$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

40대 이상 농촌 및 중소도시 성인의 식품섭취 패턴 (Pattern)과 질환별 유병위험도 - 한국인유전체역학조사사업 일부 대상자에 대해 -
Dietary Patterns and Prevalence Odds Ratio in Middle-aged Adults of Rural and Mid-size City in Korean Genome Epidemiology Study 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.40 no.3, 2007년, pp.259 - 269  

안윤진 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ,  박윤주 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ,  박선주 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ,  민해숙 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ,  곽혜경 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ,  오경수 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ,  박찬 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Recently, dietary pattern analysis was emerged as an approach to examine the relationships between diet and risk of chronic diseases. This study was to identify groups with population who report similar dietary pattern in Korean genome epidemiology study (KoGES) and association with several chronic ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 만성질환의 환경적, 유전적 특징을 찾아 국민건강증진을 위한 기초자료를 제공하고자 시도한 본 연구의 결과는 식사 섭취유형이 고위험군을 가려낼 수 있는 하나의 도구가 될 수 있음을 시사하고 있다. 그러나, 본 연구에서 제시한 질병에 대한 위험도는 횡적조사 (cross-sectional study) 에 의한 유병위험도이므로, 기타 영향요인을 고려한 심층적인 분석과 장기적인 추적의 결과를 통하여 검증하는 연구가 필요할 것이다.
  • 본 연구는 '한국인유전체역학조사사업 ' 의 일부인 안성과 안산지역 을 대상으로 하는 코호트 대상자로부터 식 품 섭취빈도 조사를 실시한 결과를 이용하여 요인분석과 군집 분석을 실시하여 식사의 요인을 추출하고, 요인별 대상자 분류를 통하여 어떤 식사패턴을 가진 사람들이 질병의 위험도가 높은지에 대하여 알아보고자 하였다. ' 한국인 유전체 역학 조사사업'은 총 20만 명의 코호트를 구축하여, 질병의 발생에 환경요인 및 유전체가 미치는 영향을 파악하고, 만성질환에 대한 건강 증진과 질병의 예방을 위한 정책 수립의 자료를 마련하고자 하는 사업으로 2001년부터 진행하고 있다.
  • 본 연구에서는 한국인유전체역학조사 대상자 중 경기도 안산과 안성에 거주하는 6, 873명을 대상으로 식품 섭취빈도 조사에서 조사된 식 풉섭 취 무게를 기준으로 식 품섭 취 요인을 추출하고 이 과정에서 계산된 요인점수 (factor score) 를 기준으로 유사한 식품섭취패턴을 가진 사람들을 묶어 그 특징을 살펴보았다. 각각의 식습관은 질병에 대한 위험요인이 될 수 있으며, 우리나라사람들에서 가장 쉽게 발견할 수 있는 '밥김치편식'군을 기준으로 다른 식사섭취패턴을가진 집단의 질병유병에 대한 위험도를 살펴보았다.

가설 설정

  • 2) OR: odds ratio, Cl: confidence interval. 3) Odds ratios were adjusted for age (솨。; 50s, 60s), sex. 4) Frequency (%).
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (53)

  1. Mertz W. Food and Nutrients. J Am Diet Assoc 1984; 84: 769-770 

  2. Hu FB. Dietary pattern analysis: a new direction in nutritional epidemiology. Curr Opin Lipidol 2002; 13: 3-9 

  3. Kant AK. Indexes of overall diet quality: A review. J Am Diet Assoc 1996; 96: 785 -791 

  4. Fung TT, Rimm EB, Spiegelman D, Rifai N, Tofler GH, Willett WC, Hu FB. Association between dietary patterns and plasma biomarkers of obesity and cardiovascular disease risk. Am J Clin Nutr 2001;73(1): 61-67 

  5. Zamel MB. Dietary pattern and hypertension: the DASH study. Nutr Rev 1997; 55: 303-308 

  6. Pryer JA, Nichols R, Elliott P, Thakrar B, Brunner E, Marmot M. Dietary patterns among a national random sample of British adults. J Epidemiol Community Health 2001; 55: 29-37 

  7. Schwerin HS, Stanton JL, Riley AM, Schaefer AE, Leveille GA, Elliott JG, Warwick KM, Brett BE. Food eating patterns and health: a reexamination of the Ten-State and HANES I surveys. Am J Clin Nutr 1981; 34: 568-580 

  8. Schwerin HS, Stanton JL, Smith JL, Riley AM, Brett BE. Food, eating patterns, and health: a further examination of the relationship between food eating patterns and nutritional health. Am J Clin Nutr 1982; 35: 1319-1325 

  9. Haines PS, Siega-Riz AM, Popkin BM. The diet quality index revised: a measurement instrument for populations. J Am Diet Assoc 1999; 99(6): 697-704 

  10. Shatenstein B, Nadon S, Godin C, Ferland G. Diet quality of Montreal-area adults needs improvement: estimates from a selfadministered food frequency questionnaire furnishing a dietary indicator score. J Am Diet Assoc 2005; 105(8): 1251-1260 

  11. Jilcott SB, Keyserling TC, Samuel-Hodge CD, Johnston LF, Gross MD, Ammerman AS. Validation of a brief dietary assessment to guide counseling for cardiovascular disease risk reduction in an underserved population. J Am Diet Assoc 2007; 107(2): 246-255 

  12. Brandstetter BR, Korfmann A, Kroke A, Becker N, Schulze MB, Boeing H. Dietary Habits in the German EPIC Cohorts: Food group intake estimated with the food frequency questionnaire. Ann Nutr Metab 1999; 43: 246-257 

  13. Elmstahl S, Holmqvist O, Gullberg B, Johasson U, Berglund G. Dietary patterns in high and low consumers of meat in a Swedish Cohort Study. Appetite 1999; 32: 191-206 

  14. Greenwood DC, Cade JE, Draper A, Barrett JH, Calveert C, Greenhalgh A. Seven unique food consumption patterns identified among women in the UK Women's cohort study. Eur J Clin Nutr 2000; 54: 314-320 

  15. Togo P, Osler M, Sorensen TIA, Heitmann BL. Food intake patterns and body mass index in observational studies. Int J Obes 2001; 25: 1741-1751 

  16. Schulze MB, Hoffmann K, Kroke A, Boeing H. An Approach to construct simplified measures of dietary patterns from exploratory factor analysis. Br J Nutr 2003; 89: 409-418 

  17. Newby PK, Tucker KL. Empirically derived eating patterns using factor or cluster analysis: A review. Nutr Rev 2004; 62(5): 177-203 

  18. Kant AK. Dietary patterns and health outcomes. J Am Diet Assoc 2004; 104: 615-635 

  19. Slattery ML, Boucher KM, Caan BJ, Potter JD, Ma KN. Eating patterns and risk of colon cancer. Am J Epidemiol 1998; 148: 4-16 

  20. Kesse E, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault MC. Dietary patterns and risk of colorectal tumors: A cohort of French women of the National Education System (E3N). Am J Epidemiol 2006; 164(11): 1085-1093 

  21. Mizoue T, Yamaji T, Tabata S, Yamaguchi K, Shimizu E, Minishita M, Ogawa S, Kono S. Dietary patterns and colorectal adenomas in Japanese men. Am J Epidemiol 2005; 161: 338-345 

  22. Hu FB, Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, Spiegelman D, Willett WC. Prospective study of major dietary patterns and risk of coronary heart disease in men. Am J Clin Nutr 2000; 72: 912-921 

  23. Fung TT, Willett WC, Stempfer MJ, Manson JE, Hu FB. Dietary patterns and the risk of coronary heart disease in women. Arch Intern Med 2001; 161: 1857-1862 

  24. Montonen J, Knekt P, Harkanen T, Jarvinene R, Heliovaara M, Aromoa A, Reunanen A. Dietary patterns and the incidence of type 2 diabetes. Am J Epidemiol 2005; 161: 219-227 

  25. Huijbregts PPC, Feskens EJM, Kromhout D. Dietary Patterns and cardiovascular risk factors in elderly men: The Zutphen Elderly Study. Int J Epidemiol 1995; 24(2): 313-320 

  26. Schulze MB, Hoffmann K, Kroke A, Boeing H. Risk of hypertension among women in the EPIC-Postdam study: Comparison of relative risk estimates for exploratory and hypothesisoriented dietary patterns. Am J Epidemiol 2003; 158(4): 365-373 

  27. Wirfalt E, Hedblad B, Gulberg B, Mattisson I, Andren C, Rosander U, Janzon L, Berglund G. Food patterns and components of the metabolic syndrome in men and women: A cross-sectional study within the Malmodiet and cancer cohort. Am J Epidemiol 2001; 154(12): 1150-1159 

  28. Akin JS, Guilkey DK, Popkin BM, Fanelli MT. Cluster analysis of food consumption patterns of older Americans. J Am Diet Assoc 1986; 86(5): 616-624 

  29. Barker ME, McClean SI, Thompson KA, Reid NG. Dietary behaviours and sociocultural demographics in Northern Ireland. Br J Nutr 1990; 64: 319-329 

  30. Hulshof KF, Wedel M, Lowik MR, Kok FJ, Kistemaker C, Hermus RJ, Ten Hoor F, Ockhuizen T. Clustering of dietary variables and other lifestyle factors (Dutch Nutritional Surveyllance System). J Epidemiol Community Health 1992; 46: 417-424 

  31. Tucker KL, Dallal GE, Rush D. Dietary patterns of elderly Boston- area residents defined by cluster analysis. J Am Diet Assoc 1992; 92: 1487-1491 

  32. Hur IY, Moon HK. A study on the menu patterns of residents in Kangbukgu (I)-Whole menu patterns and mu patterns by meal. Korean J Community Nutr 2001; 6(4): 686-702 

  33. Park YS, Lee JW. Development of a simple evaluation questionaire for screening the dietary pattern of overweight young adults. Korean J Community Nutr 2002; 7(5): 675-685 

  34. Yoo SY, Song YJ, Joung HJ, Paik HY. Dietary assessment using dietary pattern analysis of middle school students in Seoul. Korean J Nutr 2004; 37(5): 373-384 

  35. Song YJ, Joung HJ, Paik HY. Socioeconomic, nutrient, and health risk factors associated with dietary patterns in adult populations from 2001 Korean National Health and Nutrition Survey. Korean J Nutr 2005; 38(3): 219-225 

  36. Ahn Y, Lee JE, Paik HY, Lee HK, Jo I, Kimm K. Development of a semi-quantitative food frequency questionnaire based on dietary data from the Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Nutr Sci 2003; 6(3): 173-184 

  37. Recommended dietary allowances for Koreans, 7th Ed, The Korean Nutrition Society, Seoul; 2000 

  38. Ahn Y, Lee JE, Cho NH, Shin C, Park C, Oh BS, Kimm K. Validation and calibration of semi-quantitative food frequency questionnaire -with participants of the Korean Health and Genome Study. Korean J Community Nutr 2004; 9(2): 173-182 

  39. Food composition table, 6th revision, National Rural Living Science Institute R.D.A; 2001 

  40. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure: The JNC 7 Report. JAMA 2003; 289(19): 2560-2571 

  41. Diabetes Diagnosis Criteria, WHO; 2003 

  42. Executive Summary of The Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA 2001; 285: 2486-2497 

  43. The Asia-Pacific perspective: Redefining obesity and its treatment, The International Obesity Task Force; 2000 

  44. Terry P, Hu FB, Hansen H, Wolk A. Prospective study of major dietary patterns and colorectal cancer risk in women. Am J Epidemiol 2001; 154(12): 1143-1149 

  45. Nicklas TA, Webber LS, Thompson B, Berenson GS. A multivariate model for assessing eating patterns and their relationship to cardiovascular risk factors: the Bogalusa Heart Study. Am J Clin Nutr 1989; 49: 1320-1327 

  46. Van den Bree MBM, Eaves LJ, Dwyer JT. Genetic and environmental influences on eating patterns of twin aged ${\ge}$ 50y. Am J Clin Nutr 1999; 90: 456-465 

  47. Fung TT, Schulze M, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Dietary patterns, meat intake and the risk of type 2 diabetes in women. Arch Intern Med 2004; 164(20): 2235-2240 

  48. Paradis AM, Perusse L, Vohl MC. Dietary patterns and associated lifestyles in individuals with and without familial history of obesity: a cross-sectional study. Int J Behav Nutr Phys Act 2006; 3: 38-46 

  49. Okubo H, Sasaki S, Horiguchi H, Oguma E, Miyamoto K, Hosoi Y, Kim MK, Kayama F. Dietary patterns associated with bone mineral density in premenopausal Japanese farmwomen. Am J Clin Nutr 2006; 83: 1185-1192 

  50. Jacques PF, Tucker KL. Are dietary patterns useful for understanding the role of diet in chronic disease? Am J Clin Nutr 2001; 73: 1-2 

  51. Millen BE, Quatromoni PA, Copernhafer DL, Demissie S, O'Horo CE, D'Agostino RB. Validation of a dietary pattern approach for evaluating nutritional risk: The Framingham Nutrition Studies. J Am Diet Assoc 2001; 101: 187-194 

  52. Tucker KL, Chen H, Hannan MT, Cupples LA, Wilson PWF, Felson D, Kiel DP. Bone mineral density and dietary patterns in older adults: the Framingham Osteoporosis Study. Am J Clin Nutr 2002; 76: 245-252 

  53. Slattery ML, Boucher KM. The senior authors' response: Factor analysis as a tool for evaluating eating patterns. Am J Epidemiol 1998; 148(1): 20-21 

저자의 다른 논문 :

LOADING...

관련 콘텐츠

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로