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병원 급식 식대 급여화에 따른 입원 환자의 급식만족도 조사
A Study of Hospital Foodservice Satisfaction after Covering Hospital Foodservice in the National Health Insurance 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.13 no.3, 2008년, pp.396 - 404  

황라일 (국민건강보험공단 건강보험연구원) ,  권진희 (국민건강보험공단 건강보험연구원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study aimed to evaluate the amount of patients' satisfaction with hospital foodservices among those who were benefited from national health insurance during their hospitalization. A total of 3,094 inpatients from 191 medical institutions were enrolled in this survey. The survey was carried out ...

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문제 정의

  • 001). 그리고 해당 의료기관의 한 끼당 총 식대에 대한 정보를 제공한 후 식사 한 끼당 식대 비용이 어떠하다고 생각하는가라는 질문을 하였다. 그 결과, 비싼 편, 17.
  • 따라서 본 연구는 식대 급여화 이후 의료기관에 입원 중인 환자를 대상으로 병원 급식 수혜 실태 및 만족도를 조사함으로써 향후 식대 보험 급여 제도의 안정적, 효율적 정착을 위한 정책 마련에 기초자료를 제공하는데 목적이 있다.
  • 대해 건강보험을 적용하기 시작하였다. 본 연구는 입원환자 병원 급식 식대 급여화 이후 병원 급식 수혜 실태 및 만족도를 조사함으로써 식대 보험 급여 제도의 안정적 조기 정착을 위한 정책 마련의 기초 자료를 제공하기 위해 시도되었다.
  • 본 조사는 전문조사기관에 의뢰하여 실시하였다. 자료 수집은 조사기관의 훈련된 면접원이 의료기관을 직접 방문하여 조사 배경 및 목적을 설명한 후 참여에 동의한 환자를 대상으로 일대일 개별면접조사를 통해 이루어졌다.
  • 치료 및 회복을 돕는 중요한 의료서비스이다. 이러한 병원 급식은 삶의 기본적 욕구와 즐거움을 충족시켜 주는 의미뿐 아니라 치료 목적에 따라 영양 필요량이 충족되도록 식사를 공급함으로써 빠른 질병 회복에 기여하는데 목적이 있다. (Kim 2002; Shin 2007).
  • 입원 환자의 식대 급여화는 병원 급식의 질적 수준에 대한 기준, 관리 방법 및 평가 체계 등에 대한 법적 근거 미확보와 의료기관의 경영 수지 악화 등의 문제점으로 식사의 질적 수준 저하에 대한 논란이 지속적으로 제기되었다. 이에 본연구는 병원 급식 수혜자를 대상으로 병원 급식 수혜 현황, 만족도 및 급여화에 따른 개선 방향을 조사함으로써 식대 급여화의 안정적 조기 정착에 기초자료를 제공하고자 시도하였다.
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참고문헌 (16)

  1. Choi YJ, Gwak DK, Jang HJ (2000): Effects on Implementing Selective Menus on Customer Satisfaction in Hospital Foodservice Operation. Human Environmental Sci 1:91-106 

  2. DubL, Trudeau E, Blanger MC (1994): Determining the complexity of patient satisfaction with foodservices. J Am Diet Assoc 94(4): 394-398 

  3. Gam SO, Park JR, Kim MJ, Lee MK, Shin KH (2007): The evaluation of hospital foodservice with patients condition. J Kroean Diet Assoc 13(2): 101-113 

  4. Hwang RI, Kwon JH, Jung HJ, Kim JH, Lee HY (2008): A study of hospital Foodservice Management after covering hospital foodservice in the health insurance. Korean J Community Nutr 13(2): 244-252 

  5. Kim JS (2002): The analysis of the management of contracted hospital food services and perspectives of each party involved. MS thesis, Yonsei University 

  6. Kim MY (2007): Inpatient's perception on foodservice and consumption of meals provided at hospitals. MS thesis, Ewha University 

  7. Kim YS, Lyu ES (2003): Evaluation of Patients' Satisfaction with Foodservice of Mid-size Hospitals in Busan Area. J Korean Soc Food Sci Nutr 32(7): 1153-1163 

  8. Korean National Health Insurance Research Center (2007): Monitoring of hospital foodservice quality. NHIC Internal Data 

  9. Lassen KO, Kruse F, Bjerrum M (2005): Nutritional care of Danish medical inpatients-patients' perspectives. Scand J Caring Sci 19(3): 259-267 

  10. Ministry of Health and Welfare (2004): Guideline for health services evaluation programme. Seoul 

  11. O'hara PA, Harper DW, Kangas M, Dubeau J, Borsutzky C, Lemire N (1997): Taste, temperature, and presentation predict satisfaction with foodservices in a Canadian continuing-care hospital. J Am Diet Assoc 97(4): 401-405 

  12. Lyu ES (1994): Hospitalized Patients' Perceptions of Hospital Foodservice. Korean J Food Culture 9(2): 149-157 

  13. Shin AR (2007): A Study on the Satisfaction of Hospitalized patients for Food Service Quality. MS thesis, Ulsan University 

  14. Stanga Z, Zurfluh Y, Roselli M, Sterchi AB, Tanner B, Knecht G (2003): Hospital food: A survey of patient's perceptions. Clin Nutr 22(3): 241-246 

  15. Watters CA, Sorensen J, Fiala A, Wismer W (2003): Exploring patient satisfaction with foodservice through focus groups and meal rounds. J Am Diet Assoc 103(10): 1347-1349 

  16. Wright OR, Connelly LB, Capra S (2006): Consumer evaluation of hospital foodservice quality: an empirical investigation. Int J Health Care Qual Assur Inc Leadersh Health Serv 19(2-3): 181-194 

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