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음나무(Kalopanax pictus) 추출물과 비타민 C의 항산화, 항암 및 면역활성 상승효과
Synergistic Effect of Methanol Extract from Kalopanax pictus and Ascorbic Acid on Antioxidant, Anticancer and Immunomodulatory Activities 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.17 no.12 = no.92, 2007년, pp.1634 - 1640  

손미예 (경상대학교 식품영양학과)

초록
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음나무 (Kalopanax pictus, 이하 KP)의 추출물과 ascorbic acid(AA)의 DPPH와 ABTS 라디칼, FRAPNO 소거능 상승효과를 조사하였다. 라디칼 소거능과 항산화능은 농도에 비례하여 증가하였으며, AA 첨가에 의해서 그 활성이 향상되었다. 인간 간암세포주에 대한 KP추출물+AA의 항암능은 MTT법에서 우수한 효과를 나타내었으며 세포 사멸을 유도하였다. 또한 KP 추출물+AA는 세포주기의 G0/G1-phase 또는 G2/M-phase에 영향을 미쳤으며, 농도 의존적인 효과를 나타내었다. 그리고 KP추출물+AA는 대식세포주를 이용한 NO생성과 억제의 면역활성 영향을 나타내었다. 결론적으로 KP추출물의 항산화, 항암 및 면역조절 효과는 KP추출물 단독으로 처리할 때보다, KP 추출물과 AA를 동시에 처리한 경우가 더욱 효과적이었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid (ABTS), nitric oxide (NO) scavenging activities and ferric- reducing/antioxidant power (FRAP) assay against extracts of Kalopanax pictus (KP) were measured. Radical scavenging and antioxidant activities we...

주제어

AI 본문요약
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대상 데이터

  • TNF-az IL-6 and GM-CSF (Pharminggn, San Diego,  USA) levels in macrophage culture medium were determined by enzyme-linked immunosorbent assay. DMEM (Dulbeco's modified Eagle's medium), FBS (fetal bovine serum), 0.05% trypsin-0.02% EDTA and 100 units/ml penicillin-streptomycin were purchased from GIBCO Co. (Grand Island, NY, USA). RAW264.
  • (Grand Island, NY, USA). RAW264.7 cells and HepG2 cancer cells were purchased from the Korean Cell Line Bank (Seoul, Korea).

데이터처리

  • Analysis of variance (ANOVA) was used for all data analysis, followed by Dunnett's test for multiple comparisons. Statistical significance was defined as p<0.

이론/모형

  • 7 cells (5xl05 cells/well) were stimulated with LPS or KP and KP+AA for the production of nitric oxide. After 24 hours of culture, the amounts of NO production were measured by the Griess method as described under Materials and Methods. 1The values given are the mean±SD of at least three independent experiments, each performed in triplicate.
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