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남녀 대학생의 영양지식과 다이어트 행동에 관한 연구
A Study of the Nutritional Knowledge and Diet Practice Behavior of College Students 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.23 no.4, 2008년, pp.538 - 542  

송병춘 (건국대학교 생활과학과) ,  조지현 (건국대학교 생활과학과) ,  이인열 (건국대학교 생활과학과) ,  김미경 (우송대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The principal objective of this study was to determine the effects of diet knowledge and perception on diet practice behavior among university students. Data were collected between March and April of 2005 from 523 male and female university students in Seoul and Chungbuk, via a self-administered que...

주제어

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 대학생들을 대상으로 다이어드에 관한 영양지식과 다이어드 실천행동을 파악하여 대학생의 관심사인 다이어드를 올바르게 수행하면서 건강한 신체기능을유지하는데 도움을 줄 수 있는 자료를 얻고자 실시하였다.
  • 본 연구에서는 대학생들의 실제 보유하고 있는 다이어트와 관련된 영양지식을 파악하고 이를 통하여 다이어트 행동을 알아보고자 실시하였다.
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참고문헌 (14)

  1. 산업자원부 기술표준원. 2003. 제 5차 한국인 인체치수조사사업 

  2. Choi M, Kim JD, Kim SS. 1996. A Study on Correlation between Blood Pressure and Na, K Intakes Pattern in the Family Members of Normal and Hypertention Patients. J Korean Soc Food Sci Nutr, 25(6):1045-1049 

  3. Choi MK, Kim MH, Lee YS, Cho HK, Kim KH, Lee BB, Sung MK, Sung CJ. 2005. Relation Between Obesity Indices, Nutritional Status and Blood Parameters in Obese Middle-School Students. J Korean Soc Food Sci Nutr, 34(2):181-189 

  4. Chung NY, Choi SN. 2006. Bone density and related factors of vegetarian and non-vegetarian university students in Seoul area. Korean J Food Culture, 21(1):86-98 

  5. Jeon SY, Ha TI, Lee YS, Choi UJ. 1999. Clinical Nutrition. Kwangmoonkag 

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  12. Park JW, Park HM, Ha NS. 2004. A Study on the obesity and weight control method among college students. J Mental Nursing, 13(1):5-13 

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  14. Sohng KY, Park CS. 2003. Eating Habits, Trend of Disordered Eating, Weight Reduction Practice and Body Size Evaluation of College Students in Seoul. Korean J Women Health Nurs, 9(4):457-466 

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