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전통 음청류의 테이크아웃 음료 개발을 위한 소비자 조사
A Survey on the Plans to Market Traditional Korean Beverages as Take-Out Products 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.20 no.4, 2007년, pp.501 - 508  

박은영 (숙명여자대학교 전통문화예술대학원 전통식생활) ,  한영실 (숙명여자대학교 식품영양학)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

With the goal of searching for the ways to help market traditional beverages as take-out products, this study conducted a survey over men and women over 20 years of age in Seoul and Gyeonggi Province. Their perceptions of importance in choosing traditional beverages and conventional drinks were exam...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 이는 전통 음청류가 건강 음료로서 보다 많은 대중들에게 보급될 수 있다는 점과 더불어 전통음청류에 대한 역사적 재조명 이 이루어져 국민들에게 우리 고유의 문화에 대한 자긍심을 고취시키는 동기가 될 수 있다&5). 따라서 본 연구는 이러한 연구 배경 을 바탕으로 전통 음청류의 인지도와 기호도조사를 통하여 전통 음청류를 테이크아웃 할 수 있는 방안을 제공하고자 한다.
  • 이러한 식생활 환경의 급격한 변화 속에서 우리나라 전통 음청류를 대중화 시킬 수 방법의 하나로 테이크아웃 방식을 접목한 전통 음청류 시장의 새로운 발달을 모색하고자 한다. 이는 전통 음청류가 건강 음료로서 보다 많은 대중들에게 보급될 수 있다는 점과 더불어 전통음청류에 대한 역사적 재조명 이 이루어져 국민들에게 우리 고유의 문화에 대한 자긍심을 고취시키는 동기가 될 수 있다&5).
  • 이에 본 연구에서는 우리 고유의 전통 음청류를 많은 사람들에게 보급하기 위하여 커피 시장에서 보편화되어 있는 테이크아웃 방식을 통하여 시간과 장소에 구애받지 않고 쉽게 전통 음청류를 접할 수 있도록 하기 위하여 전통 음청류의 테이크아웃 음료화 방안을 모색하고자 조사하여 다음과 같은 결과를 얻었다.
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참고문헌 (14)

  1. Lee, SA. Study on the emotional color strategy at the Korean tea cultural space. MS Thesis, Hongik Univ, 2003 

  2. Lee, CH and Kim, SY Literature review on the Korean traditional non-alcoholic beverages: I. Types and processing methods. Kor. J. Food Culture. 6:43-54. 1991 

  3. Yu, SE, Han, YS and Joo, NM. A Study on the take-out food usage of university students in Seoul and some regions in Gyeonggi-do. Kor. J. Soc. Food Cookery Sci. 19:546-554. 2003 

  4. Lee, YJ. Comparison of the importance and performance (IPA) of the quality of Korean traditional commercial beverages. Kor. J. Soc. Food Cookery Sci. 21:693-702. 2005 

  5. Jo, UH. The movement and desirable direction of developing beverages using traditional ingredients. 23rd International Symposium and Annual meeting of the Korean Society of Food Preservation, Daejon. Korea. 2003 

  6. Lim, KM. The survey of the recognition and preference of Korean traditional beverages: focused on university students. MS Thesis, Sookmyung Women's Univ, Seoul. Korea. 2003 

  7. 서울마케팅리서치. 전통 차에 대한 소비자 인식 조사. 2003 

  8. Lee, HJ, Sohn, KH and Lee, MJ. Analytic study on various factors related to perception of traditional beverage. Kor. J. Food Culture. 16:483-491. 2001 

  9. Lee, YJ and Byun, GL. A study on the preference and Intake frequency of Korean traditional beverage. Kor. J. Food Culture. 21:8-16. 2006 

  10. Choi, MS, Jung, EH and Hyun, TS. Perception and preference of Korean traditional foods by elementary school students in Chungbuk province. Kor. J. Food Culture. 17:399410. 2002 

  11. Koo, NS. Housewives' consumption aspects of Korean fermented foods in Taejon. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. 26: 714-725. 1997 

  12. Park, YS. Perception of traditional and prohibitive foods in Yanbian area. Kor. J. Food Culture. 12:103-136. 1997 

  13. Lee, HJ, Sohn, KH and Lee, MJ. Analysis of the factors that influence Korean beverage consumption, Kor. J. Soc. Food Cookery Sci. 18:63-72. 2002 

  14. Kim, HY. Fast food consumption patterns of college students in Ulsan. Kor. J. Food Culture 11:131-141. 1996 

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