 19(2), 120-128 
  5. 문수재, 김정연(1992). 도시대학생들의 식품에 대한 가치 평가 분석. 한국식문화학회지, 8(1), 25-34 
  6. 우미경, 현태선, 이심열(1986). 일부 도시 직업인 및 학생의 아침 식사를 중심으로 한 식생태에 관한 연구. 대한가정학회지, 24(3), 103-118 
  7. Cosper, B. A., & Wakefiield (1975). Personal, attitudial and motivational factors-food choices of woman. J. Am. Diet. Assoc., 66, 152-159 
  8. Nickias T. A., Bao W., Webber L. S., & Berenson G. S. (1993). Breakfast consumption affects adequacy of total daily intake in children. J AM Diet Assn, 93, 886-891 
  9. Walker A. L., Walk B. F., Jones J., & Ncongwane J. (1982). Breakfast habit of adolescents in four South African populations. AM J Clin Nutr, 36, 650-656 
  10. 김인숙(1986). 전북지역 아침식사에 관한 연구 조사. 원광대학교 논문집 제 20집 
  11. 남정혜, 이선희, 김재종(2000). 영양판정 및 실험. 광문각 
  12. 이영미, 이기완(1994). 여대생의 체중조절에 대한 관심도와 섭식 행동. 대한가정학회지, 32(2), 193-205 
  13. Bailey, S., & Goldberg, J. P. (1989). Eating patterns and weight concerns of college women. J. Am. Diet. Assoc., 89(1), 95-96 
  14. 김미강(2001). 대학생의 식행동이 식이 섭취실태 및 건강상태에 미치는 영향에 관한 연구. 이화여자대학교 대학원 석사학위논문 
  15. Morgen K. J., Zabik M. E., & Leveille G. A. (1981). The role of breakfast on nutrient in take if 5 to 12 years old children. AM J Clin Nutr, 34, 1418-1427 
  16. 이기완, 이영미(1995). 서울 및 경기도 일부지역 대학생의 식생활 관련 지식과 태도 및 행동에 관한 실태조사. 한국식생활문화학회지, 10(2), 125-132 
  17. 이영미(1986). 도시 청소년의 식생활 행동과 식품에 대한 가치 평가 연구. 연세대학교 박사학위 논문 
  18. Schlundt D. C., Hill J. O., Sbrocco T., Pope-Cordle J., & Sharp T. (1992). The role of breakfast in the treatment of obesity. A randomized clinical trail. AM J Clin Nutr, 55, 645-651 
  19. 이영순, 임나영, 박광희(1994). 서울 지역 대학생들의 식문화에 대한 의식 및 실태 조사 연구. 한국식생활문화학회지, 9(4). 369-378 

이 논문을 인용한 문헌 (3)

  1. Kim Myung-Sun 2005. "Eating Behavior of University Students by Economic Environment" 한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, 21(2): 125~138 
  2. Park, Jung-Hyun ; Jung, Ji-Hye ; Kim, Hyun-Sook 2011. "Study on Dietary Habits of College Women according to the Residence Type in Seoul" 대한영양사협회 학술지 = Journal of the Korean dietetic association, 17(4): 335~348 
  3. Park, Eun-Sook 2013. "A Study o f the Body Weight Perception, Living Habits and Food Intake Frequency by Residence Type in Female College Students of Chenbuk Area" 한국생활과학회지 = Korean journal of human ecology, 22(1): 215~230 

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일