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콩잎 밑 콩잎 요리의 이소플라본 함량 및 항산화 관련 성분들의 비교
Contents of Isoflavones and Antioxidative Related Compounds in Soybean Leaf, Soybean Leaf Jangachi, and Soybean Leaf Kimchi 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.21 no.4 = no.88, 2005년, pp.433 - 439  

류승희 (경희대학교 식품영양학과) ,  이혜숙 (경희대학교 식품영양학과) ,  이영순 (인제대학교 바이오헬스 소재 연구센터, 식품과학연구소 및 식품생명과학부) ,  문갑순 (경희대학교 식품영양학과)

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Soybean is an important plant as it is the source of protein and oil as well as various phytochemicals that are related with biological activity. Over the past decades, scientists have conducted considerable research on the physiological properties of soybeans, especially isoflavones, which are the ...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 푸른 콩잎 노란 콩잎, 그리고 콩잎장아찌와 콩잎김치를 제조한 뒤 이를 동결건조하여 genistein과 daidzein 함량을 비교하고 생리활성 중 항산 화활성을 Trolox equivalent antioxidant capacity(TEAC) 법으로 측정하였다. 그리고 항산화 관련 성분인 총페놀, 클로로필, 카로테노이드 및 비타민 C 함량을 측정하여 콩잎의 생리기능성을 확인하고자 하였다.
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