최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기Korean journal of crop science = 韓國作物學會誌, v.53 spec., 2008년, pp.89 - 95
한원영 (국립식량과학원) , 박금룡 (국립식량과학원) , 정명근 (강원대학교 생약자원개발학과) , 김현태 (국립식량과학원) , 고종민 (국립식량과학원) , 백인열 (국립식량과학원) , 이충열 (부산대학교 식물생명과학과)
This study was carried out to examine growth characteristics and seed qualities of 1,296 Korean soybean landraces. The range of days to flowering, and days to maturity was 38 to 83 days and 47 to 102 days, respectively. The range of growth days were 105 to 160 days, and 38% was belonged to maturity ...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
콩의 생리활성 물질은 무엇인가? | 최근에는 여러 연구를 통하여 콩에 함유되어 있는 다양한 생리활성 물질이 밝혀지고 있다. 최근까지 밝혀진 콩의 생리활성 물질로는 단백질중 올리고 펩타이드, 이소플라본, 사포닌, 피트산, 트립신저해제, 올리고당 및 안토시아닌 색소 등이 있다. 이들 성분들이 현대사회에서 노화, 심혈관계 질환 등의 만성 퇴행성 질환과 각종 암의 원인이 되고 있는 산화 스트레스를 억제하고, 콩의 섭취가 질병의 예방과 치료에 도움이 된다는 연구결과들이 발표되고 있다(Kim, 1986; Sung, 1996; Kim et al. | |
콩의 생육환경은 어떤 조건을 갖추어야 하는가? | 일반적으로 콩의 생육환경은 생육기간 중 온도가 높고 다소 축축한 기후를 좋아하기 때문에 중국의 북위 52°, 캐나다의 북위 46° 부근에서부터 남미 36°부근에 이르기까지 넓은 지역에 걸쳐 재배되고 있어 그 야생종과 재배종은 형태적, 유전적 특성은 다양하게 나타나고 있다. 미국에서 1929-1931년대에 콩 유전자원 수집을 위해 Dorsett &Morse 원정대를 파견하였을 때 수집된 유전자원 4,578점 중 한국이 74%인 3,379점을 차지하였고 중국 동북부 622점(14%), 일본 577점(13%) 순으로 보고하고 있어 그 당시 우리나라가 유전자원의 다양성이 가장 높았을 것으로 추정된다(Hymowitz & Harlan, 1983). | |
콩의 화학조성은 파종기에 따라 어떤 차이를 보이는가? | Weiss et al.(1952)은 파종기에 따른 종실의 화학성분 변이는 콩 생태형에 달라 조금씩 달라지지만 일반적으로 결실기간이 짧으면 단백질 함량이 증가하며, 생육기간이 짧으면 지방함량이 적다고 하였다. 반면에 Singh & Hardley(1968)는 지방함량은 품종의 유전자형에 의해 크게 지배된다고 했다. |
Brim, M. and J. W. Burton. 1979. Recurrent selection in soybeans. II. Selection for increased percent protein in seeds. Crop Science. 19 : 494-498
Choi, J., T. Kwon, and J. Kim. 1996. Isoflavone contents in some varieties of soybean, Foods and Biotechnology 5(2) : 91-93
Guh, J. O., J. O. Rhee, and Y. M. Lee. 1983. Basic studies on the native colored-soybean cultivars. III Variations and performances in chemical composition and textural property in seeds of collected colored-soybean cultivars. Korean J. Crop Sci. 28(3) : 345-350
Hartwig, E. E. and T. C. Kilen. 1991. Yield and composition of soybean seed from parents with different protein, similar yield. Crop Science 31 : 290-292
Hymowitz, T. and J. R. Harlan. 1983. History of soybean and Soyfoods in the United States. Lafayette, California: Soyfood Center
Joo, Y. H., K. W. Chung, and D. J. Lee. 2004. Content and color difference of anthocyanin by different sizes and cotyledon colors in black soybean [(G. max. (L.) Merill.]. Korean J. Intl. Agri. 16(3) : 249-252
Kennedy, B. and W. Tachibara. 1973. Bacterial diseases. In: Soybeans; improvement, production and uses (Caldwell BE. ed.) madison. WI; American Society of Agronomy. pp. 491-504
Kim, C. J. 1990. Types of soybean food proteins and their nutritional and functional properties. Korean Soybean Digest 7(2) : 39-57
Kim, K. H. 1986. Nutritions of soymilk. Korean Soybean Digest 3(1) : 27-33
Kim, K. J., E. H. Hong, K. W. Chung, Y. K. Hong, and R. K. Seong. 1991. Varietal differences of seed oil content and fatty acid composition in soybean. Korean J. Crop Sci. 36(S1) : 9-19
Kim, S. D., Y. H. Kim, E. H. Hong, and E. H. Park. 1993. Agronomic characteristics of black soybean collections in Korea. Korean J. Crop Sci. 38(5) : 432-436
Kim, S. R. and S. D. Kim. 1996. Studies on soybean isoflavones: I. Content and distribution of isoflavones in Korea soybean cultivars. RDA Journal of Agricultural Science 38 : 115-165
Kim, S. R., H. D. Hong, and S. S. Kim. 1999. Some properties and contents of isoflavone in soybean and soybean foods. Korean Soybean Digest 16(2) : 35-46
Kim, Y. K., J. Y. Shim, H. O. Lee, S. H. Yang, and A.S. Om. 2003. Study on bone metabolism in growing rats by feeding soy isoflavone, genistein. Korean Soybean Digest 20(2) : 71-78
Kitamura, K., K. Ijita, A. Kikuchi, S. Kudou, and K. Okubo. 1991. Low isoflavone content in some early maturing cultivars, so-called 'summer-type soybeans' (Glycine max (L) Merill). Japanese Journal of Breeding 41: 61-654
Kwon, S. H. 1985. The origin of Soybean. ≪History of Korea Agricultural Technology≫
Kwon, S. H., H. S. Song, H. W. Kim, and K. H. Lee. 1974a. Interrelationships among agronomic traits within maturity group of Korean native soybean. Korean J. Breed. 6(2) : 107-112
Kwon, S. H., J. R. Kim, H. S. Song, and K. H. Im. 1974b. Agronomic traits of Korean local soybean characteristics of important collections. Korean J. Breed. 6(1) : 67-70
Kwon, S. H., J. H. Oh, J. R. Kim, H. S. Song, and B. U. Kim. 1975. Diversity of protein and oil contents of the Korean native soybean seeds. II. Korean J. Breed. 7(1): 40-44
Kwon, S. H. and K. H. Im. 1975. Comparison of optimum plot size and shape in branching and branchless type of soybean varieties. J. Korean Soc. Crop. Sci. 19: 39-46
Sa, J. H., I. C. Shin, K. J. Jeong, T. H. Shim, H. S. Oh, Y. J. Kim, R. H. Cheung, and D. S. Choi. 2003. Anti-oxidative activity and chemical characteristics from different organs of small black soybean (Yak-Kong) grown in the area of Jungsun. Korean J. Food. Sci. Technol. 35(2) : 309-315
Shon, D. H. 1997. Nutritional and bio-active components of soymilk and cow's milk (a review). Korean Soybean Digest 14(1) : 118-119
Singh, B. B, and N. H. Hardley. 1968. Maternal control of oil synthesis in soybeans, Glycine max (L) Merr. Crop Science 8 : 623-625
Song, H. S., B. Y. Kim, and S. H. Kwon. 1988. Relationship between fruiting period and agronomic characters in between local soybean collections. Korean J. Crop Sci. 33(4) : 380-385
Song, H. S., Y. I. Lee, and S. H. Kwon. 1991. Studies on the agronomic traits of Korean native soybean (G. max). Korean Soybean Digest 8(1) : 1-16
Soystat. 2005. http://www.soystats.com/2005/Default-frames.htm
Sung, M. K. 1996. The anti-carcinogenic properties of soybeans. Korean Soybean Digest 13(1) : 19-23
Taira, H. and H. Taira. 1971. Influence of location on the chemical composition of soybean seeds. Proc. Crop Sci. J. 20 : 530-543
Tsukamoto, C., S. Shimada, K. Ijita, S. Kudou, M. Kokubun, K. Okubo, and K. Kitamura. 1995. Factors affecting isoflavone content in soybean seeds: Changes in isoflavones, saponins and composition of fatty acids at different temperatures during seed development. Journal of Agricultural and Food Chemistry 43(5) : 1184-1192
Weiss, M. G., C. R. Weber, L. F. Williams, and A. M. Probst. 1952. Correlation of agronomic characters and temperature with seed compositional characters in soybeans, as influenced by variety and time of planting. Agronomy Journal 44 : 289-297
Yoon, M. S., H. J. Baek, J. R. Lee, H. H. Kim, Y. H. Cho, J. W. Ahn, and C. Y. Kim. 2002. The major morphological characteristics and variations of soybean landraces. Korean J. Intl. Agri. 15(4) : 294-303
농수산식품부. 2008. 2007 농림업 주요통계. pp. 268-270
農村振興廳. 1995. 農事試驗硏究調査基準. pp. 527-535
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.