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양배추 유래의 글루타티온 전달효소의 기질 특이성 및 저해 효과 분석
Analysis on the substrate specificity and inhibition effect of Brassica oleracea glutathione S-Transferase 원문보기

분석과학 = Analytical science & technology, v.22 no.3, 2009년, pp.228 - 234  

박희중 (중앙대학교 자연과학대학 화학과) ,  이희진 (중앙대학교 자연과학대학 화학과) ,  공광훈 (중앙대학교 자연과학대학 화학과)

초록
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본 연구에서는 식물의 제초제 해독 기구를 알아보기 위해, 양배추 (Brassica oleracea)로 부터 글루타티온 전달효소를 정제하고 외래성 이물질에 대한 기질 특이성과 저해 효과를 분석하였다. 양배추로부터 DEAE-Sephacel 컬럼과 GSH-Sepharose 컬럼 크로마토그래피를 이용하여 약 10%의 수율로 글루타티온 전달효소를 정제하였다. 정제된 효소에 대해 분자량을 측정한 결과, SDS-polyacrylamide 겔 전기영동으로 측정한 분자량은 23,000Da을 나타내었으며, 겔 크로마토그래피로 측정한 분자량은 48,000Da을 나타내었다. 따라서 정제된 양배추 글루타티온 전달효소는 소단위체의 분자량이 약 23,000Da의 동종이량체라는 사실을 알 수 있었다. 이 효소의 저해제에 대한 효과를 조사한 결과, S-hexyl-GSH와 S-(2,4-dinitrophenyl)GSH에 의해 활성이 저해되었다. 양배추 글루타티온 전달효소의 기질특이성은 CDNB와 ETA에서 높은 활성을 보였으며, cumene hydroperoxide에 대한 GSH peroxidase 활성도 나타내었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

To gain further insight into herbicide detoxification of plant, we purified a glutathione S-transferase from Brassica oleracea (BoGST) and studied its substrate specificity towards several xenobiotic compounds. The BoGST was purified to electrophoretic homogeneity with approximately 10% activity yie...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • In this study, a GST from the leaves of cabbage (Brassica oleracea) was purified, characterized the biochemical properties and compared its properties with those of enzymes from other sources.
  • The inhibition parameters (I50) of various inhibitors, 5-hexyl-GSH, S-methyl-GSH, benastatin A, EIA and S-(2, 4-dinitrophenyl)GSH for the GSH-CDNB conjugating activity were determined under the standard assay conditions (Table 3). The I50 value of 5-hexyl-GSH and S-methyLGSH, a derivative of GSH, for the enzyme was approximately 14 M.

대상 데이터

  • 5 kDa) and lysozyme (144 kDa). Coomassie Blue R-250 was used for staining.
  • 5% gel. Coomassie blue R-250 was used for staining. Lane M, molecular mass marker (Bio-Rad); lane 1, GSH-Sepharose column chromatography.
  • The leaves of cabbage (Brassica oleracea) used in this study were purchased from Huksuk market (produced in Seosan, Chungcheongnam-do). Reduced glutathione (GSH), dithiothreitol (DTT), ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), 1 -chloro-2, 4-dinitro- benzene (CDNB), le-dichloro-4-nitrobenzene (DCNB), ethacrynic acid (ETA), 1, 2-epoxy-3-(p-nitrophenoxy) propane (EPNP), DEAE-Sephacel and GSH-Sepharose were obtained from Sigma (St.
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