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양식산 및 천연산 고등어근육의 일반성분과 지질성분 비교
Comparative Analysis of Proximate Compositions and Lipid Component in Cultured and Wild Mackerel Scomber japonicus Muscles 원문보기

한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.42 no.5, 2009년, pp.411 - 416  

문수경 (경상대학교 식품영양학과) ,  홍석남 (인성수산) ,  김인수 (경상대학교 식품영양학과) ,  정보영 (경상대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Proximate compositions and fatty acid profiles of cultured and wild mackerel (Scomber japonicus) muscles were compared. Protein content ranged from approximately 16% to 18% and was higher in wild fish than in cultured ones. Lipid content was between two to four times higher in large and small cultur...

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문제 정의

  • 본 연구는 양식산 및 천연산 고등어의 일반성분과 지질성분에 대한 정확한 자료를 소비자에게 제공하기 위하여 그들의 일반성분, 지질 class 조성, 그리고 DHA, EPA 등 지방산조성을 분석하여 비교하였다.
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