최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.21 no.2, 2008년, pp.243 - 255
신승미 (청운대학교 호텔조리식당경영학과) , 송태희 (배화여자대학 식품영양과)
This study was performed to offer basic data base on traditional Korean festival foods for a traditional Korean food data integration system, that is based on literature reviews. The Korean lunar calendar has seasonal divisions reflecting traditional Korean holidays. In the past, there were many cus...
김명자. 세시풍속의 순환의미, 한국민속학 16:53-76. 1983
정완섭. 한국절식에 관한 역사적 배경과 실증적 연구. 관동대 논문집 제12집:91-109. 1984
Kang, MH. Korea Festival Custom, pp.15-16. Jibmundang. 1990
Yun, SS. Korean Food-history and Cookery, p82. Suhaksa. 1998
염초애, 장명숙, 윤숙자. 한국음식, 효일문화사. 한국. 1992
조후종. 조후종의 우리음식이야기, pp.32-60. 한림출판사. 2001
이성우. 식생활사 문헌연구, 한국식경대전. 향문사, pp. 633-639. 1981
Kim, ES and Han, YI. A study on the foods of annual custom in Chungju area. Kor. J. Dietary Culture. 6: 257-264. 1991
Cheong, HS. A study on the annual custom foods in Kyungnam area and on their application the school food service. Kor. J. Dietary Culture. 17:225-239. 2002
Yoon, US. A study on the knowledge on the Korean festival foods. Kor. J. Soc. Food Sci. 11:48-52. 1995
Lyu, ES. Dietitians' perception and application of festival foods in the school food service in Busan area. Kor. J. Food Culture. 18:160-171. 2003
Yoon, SJ and Choi, EH. A survey on the perception of housewives in Seoul area toward Korean traditional holiday foods. Kor. J. Food Culture. 20:152-171. 2005
방신영. 우리나라 음식 만드는 법, 장춘도서출판사. 한국. 1957
한희순, 황혜성, 이혜랑. 이조궁정요리통고, 한국. 1957
Lee, SW, Kim, KJ and Lee, HG. A bibliographical study of Korean- food terms. Kor. J. Food & Nutr. 12:150-175. 1983
강인희. 한국의 맛, 대한교과서주식회사. 한국. 1987
황혜성, 한복려, 한복선. 한국의 전통음식, 교문사. 한국. 1991
윤서석. 한국의 음식용어, 민음사. 한국. 1991
윤서석. 한국음식, pp.5-16. 수학사. 한국. 1993
서유구. 이효지, 조신호, 정낙원, 차경희 편역. 임원십육지 정조지, pp.357-368. 교문사. 한국. 2007
한국문화재 보호재단. 한국음식대관 제 1권, pp.353-391. 예맥출판사. 한국. 1997
황혜성. 조선왕조 궁중음식, pp.34-47. (사)궁중음식연구원. 한국. 1993
한복선. 명절음식, 대원사. 한국. 1992
강인희, 조후종, 신현희, 김진원, 윤숙자, 이말순, 이지호, 박혜원, 허채옥, 이춘자, 김귀영, 김명순. 한국의 상차림, pp.67-92. 효일문화사. 한국. 1999
조후종. 세시풍속과 우리음식, 한림출판사. 한국. 2002
http://www.heritage.go.kr/tra/tra_pop_12.jsp(국가문화유산종합정보서비스)
이성희. 전통 한국음식에 관한 연구 중(二)세시풍속에 따 른 절식에 관한 고창, 안성산업대학교 논문집 11권:441-462. 1979
황혜성. 한국요리백과, p495. 삼중당. 한국. 1976
Seo, HK. A study on the changing process of Korean rice cakes and their roles and meaning in the ceremony, Jeonju Univ., 1:212-228. 1983
Kim, SH, Chang, Mj, Cho, MS, Chung, H, OH, SY and Chang, YA. The culture aspect of the eating habits, Seoul, Shingwang publishing, Seoul, Korea. p214. 1998
Jang, WS. The historical background of Korean Annual custom foods and a positive study on them, Kwandong Uni., 12:91-109. 1984
Lim, JJ. A study on customs of new year and seasonable food in our traditional life -centering around study of records- Wonkwang University nonmunjib 19:373-413. 1985
Lee, CS. The History of Korean Family Life. p251. Kyomunsa. 1995
Kim, HY and Hwang, CS. A comparative study on regional observing state of Korean holiday's traditional festival foods. Kor. J. Dietary Culture. 6:155-174. 1991
Seol, MY, Kim, ES and Han, YI. A study on the foods of annual custom in Chungju area. Kor. J. Dietary Culture. 6:257-264. 1991
Cho, DH. A study on the food of four seasons and festive day in old theme of Korea, Kongju Uni., Sanupgaebalyeonku. 5:35-44. 1997
Kim, JS. Awareness and preference for temperence eating and seasonal eating of Korea tradition festive day - With perform Seoul and Kyunggi area university student, who specialize in food and nutrition-cooking, MS thesis. Kyunggi Uni., 2004
윤덕인. 의례음식으로서의 떡에 관한 고찰 및 떡의 이용에 관한 실태 연구 -영동지역을 중심으로- 관대논문집 15: 75-96. 1987
Im, YS. A study of foods for Korean festival days. Kor J. Dietary Culture. 1:361-370. 1986
Huh, SM and Han, JS. A study on the present state of for seasonally special days and dishes. J. of the East Asian Soc. of Dietary Life. 3:83-97. 1993
Cho, YS. A study on the preference of the seasonal food for middle and high school students. MS thesis. Sookmyung Women's Uni., 2005
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.