최근 피부친화성, 흡수력, 나노 입자의 제조 등에 우수한 특성을 지닌 불포화 레시친에 대한 관심이 높아지고 있다. 이에 따라 불포화레시친의 산화안정성을 높이고, 변질되기 쉽고 독성을 지닌 합성화합물을 대체하는 천연물을 개발하고자 하였다. 결과, 하늘타리(T. kirilowii Maximowicz)의 열매와 뿌리의 성분분석을 한 결과 항산화 성분으로는 갈릭산, 카페인산, 3,5-디하이드록시벤조익산, 플라보논이 검출되었다. 총 폴리페놀 함량은 열매추출물(53.5 mg/g)보다 뿌리추출물(133.85mg/g)에서 높게 나타났고 프리라디칼 제거 및 지질산패 억제효과 또한 뿌리 추출물이 우수하였으며 뿌리 추출물은 폴리페놀 함량이 100 ppm 이상일 때 대조군으로 사용한 BHT보다 약 20.1%, 19.2% 높게 나타났다. 또한 하늘타리 추출물은 1250ppm 이하에서 95% 이상의 높은 세포 생존율을 나타내어 안전성이 우수하였다. 리포좀의 안정성에 대한 효과는 열매보다 뿌리추출물이 우수하였으며 뿌리추출물은 대조군인 BHT에 비해 항산화 효과 15.1%, 제타전위 13.9% 높았으며, 입자크기는 9.3% 낮아 기존의 합성 원료보다 우수하였다
최근 피부친화성, 흡수력, 나노 입자의 제조 등에 우수한 특성을 지닌 불포화 레시친에 대한 관심이 높아지고 있다. 이에 따라 불포화레시친의 산화안정성을 높이고, 변질되기 쉽고 독성을 지닌 합성화합물을 대체하는 천연물을 개발하고자 하였다. 결과, 하늘타리(T. kirilowii Maximowicz)의 열매와 뿌리의 성분분석을 한 결과 항산화 성분으로는 갈릭산, 카페인산, 3,5-디하이드록시벤조익산, 플라보논이 검출되었다. 총 폴리페놀 함량은 열매추출물(53.5 mg/g)보다 뿌리추출물(133.85mg/g)에서 높게 나타났고 프리라디칼 제거 및 지질산패 억제효과 또한 뿌리 추출물이 우수하였으며 뿌리 추출물은 폴리페놀 함량이 100 ppm 이상일 때 대조군으로 사용한 BHT보다 약 20.1%, 19.2% 높게 나타났다. 또한 하늘타리 추출물은 1250ppm 이하에서 95% 이상의 높은 세포 생존율을 나타내어 안전성이 우수하였다. 리포좀의 안정성에 대한 효과는 열매보다 뿌리추출물이 우수하였으며 뿌리추출물은 대조군인 BHT에 비해 항산화 효과 15.1%, 제타전위 13.9% 높았으며, 입자크기는 9.3% 낮아 기존의 합성 원료보다 우수하였다
Recently, there is a growing interest about unsaturated lecithin having excellent characteristics of skin affinity and absorbency. Accordingly, this study intended to develop a natural sulfuration material in order to enhance the stability of oxidation of unsaturated lecithin and substitute existing...
Recently, there is a growing interest about unsaturated lecithin having excellent characteristics of skin affinity and absorbency. Accordingly, this study intended to develop a natural sulfuration material in order to enhance the stability of oxidation of unsaturated lecithin and substitute existing sulfuration materials which indicate variability and toxicity. As sulfuration components, plenol acid family, 3,5-dihydroxybenzoic acid, and flavanone were analyzed. Total polyphenol content was higher in the root extracts (133.85 mg/g) than in the fruit extracts (53.5 mg/g). Above 100 ppm polyphenol content, the free radical removal efficiency and lipid oxidation prevention of the root extracts were 20.1 and 19.2% superior compared with BHT respectively. Also, the extracts indicated high survival rate of more than 95% below 1250 ppm, showing the stability. For the stability of liposome made from an unsaturated lecithin, the root extracts were superior to the fruit extracts. Especially, 15.1 and 13.9% of sulfuration effect and zeta potential were improved with 9.3% reduced particle size compared with BHT as the control group, respectively.
Recently, there is a growing interest about unsaturated lecithin having excellent characteristics of skin affinity and absorbency. Accordingly, this study intended to develop a natural sulfuration material in order to enhance the stability of oxidation of unsaturated lecithin and substitute existing sulfuration materials which indicate variability and toxicity. As sulfuration components, plenol acid family, 3,5-dihydroxybenzoic acid, and flavanone were analyzed. Total polyphenol content was higher in the root extracts (133.85 mg/g) than in the fruit extracts (53.5 mg/g). Above 100 ppm polyphenol content, the free radical removal efficiency and lipid oxidation prevention of the root extracts were 20.1 and 19.2% superior compared with BHT respectively. Also, the extracts indicated high survival rate of more than 95% below 1250 ppm, showing the stability. For the stability of liposome made from an unsaturated lecithin, the root extracts were superior to the fruit extracts. Especially, 15.1 and 13.9% of sulfuration effect and zeta potential were improved with 9.3% reduced particle size compared with BHT as the control group, respectively.
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