$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

성인남녀의 커피 섭취 상태 및 혈압, 혈중 지질과의 관련성
The Relationships among Coffee Consumption, Blood Pressure, and Serum Lipids in Korean Adult Men and Women 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.20 no.4, 2007년, pp.460 - 466  

최미경 (청운대학교 식품영양학과) ,  이윤신 (수원여자대학 식품과학부)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to estimate coffee consumption and it's relationship to blood pressure and blood lipid profiles in Korean adult men and women. Antheropometrics, dietary intake by 24-hour recall, and serum lipid profiles were measured in 354 subjects. The average subject ages for the ag...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 본 연구에서 는 건강한 성인을 대상으로 성별과 연령에 따라 커피 섭취 상태를 평가하고, 이와 혈압 및 혈중 지질과의 관련성을 살펴보기 위하여 20세 이상 354명을 대상으로 신체계측, 식사 섭취 조사 및 혈중지질을 측정한 후 성별과 연령군별 비교 및 상관성을 분석하였다. 본 연구 결과는 커피 섭취로 인한 체내 지질 변화를 조사함으로써 이와 관련한 영양교육 자료로 활용할 수 있을 것으로 기대한다.
  • 식사 섭취 조사는 조사 전날 아침 기상부터 취침할 때까지 1일 동안 아침, 점심, 저녁 식사와 간식을 포함하여 섭취한 모든 음식의 종류와 그에 따른 각각의 식품 재료의 종류와 분량을 조사하였다. 식사에 대한 조사를 표준화하기 위하여 미리 준비한 모형과 사진을 제시하여 조사 대상자가 섭취한 음식의 양을 정확하게 기억할 수 있도록 하였다. 특히 커피 섭취량을 추정하기 위하여 다양한 크기의 컵(100 ml 150 ml, 200 ml, 250 ml) 모형을 제시하면서 조사하였다.
  • 혈중 지질의 정상 범위나 죽상경화증 발병 위험도의 구분은 NCEP(national choles­ terol education program) 에서 제안한 분별치를 많이 이용하고 있다. 혈중 지질의 정상 기준은 연령별 다양하게 마련되어있지 못하고 혈중 지질관리가 요구되는 성인의 기준치가 일반적으로 적용되고 있기 때문에 본 연구 대상자들의 혈중 지질치를 성 인 기준치로 통일하여 평가해 보았다. 총 콜레스테롤과 중성 지질은 200 mg/de 미만, LDL-콜레스테롤 130 mg/de 미만, HDL-콜레스테롤은 Framingham study의 기준 에 따라 35mg/cW 이상, 동맥경화지수는 Schmitt 등끄)에 따라 6.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (27)

  1. Kang, SU and Na, YS. The analysis toward consumption state, import and export in the world coffee market - The case of Korea, USA, Japan market. Kor. J Culinary Res. 10:65-92. 2004 

  2. Syed, IB. The effect of caffeine. J. Am. Pharm. Assoc. 16:568-572. 1976 

  3. Kim, SY. Coffee and health. J. Kor. Acad. Fam. Med. 21:569-585. 2000 

  4. Yoon, MH, Lee, MJ, Hwang, SI, Moon, SK, Kim, JK, Jeong, IH and Yirn, JR. A evaluation of the caffeine contents in commercial foods. J. Food Hyg. Safety. 16:295-299. 2001 

  5. Paul, O, Lepper, MH, Phelan, WH, Dupertuis, GW, Macmillan, A, McKean, H and Park, H. A longitudinal study of coronary heart disease. Circulation. 28:20-31. 1963 

  6. Yudkin, J and Morland, J. Sugar intake and myocardial infarction. Am. J. Clin. Nutr. 20:503-506. 1967 

  7. Paul, O, Machillam, A, Mckean, H and Park, H. Sucrose intake and coronary heart disease. Lancet. 2:1049-1051, 1968 

  8. Jick, H, Miettinen, OS, Neff, RK, Shapiro, S, Heinonen, OP and Slone, D. Coffee and myocardial infarction. N. Engl. J. Med. 289:63-67, 1973 

  9. Yano, K, Rhoads, GG and Kagan, A. Coffee, alcohol, and risk of coronary heart disease among Japanese men living in Hawaii. N. Engl. J. Med. 297:405-409, 1977 

  10. LeGrady, D, Dyer, AR, Shekelle, RB, Stamler, J, Liu, K, Pall, 0, Lepper, M and Shryock, AM. Coffee consumption and mortality in the Chicago Westem Electric Company Study. Am. J. Epidemiol. 126:803-812. 1987 

  11. Klatsky, AL, Freidman, GD and Siegelaub, AB. Coffee drink prior to acute myocardial infarction: results from the Kaiser - Pennanente Epidemiologic Study of myocardial infarction. JAMA. 226:540-543. 1973 

  12. Donahue, RP, Orchard, TJ, Stein, EF and Kuler, LH. Lack of an association between coffee consumption and lipoprotein lipids and apolipoproteins in young adults - The Beaver County Study. Prev. Med. 16:796-802. 1987 

  13. Kim, IS. A study on beverage consumption, Sungshin Women's Univ. Thesis. 1985 

  14. Friedewald, WY, Levy, RI and Fredrickson, DS. Estimation of concentration of low-density lipoprotein cholesterol on plasma without use of the preparative ultracentrifuge. Clin. Chem. 18:499-502. 1972 

  15. The Korean Nutrition Society. Dietary Reference Intakes for Koreans, SeouL Korea. 2005 

  16. Lee, CH, Oh, HS and Jung, YA. A study of fitness, blood pressure and body fat changed on aging. Kor. J. Physical. Educ. 42:717-725. 2003 

  17. Korea Health Industry Development Institute in Ministry of Health and Welfare. Report on 2005 National Health and Nutrition Survey, Seoul. Korea. 2006 

  18. Sohn, KH, Lee, MJ, Min, SH and Lee, HJ. A study on factors affecting the consumption of coffee and tea among female in Seoul. Kor. J. Dietary. Culture. 15:398-412. 2000 

  19. Park, MR. A study on beverage consumption pattern and image of college students. J. East. Asian. Soc. 9:501-513. 1999 

  20. Sempos, CT, Cleeman, JI, Carroll, MD, Johnson, CL, Bachorik, PS, Gordon, DJ, Burt, VL, Briefel, RR, Brown, CD and Lippel, K Prevalence of high blood cholesterol among US adults. An update based on guidelines from the second report of the National Cholesterol Education Progam Adult Treatment PaneL JAMA. 269:3009-3014. 1983 

  21. Gordon, T, Gastelli, WP, Hjortland, MC and Kannel, WB. High density lipoprotein as protective factor against coronary heart disease: The Framingham study. Ann. J. Med. 62: 707-714. 1977 

  22. Schmitt, SB, Wasserman, AG, Muesing, RA, Schlesselman, SE, Larosa, JC and Ross, AM. Lipoprotein and apolipoprotein levels in angiographically defined coronary atherosclerosis. Am. J. Cardiol. 55:1459-1462. 1985 

  23. Kim, MK Serum lipids by gender, age and lifestyle in Korean adults. Kor. J. Community Nutr. 5:109-119. 2000 

  24. Cha, BK A study of serum lipid levels, blood sugar, blood pressure of vegeterians and non-vegeterians(IV) - Based on age, abnormal serumlipid level, blood pressure, blood sugar. J. Kor. Soc. Food. Sci. Nutr. 33:1320-1326. 2004 

  25. Lee, HY and Kim, SH. Effects of nutritional status of Korean adults on lipid metabolism with age. Kor. J. Nutr. 27:23-45. 1994 

  26. TheIle, DS, Aneson, E and Forde, OH The Tromso Heart Study. Does coffee raise serum cholesterol. N. Eng. J. Med. 308:1454-1457. 1983 

  27. LaCroix, AZ, Mead, LA, Liang, KY, Thomas, CB and Pearson, TA Coffee consumption and incidence of coronary heart disease. N. Eng. J. Med. 315:977-982. 1986 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로