$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

유용세균(Beneficial Bacterial Agents)을 이용한 배추 무름병의 생물적 방제
Biological Control of Soft Rot on Chinese Cabbage Using Beneficial Bacterial Agents in Greenhouse and Field 원문보기

농약과학회지 = The Korean journal of pesticide science, v.13 no.4, 2009년, pp.325 - 331  

아누파마 슈레스타 (강원대학교 농업생명과학대학 생물자원공학부 응용생물) ,  김은창 (강원대학교 농업생명과학대학 생물자원공학부 응용생물) ,  임춘근 (강원대학교 농업생명과학대학 생물자원공학부 응용생물) ,  조세열 (강원대학교 농업생명과학대학 생물자원공학부 응용생물) ,  허장현 (강원대학교 농업생명과학대학 자원생물환경학과) ,  박덕환 (강원대학교 농업생명과학대학 생물자원공학부 응용생물)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

세 종류의 유용세균, Lactobacillus KLF01, Lactococcus KLC02 그리고 Paenibacillus KPB3는 무름병원세균 Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc)에 대한 기내 길항효과를 나타내었으며, 온실 내 포트에서 배추 무름병에 대한 생물적 방제 효과를 병원균 접종 4, 8, 12일 후 각각 조사한 결과 KLC02 균주는 64%, 50%, 56%, KPB3 균주는 66%, 57%, 58%로 나타났다. 반면, KLF01 균주는 KLC02 및 KPB3 균주에 비해 그 효과가 다소 낮았으나 유의성이 인정될 수 있는 방제효과로 조사되었다. 또한 재배포장에서 배추 무름병에 대한 생물적 방제효과는 KLF01, KLC02 및 KPB3 모두 각각 55%, 60% 그리고 62%로 매우 효과적임을 알 수 있었다. 따라서 세 종류의 유용세균 Lactobacillus KLF01, Lactococcus KLC02 그리고 Paenibacillus KPB3 균주를 이용하여 배추 무름병을 억제하기 위한 생물적 방제제로 활용할 수 있음을 보고한다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Three beneficial bacterial agents, Lactobacillus strain KLF01, Lactococcus strain KLC02 and Paenibacillus strain KPB3 were showed clear zone against plated Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) soft rot pathogen. In greenhouse test, bio-control efficacy was more significantly effective...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

제안 방법

  • The tested plants were maintained in the greenhouse with a normal conditions at 28-32℃. Disease assessment was performed every 4th, 8th and 12th days after pathogen inoculation. Disease severity was assessed as described by Champosieau et al.
  • Experiments were carried out in greenhouse to evaluate the suppressive effect of tested strains and its integrated treatments on soft rot. The seedling of Chinese cabbage was grown under greenhouse conditions.
  • Standard deviation is shown in bars. Treatment includes control (water), streptomycin, KLF01, KLC02, KPB3, integrated treatments KLF01+KPB3, and KLC02+KPB3.

대상 데이터

  • Experiments were conducted on experimental farm of the Kangwon National University during the season of 2009. Seeds were sown in plastic boxes (50 × 40 × 10 cm) containing the soil in mid of February and transplanted into a plastic pot (8 cm diameter) containing the same soil, one plant per pot in early of March.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (35)

  1. Anjum, M. A., M. R. Sajjad, N. Akhtar, M. A. Qureshi, A. Iqbal, A. R. Jami and M. Hasan (2007) Response of cotton to plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) inoculation under different levels of nitrogen. J. Agric. Res. 45(2):137-138 

  2. Ariyapitipun, T., A. Mustapha and A. D. Clarke (1999) Microbial shelf life determination of vacuum packaged fresh beef treated with polylacetic acid, and nisin solutions. J. Food. Prot. 62:913-920 

  3. Benkerroum, N. and W. E. Sandine (1988) Inhibitory action of nisin against Listeria monocytogenes. J. Dairy. Sci. 71:3237-3245 

  4. Bernal, G., A. Illanes and L. Ciampi (2002) Isolation and partial purification of a metabolite from a mutant strain of Bacillus sp. with antibiotic activity against plant pathogenic agents. Elect. J. Biotechnol. 5:12-20 

  5. Available from: [http://www.ejb.org/content/vol5/issue1/full/4] 

  6. Champosieau, P., J. H. Daugrois, J. C. Girard, M. Royer and P. Rott (2006) Variation in albicidin biosynthesis genes and in pathogenicity of Xanthomonas albilineans, the sugarcane leaf scald pathogen. Phytopathology 96:33-45 

  7. Chang, I. S., B. H. Kim and P. K. Shin (1997) Use of sulfite and hydrogen peroxide to control bacterial contamination in ethanol production. Appl. Environ. Microbiol. 63:1-6 

  8. Cladera-olivera, F., G. R. Caron, A. S. Motta, A. A. Souto and A. Brandelli (2006) Bacteriocin-like substance inhibits potato soft rot caused by Erwinia carotovora. Canadian J. Microbiol. 52(6):533-539 

  9. De Man, J. D., M. Rogosa and M. E. Sharpe (1960) A medium for the cultivation of Lactobacilli. J. Appl. Bacteriol. 23: 130-135 

  10. Guo, Y. H., H. L. Ge, L. Y. Gong, L. X. Zhang and P. H. Sun (2004) Biocontrol of tomato wilt by plant growth-promoting rhizobacteria. Biol. Control 29:66-72 

  11. Hayward, A. C. (1991) Biology and epidemiology of bacterial wilt caused by Pseudomonas solanacearum. Annu. Rev. Phytopathol. 29:65-87 

  12. Hu, X. F., F. X. Ying, Y. B. He, Y. Y. Gao, H. M. Chen and J. S. Chen (2008) Characterization of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum causing soft-rot disease on Pinellia ternata in China. Eur. J. Plant Pathol. 120:305-310 

  13. Jee, H. J., W. G. Kim and W. D. Cho (1999) Phytophthora root rot of Chinese cabbage and spinach caused by P. drechsleri in Korea. Plant Pathol. J. 15:28-33 

  14. Kikumoto, T. (2000) Ecology and biocontrol of soft rot of Chinese cabbage. J. Gen. Plant Pathol. 66:275-277 

  15. Klaenhammer, T. R. (1982) Bacteriocins of lactic acid bacteria. Biochimie. 70:337-349 

  16. Ko, H. S. and C. Ahn (2000) Bacteriocin production by Lactococcus lactis KCA2386 isolated from white kimchi. The Korean J. Food Sci. and Technol. 9:263-269 

  17. Kotoujansky, A. (1987) Molecular genetics of pathogenesis by soft rot Erwinia. Annu. Rev. Phytopathol. 25:405-430 

  18. Kyeremeh, G. A., T. Kikumoto, D. Chuang, Y. Gunji, Y. Takahara and Y. Ehara (2000) Biological control of soft rot of Chinese cabbage using single and mixed treatments of bacteriocinproducing avirulent mutants of Erwinia carotovora subsp. carotovora. J. Gen. Plant Pathol. 66:264-268 

  19. Laitila, A. H., L. Alakomi, L. Raaska, T. Mattila-Sandholm and A. Haikara (2002) Antifungal activities of two Lactobacillus plantarum strains against Fusarium moulds in vitro and in malting of barley. J. Appl. Microbiol. 93:556-576 

  20. Lee, S. H and J. S. Cha (2001) Efficient induction of bacterial soft rot using mineral oil. Phytopathology 91:S53-S54 

  21. Lin, W. H., C. F. Hwang, L. W. Chen and H. Y. Tsen (2006) Viable counts, characteristic evaluation for commercial lactic acid bacteria products. Food Microbiol. 23:74-81 

  22. Naidu A. S., W. R. Bidlack and R. A. Clemens (1999) Probiotics spectra of lactic acid bacteria (LAB). Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 39:13 

  23. P'erombelon, M.C.M. and A. Kelman (1980) Ecology of the soft rot Erwinias. Annu. Rev. Phytopathol. 18:361-387 

  24. Perry, S.F., J. G. Day and M. R. McLellan (1995) Freeze drying and cryopreservation of bacteria. In: Methods in molecular biol. pp.21-30 

  25. Ray, B. and M. Daeschel (1992) Food bio-preservatives of microbiological origin. CRC Press, Inc., Boca Raton, Fla. pp. 2655-322 

  26. Romero, D., A. Perez-Garcia, M. E. Rivera, F. M. Cazorla and A. de Vicente (2004) Isolation and evaluation of antagonistic bacteria towards the cucurbit powdery mildew fungus Podosphaera fusca. Appl. Microbiol. and Biotechnol. 64: 263-269 

  27. Shrestha, A., K. Choi, K. C. Lim, H. J. Hur and S. Cho (2009) Antagonsitic effect of Lactobacillus sp strain KLF01 against soil borne plant pathogen Ralstonia solanacearum. The Korean J. Pest. Sci. 13:45-53 

  28. Suk, J. K., N. S. Ipper, S. H. Lee, A. Shrestha, H. J. You, J. H. Han, J. M. Cho and C. K. Lim (2007) Effects of a soil-born Paenibacillus sp. strain KPB3 on suppression of bacterial wilt disease caused by Ralstonia solanacearum. The Korean J. Pest. Sci. 10:313-319 

  29. Takahara, Y., T. Iwabuchi, T. Shiota, T. Kimura and T. Kikumoto (1993) Suppression of soft-rot lesion development by avirulent strains of Erwinia carotovora subsp. carotovora. Ann. Phytopathol. Soc. Japan 59:581-586 

  30. Takahara, Y. (1994) Development of the microbial pesticide for the soft rot disease. PSJ Biocont. Rept. 4:1-7 

  31. Togashi, J. (1985) Studies on the distribution and survival of soft rot bacteria in Chinese cabbage following artificial inoculation and the outbreak of soft rot disease. Bulletin of the Yamagata University Agri. Sci. 9 (4):357-365 

  32. Togashi, J., D. Uehara and T. Namai (2000) Biological control of the soft rot of Chinese cabbages by fluorescent antagonistic bacterium. Bulletin of the Yamagata University. Agri. Sci.13 (3):225-232 

  33. Vanjildorj, E., S. Y. Song, Z. H. Yang, J. E. Choi, Y. S. Noh, S. Park, W. J. Lim, K. M. Cho, H. D. Yun and Y. P. Lim (2009) Enhancement of tolerance to soft rot disease in the transgenic Chinese cabbage (Brassica rapa L. ssp. pekinensis) inbred line, Kenshin. Plant Cell Rep. 28:1581-1591 

  34. Vanneste, J. L., J. H. Perry, L. J. Perry-Meyer and R. J. Bedford (1994) Erwinia herbicola Eh252 as a biological control agent of bacterial soft rot. Plant Protec. Conf. 47:198-200 

  35. Visser, R., W. H. Holzapfel, J. J. Bezuidenhout and J. M. Kotze (1986) Antagonism of lactic acid bacteria against phytopathogenic bacteria. Appl. Environ. 52:552-555 

저자의 다른 논문 :

LOADING...
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로