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논문 상세정보

국내 인삼 연구 현황 및 미래 수요 예측; 최근 5년간 농학.식품학 및 약리학을 중심으로

Meta-analysis of Studies and Patents on Korean ginseng in Recent 5 Years in Korea and Prospective Needs

초록

국내의 대표적인 생약재중에 하나인 고려인삼의 최근 5년간 연구 동향 및 기술개발현황을 살펴보기 위하여 한국과학 기술정보연구원(KISTI), 한국정보과학원(KISS), 농림부, 농림기술관리센터(ARPC)등에 공개된 연구보고서 및 학술, 학위 논문자료 등 총 332건의 연구결과를 조사, 분석하였다. 그 결과 연구개발 주체별로 보면 최근 인삼관련 연구는 주로 기타 민간비영리단체 및 개인에 의한 보고 자료가 절반 이상을 차지하였고 그 다음은 대학, 공공기관 순으로 나타나 공공기관의 역할 증대가 필요한 것으로 판단되었다. 연구주제별로는 토양 및 재배방법 같은 재배 및 농학적 연구가 주를 이루었으며 약리효능별 인삼 연구 분야에서는 세포 생리학적 연구 및 생식기능 연구가 많은 비중을 차지하였다. 임상연구는 비교적 미미한 수준이었으며 기능성 식품 및 제품개발 연구분야에서는 고려인삼을 이용한 다양한 식품개발에 관한 연구가 2005년까지는 주를 이루고 있었다. 최근 5년간 국내 인삼관련 특허기술 총 312건을 국제표준 기술 분류별로 분석한 결과에서는 식품관련 기술, 의약용 제제개발 기술, 효소, 미생물 관련 발효기술, 농수산관련 기술 순으로 나타났다.

Abstract

Research literatures (e.g. research report, scientific paper and thesis, published between 2001 and 2005) of 332 collected from KISTI, KISS, ARPC databases were investigated and analyzed to give an overview of domestic ginseng researches. Most of recent ginseng researches have been performed by private nonprofit institutions and individuals, which suggests that a role of public institution fur ginseng researches needed to be enlarged. In terms of research fields, cultivation and agricultural researches have been mainly accomplished in ginseng research. Cell physiology and reproductive function researches occupied large part of pharmacological studies, but clinical studies were relatively limited. Studies on general food products development have taken the main part in fields of food products including functional foods. As the result of analysis of 312 domestic ginseng patents by classifications of world international property organization (WIPO), it was categorized into food technology, medicinal fermentation development technology, fermentation technology, and agriculture-fisheries technology. This integrated overview of the widely scattered ginseng literatures shows current general research trends in Korea and will be able to suggest further needs on cultivation, studies and industralization of ginseng.

참고문헌 (12)

  1. 한국 인삼사 편집위원회: 한국인삼사. p. 16-24, 동일문화사, 서울 (2002) 
  2. 김성수: 인삼을 활용한 건강기능식품 개발전략, p. 42-46, 고려인삼학회춘계학술대회 (2005) 
  3. 이부용, 국내 인삼산업의 현황 및 새로운 인삼제품개발 전망, 식품산업과 영양, 8, p. 1-9 (2003) 
  4. 최용의, 정재훈, 인삼생물공학기술의 최근현황과 이를 이용한 식품소재 응용, 식품산업과 영양, 8, p. 24-29 (2003) 
  5. Brekhman, I.I. and Dardymov, I.V.: New substances of plant origin which increase nonspecific resistance. Ann. Rev. Pharm. 9, 419-443 (1969) 
  6. Shibata, S.: Some chemical studies on ginseng. Proceedings of international ginseng symposium. the central research Institute, Office of Monopoly, Seoul, p. 69-76 (1974) 
  7. 박채규, 전병선, 양재원: 고려인삼의 화학성분, , p. 10-23 (2003) 
  8. 고려인삼 제품의 품질표준화 심포지움, 서울교육문화회관, 한국식품연구원과 성신여자대학교 p. 20-43 (2006) 
  9. 한국학술정보원 (www.yeskisti.re.kr) 
  10. KIS KISS (oldkiss.kstudy.com) 
  11. 농림부 ARPC 홈페이지(www.arpc.re.kr) 
  12. 특허청 홈페이지(www.kipris.or.kr) 

이 논문을 인용한 문헌 (13)

  1. Hong, Hee-Do ; Park, Heon-Jin ; Jeong, Ja-Kyeong ; Jang, Dai-Ja 2008. "Surveys of domestic and foreign patents for process food related ginseng" Journal of ginseng research = 高麗人參學會誌, 32(2): 135~149 
  2. Lee, Jung-Suk ; Kim, Gyo-Nam ; Jang, Hae-Dong 2008. "Effect of Red Ginseng Extract on Storage and Antioxidant Activity of Tofu" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 37(11): 1497~1506 
  3. Cho, Sun-Duk ; Chang, Min-Sun ; Kim, Dong-Man ; Kim, Gun-Hee 2009. "Analysis of Consumer Attitudes to Washed Fresh Ginseng" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 16(4): 579~589 
  4. Choi, Goo-Hee ; Kim, Kyu-Chun ; Lee, Kyung-Haeng 2010. "Quality and Antioxidant Characteristics of Soft Tofu Supplemented with Red Ginseng Extract during Storage" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 39(3): 414~420 
  5. 2010. "" Journal of ginseng research = 高麗人參學會誌, 34(1): 68~75 
  6. Seong, Bong-Jae ; Kim, Gwan-Hou ; Kim, Hyun-Ho ; Kim, Sun-Ick ; Han, Seung-Ho ; Lee, Ka-Soon 2010. "Physicochemical Characteristics of 3-Year-Old Ginseng by Various Seeding Density in Direct-Sowing Culture" 韓國藥用作物學會誌 = Korean journal of medicinal crop science, 18(1): 22~27 
  7. Youn, Kum-Ju ; Kim, Ji-Young ; Yeo, Hye-Reem ; Jun, Mi-Ra 2011. "Improving the Functional Quality of Kochujang Added with Red Ginseng and Fermented Wild Herbal Extract" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 40(12): 1675~1679 
  8. Kim, Il-Suk ; Jin, Sang-Keun ; Kang, Suk-Nam 2011. "Effect of Red Ginseng Extracts on the Qualities of Low Salt and Low Fat Pork Sausage" Korean journal for food science of animal resources = 한국축산식품학회지, 31(4): 588~595 
  9. Jin, Sang-Keun ; Shin, Dae-Keun ; Hur, In-Chul 2011. "Effects of Moisture Content on Quality Characteristics of Dry-Cured Ham during Storage" Korean journal for food science of animal resources = 한국축산식품학회지, 31(5): 756~762 
  10. Choi, Yu-Hyun ; Kim, Sang-Eun ; Huh, Jin ; Han, Yeong-Hwan ; Lee, Moon-Jo 2012. "Antibacterial and Antioxidative Activity of Roasted Coffee and Red Ginseng Mixture Extracts" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 41(3): 320~326 
  11. Cho, Seong-Ah ; Yoo, Kyung-Mi ; Lee, Seul ; Kim, Kyung-Tak ; Hwang, In-Kyeong 2013. "Quality Characteristics of Nutrition Bar Substituted with Defatted Ginseng Seed Meal" 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, 29(3): 249~256 
  12. Kim, Il Suk ; Yang, Mira ; Jin, Sang-Keun ; Park, Jae Hong ; Chu, Gyo Moon ; Kim, Jae-Young ; Kang, Suk Nam 2013. "Effect of Red Ginseng Extracted with Water and Ethanol on the Qualities of Cooked Pork Patties During Storage" 한국동물자원과학회지 = Journal of animal science and technology, 55(5): 475~481 
  13. Hwang, Jong-Hyun ; Lee, Kyung-Haeng 2014. "Changes of Antioxidant Activities of Soft Tofu Manufactured with Red Ginseng Extract during Storage" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 27(3): 478~483 

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