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전통주 이용 실태 및 활성화 방안
The Use of Korean Traditional Liquors and Plan for Encouraging It 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.21 no.1, 2006년, pp.31 - 41  

김영주 (숙명여자대학교 한국음식연구원) ,  한영실 (숙명여자대학교 식품영양학)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to examine the use of different sorts of Korean traditional liquor among male and female adults in Seoul and Gyeonggi province, their awareness of them and their preference in an effort to discuss what problems Korean traditional liquors were faced with and how they cou...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 서울과 경기지역의 성인 남 · 녀를 대상으로 전통주에 대한 인지도와 이용실태를 분석하여 앞으로의 전통주 이용 활성화 방안을 모색하고자 한다.
  • 본 연구는 서울과 경기지역에 거주하고 있는 성인 남 · 녀를대상으로 전통주의 이용실태와 인지도를 통하여 전통주가 직면한 문제점과 대중화 방안 등에 대하여 고찰해 봄으로써 전통주 활성화 방안을 모색해보고자 하였다. 조사 결과를 요약하면 다음과 같다.
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참고문헌 (23)

  1. 박록담, 전통주, 대원사, 2004 

  2. 이동필,김종선,조영우, 주류산업활성화를 위한 제도개선 방안, 한국농총경제연구원, 2002 

  3. 식품유통연감, 식품저널, 2004 

  4. Han DH. An Eempirical study on the college students' behaviors in drinking in Korea. Seokyung University Master's Degree. 2002 

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  6. Shin CS, Lee SK, Park YK. Characteristics of the Yeast Strains Which Isolated for Improvement of Choungju Quality, Agricultural Chemistry and Biotechnology. 39(1): 16-19,1996 

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  20. Ryu SN. The Positive Study about Differences in Standards of Purchasing Assessment Between Domestic Wine and Forign Wine. Yonsei University Master's Degree. 1994 

  21. Kim YH. The study about the history and consumption of Korean traditional folk wine: in Seoul area. Dongguk University Master's Degree. 1998 

  22. Choi SK. A study on perceptions and perferences of foreign residents in the Republic of Korea to Korean traditional rice cakes. Sookmyung Women's University Master's Degree. 2004 

  23. Lim KM. The survey of the recognition and preference of Korean traditional beverages: focused on university students. Sookmyung Women's University Master's Degree. 2004 

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