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김치로부터 분리된 Lactobacillus paraplantarum KNUC25가 만드는 항균 물질의 특성
Characterization of Antimicrobial Substance Produced by Lactobacillus paraplantarum KNUC25 Isolated from Kimchi 원문보기

한국미생물·생명공학회지 = Korean journal of microbiology and biotechnology, v.37 no.1, 2009년, pp.24 - 32  

김마리 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ,  이수진 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ,  설경조 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ,  박유미 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ,  김사열 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과)

초록
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숙성 정도가 오래된 김장 배추 김치에서 분리되어 16S rDNA 염기 서열 분석을 통해 부분 동정된 KNUC25 분리 균주를 단백질 전기 영동 패턴과 생리적 특징 그리고 염기 서열의 유사성을 비교하여 Lactobacillus paraplantarum로 동정하였다. L. paraplantarum KNUC25의 농축 상등액은 그람 양성균과 음성균에 넓은 범위의 항균 활성을 나타냈다. 전자 현미경을 통해 KNUC25가 만들어내는 항균 물질은 세균의 표면에 작용하여 생육을 억제하는 것으로 확인되었다. 항균 활성 물질을 생산하는 최적 온도는 섭씨 30도이고, 높은 온도에서도 항균 활성을 보였으며 단백질 분해 효소에 안정하며 비단백질성 항균 물질일 가능성을 보여주었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The KNUC25 strain isolated from over-fermented whole Chinese cabbage kimchi was examined for its physiological characteristics using API 50 CHL system assay and identified as Lactobacillus paraplantarum by analysis of whole-cell protein SDS-PAGE pattern assay and similarity of 16S rDNA sequence. L. ...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • 18℃, 25℃, 30℃ and 37℃ for 24 hours. The growth was followed by measuring the optical density at 600 nm.
  • 4. Detection of antimicrobial activity of supernatant of L. paraplantarum KNUC25 after different incubation time (0, 6, 12, 24, and 48 h) at 30℃: L. paraplantarum KNUC25 was inoculated with 5% (v/v) precultured KNUC25 cells and incubated at 30℃ for 48 hours. Culture samples were removed at 6 hourly intervals.
  • Centrifugation and washing step were then repeated once more. Next, dehydration of the bacterial specimen was carried out sequentially using 50%, 70%, 80%, 90%, 95% and 100% ethanol. The last step, bacterial specimen was treated with isoamyl acetate and kept at room temperature for 1 hr.
  • Before testing, the strain was subcultured twice overnight in MRS broth at 30℃. The test was carried out according to the manufacturere instructions and the results were read after the strain was incubated at 30℃ for 2 days. The API LAB program was used to analyze the data.
  • SDS-PAGE fingerprinting of whole-cell proteins method was reported that it can be used for the identification of LAB in Kimchi [5]. Therefore, for further confirmation of identification of L. paraplantarum KNUC25, SDS-PAGE of the whole-cell protein of the isolate was performed by the modified method [5]. The reference strains and the isolate for SDS- PAGE of whole-cell proteins were cultured at 30℃ in MRS broth for overnight.
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