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The aim of this study was to develop a portable electronic nose system for freshness measurement of stored pork. An electronic nose system was constructed using seven different MOS sensor array. To determine the quality change of pork with storage time, the samples were divided into ten groups in te...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 하지만 현재 상용화 되어있는 전자코 장비는 고가이며, 실험실용으로 제작되어 이동하며 측정하는데 한계가 있다. 따라서 본 연구에서는 돈육을 대상으로 하여 빠른 시간에 신선도를 측정할 수 있는 이동성이 용이한 전자코 시스템을 개발하고자 하였다. 구체적인 연구목적은 다음과 같다.
  • 본 연구에서는 전자코 시스템 구축과 이를 돈육에 적용해서 돈육의 신선도 측정에 대한 가능성을 제시하였다. 그러나 돈육의 경우 부위, 저장장소와 변질요인에 따라 신선도의 변화가 차이가 발생할 수 있기 때문에 향후연구에서는 다양한 환경 조건에서 다양한 부위(등심, 전지 등)를 대상으로 실험을 실시하여 전자코 시스템을 이용한 종합적인 돈육 신선도 측정법을 개발할 필요가 있다고 사료된다.
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참고문헌 (11)

  1. Blixt, Y. and E. Borch. 1999. Using an electronic nose for determining the spoilage of vacuum packaged beef. International Journal of Food Microbiology 46(2):123-134 

  2. Brewer, M. S., W. G. Ikins and C. A. Harbers. 1992. TBA values, sensory characteristics and volatiles in ground pork during long-term frozen storage : Effects of packaging. Journal of Food Science 57:558-563 

  3. Byun, J. S. 2000. Determination of Physicochemical Freshness Indices in Fresh Meat. Master's Thesis. Seoul National University, Seoul, Korea. (In Korean) 

  4. Demeyer, D. I., P. Vandekerckhove and R. Moermans. 1979. Compounds determining pH in dry sausage. Meat Science 3:161-164 

  5. Gardner, J. W. and P. N. Bartlett. 1994. A brief history of electronic noses. Sensors and Actuators B 18:211-220 

  6. James, M. J. 1972. Mechanical and detection of microbial spoilage in meat at low temperature. Journal of Milk and Food Technology 35:467-471 

  7. Lee, J. W. and S. M. Kim. 2008. Development of a portable electronic nose system(I). Journal of Biosystems Engineering 33(5):333-339. (In Korean) 

  8. Lee, S. K. J. Y. Kim and Y. S. Kim. 2004. Aroma pattern analysis of Hanwoo beef using electronic nose during refrigerated storage. Korean Journal for Food Science of Animal Resource 24(3):260-265. (In Korean) 

  9. Noh, B. S., J. W. Ko, S. Y. Kim and S. J. Kim. 1998a. Application of electronic nose in discrimination of the habitat for special agricultural products. Korean Journal of Food Science Technology 30(5):1051-1057. (In Korean) 

  10. Noh, B. S., Y. M. Yang, T. S. Lee, H. K. Hong, C. H. Kwon and Y. K. Sung. 1998b. Prediction of fermentation time of Korean style soybean paste by using the portable electronic nose. Korean Journal of Food Science Technology 30(2):356-362. (In Korean) 

  11. Nottingham, P. M. 1982. Meat Microbiology. Applied Science Publishers, London, UK 

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