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유도공기 및 에어커튼을 이용한 주방 레인지후드 성능 개선에 관한 수치모사
A Numerical Study on the Performance Improvement of Kitchen Range Hood by Air Induction and Air Curtain 원문보기

설비공학논문집 = Korean journal of air-conditioning and refrigeration engineering, v.19 no.4, 2007년, pp.321 - 327  

손덕영 (아주대학교 대학원 기계공학과) ,  임지홍 (아주대학교 대학원 기계공학과) ,  최윤호 (아주대학교 기계공학부) ,  박재훈 ((주)지비아이티)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In an apartment house that is generally air-tight and well insulated, the combustion gas from cooking devices is the major source of air pollution in the kitchen. It spreads throughout the house affecting the overall Indoor all quality. In this study, the performance of the kitchen range hood which ...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 현재 보급되고 있는 주방용 레인지후드의 포집 효율은 약 50%에 불과하므로, 본 연구에서는 이를 개선하고자 후드 형상을 변경하고 유동을 유도할 수 있는 노즐 및 에어 커 튼을 사용하여 포집 효율을 높이는 방법을 연구하였다.

가설 설정

  • 가스레인지는 가정용 4구 가스레인지로 4구 모두 가동하여 열량 발생 및 수증기, 오염공기 발생량이 가장 높은 상태의 조건을 주었다. 본 계산에서는 이러한 조건을 모사하기 위해 일반적인 도시가스의 불꽃 온도를 고려하여 레인지 버너에서 1, 500°C의 공기가 상방 7.9°(수직선에 대한 각도)로 원형 분사된다고 가정하였으며, 가스레인지 한 구당 1, 814 W의 열량⑶을 방출할 수 있도록 공기의 분사 속도를 3.63m/s로 설정하였다. 또한, 레인지 위의 포트에서는 수증기가 0.
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참고문헌 (4)

  1. Kim, J. T., Roh, J. W. and Chung, Y. G., 1999, A field test on ventilation efficiency of range-hood in kitchen of apartment, Korea Journal of Architectural Institute, Vol. 15, No. 1, pp.207-214 

  2. Park, J. C., Lee, S. S. and Rhee, E. K., 2000, A study on the improvement of ventilation systems of the kitchen in apartment, Journal of the KIBS, Vol. 3, No.3, pp.63-71 

  3. Lemaire, A. D., 1993, Room Air and Contaminant Flow, Evaluation of Computational Methods, Annex 20 Air Flow Patterns within Buildings, Subtask-1 Summary Report 

  4. Kim, K. H., Lee, J. H., Park, M. S. and Lee, D. W., 2000, Prediction of the ventilation performance in a kitchen with various locations of gas range and window, Korea Journal of Air-Conditioning and Refrigeration, Vol. 12, No. 1, pp.75-82 

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