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이배체와 삼배체를 교배하여 얻은 이수체의 생장과 과일 특성
Growth and Fruit Characteristics of Aneuploid Apple Obtained from Crosses between Diploid and Triploid 원문보기

생물환경조절학회지 = Journal of bio-environment control, v.18 no.4, 2009년, pp.481 - 491  

장춘화 (강원대학교 원예학과) ,  박성민 (강원대학교 원예학과)

초록
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본 연구는 이전에 이배체와 삼배체를 교배하여 얻은 이수체 사과 나무의 생장과 과실 특성을 알아보고자 수행하였다. 이수체 사과나무의 화분발아율, 영양생장, 과실의 특징을 조사하였다. 그 결과, 이수체 사과 나무 간의 화분발아율의 차이가 크고, 모든 이수체 사과 나무의 화분 발아율이 이배체 '홍로' (82.4%) 보다 낮은 것으로 나타났다. 이수체 사과 나무 과실의 평균 크기와 중량은 이배체 '홍로'보다 작고 가벼운 것으로 나타났다. 또한 이수체 사과 나무 과실의 길이와 너비에 의해 이수체 JF3942빼고 다른 이수체 과실의 외형이 조금 납작했다. 거의 모든 이수체 사과 나무 과일의 당 함량은 이배체 '홍로' 보다 높았다. 본 실험에서 얻은 이수체 사과의 산 함량은 이전에 대부분의 연구자의 이배체 사과 결과와 완전히 달랐다. 이수체 사과의 시트르산하고 타르타르산 함량은 사과산 함량보다 더 높은 것으로 나타났다. 이수체 사과 나무의 수고와 폭은 이배체 '홍로'보다 짧았다. 대부분 이수체 사과 나무의 수고는 폭보다 길지만 네 나무는 반대로 나타났다. 잎의 길이와 너비에 의해 이수체 사과 나무 잎의 크기가 이배체 '홍로'보다 작았다. 이수체 사과 나무는 이배체보다 잘 자라지 않는 것으로 나타났다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to observe some characteristics of aneuploid trees obtained from the crosses between diploid and triploid in the first experiment. The results showed that the difference among the percentage of aneuploid's pollen grain germination was large, and all of them were lower than t...

주제어

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문제 정의

  • 12 aneuploid trees which began to flower after 6 year sowing were selected to observe their growth characteristics including vegetative growth and fruit in this study. The purpose of this is to find theirs special potential which is worthy of using as breeding materials.

가설 설정

  • In the last paper (Zhang and Park, 2009), 181 aneuploid apple trees were obtained through crosses between diploid and triploid. As a result of meiotic irregularity, in this study we hypothesized that unreduced gametes and gametes with aberrant chromosome or some reduplicate segment may lead to special characteristics of their progenies. 12 aneuploid trees which began to flower after 6 year sowing were selected to observe their growth characteristics including vegetative growth and fruit in this study.
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