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고온 열처리가 홍삼물추출물의 이화학적 특성에 미치는 영향
Effects of High Temperature Heating on the Some Physicochemical Properties of Korean Red Ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer) Water Extract 원문보기

Journal of ginseng research = 高麗人參學會誌, v.32 no.2, 2008년, pp.120 - 126  

곽이성 (KT&G 중앙연구원) ,  최금희 (KT&G 중앙연구원) ,  경종수 (KT&G 중앙연구원) ,  원준연 (중부대학교 한방건강학과) ,  이만휘 (경북대학교 수의과대학) ,  이재곤 (KT&G 중앙연구원) ,  황미선 (KT&G 중앙연구원) ,  김석창 (KT&G 중앙연구원) ,  박채규 (KT&G 중앙연구원) ,  송경빈 (충남대학교 식품공학과) ,  한경호 (KT&G 중앙연구원)

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This study was carried out to investigate the some physicochemical properties of Korean red ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer) water extract (RGWE) after heated with high temperatures above $100^{\circ}C$ for 2 hours. RGWEs were heated at 100, 110 and $120^{\circ}C$ for 2 hours...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 3, 4, 7, 8) 아울러 홍삼추출물의 가열추출시 사포닌의 변이에 미치는 열처리의효과9,10)에 대해서도 일부 연구가 수행된 적이 있지만, 이것은대부분 1001 이하의 온도에서 열처리를 하였을 때의 사포닌의 성분변화를 조사한 연구결과들이다. 따라서 본 연구에서는 고온에서 홍삼추출물의 품질안정성을 살펴보기 위한 기반연구로써 고온(100, 110, 120℃에서 장시간(2시간) 홍삼추출물을 처리한 후 사포닌, 유리당, 무기성분 및 색도변화 등 홍삼추출물의 일부 이화학적 성질을 조사하였다.

가설 설정

  • a)Heating treatment was carried out by autoclave. b)Control and samples were not adjusted by artificially and then were treated with heat.
  • a)The extract was heated at 100, 110 and 120℃ for 2 hours, respectively. b)The contents of ginsenoside were calculated by dry basis percentc)PD/PT ratio were determined by a ratio of PD saponin (-Rbp -Rb2, -Rc, -Rd)/ PT saponin (~Re, -Rg]), respectively.
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참고문헌 (18)

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