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멸치의 산란기 수온이 어획량에 미치는 영향
Influence of Water Temperature During the Main Spawning Period on Anchovy Catch 원문보기

한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.42 no.3, 2009년, pp.297 - 301  

이충일 (강릉원주대학교 해양생명공학부) ,  장이현 (국립수산과학원) ,  박성은 (국립수산과학원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The water temperature from 1980 to 2000 and the anchovy catch from 1990 to 2000 in the southeastern portion of the South Sea of Korea were used to illustrate the influence of water temperature on the catch of the anchovy, Engraulis japonica. 1993 and 1998 were selected as poor and good fishing years...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 멸치의 주 어장이 형성되는 남해 동부해역에서 멸치의 주 산란기인 4월과 6월의 수온 변화가 멸치의 어획량에 미치는 영향을 분석하였다I
  • 즉 산란 당시뿐만 아니라 이후 성장과정에서의 환경적인 변화 또한 자원량 변동에 미치는 중요한 변수로 작용하게 된다. 본 연구에서는 이들 주요 인자 중 산란기의 환경 (수온)이 어획량에 미치는 영향에 대해서 설명하고자 한다. 멸치의 최적 산란수온은 17.
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참고문헌 (19)

  1. Choo, H.S. and D.S. Kim. 1998. The effect of variations in the Tsushima Warm Currents on the cgg and larval transport of anchovy in the southern sea of Korea. J. Kor. Fish Soc., 31, 226-244 

  2. Im, J.Y. and I.S. Ok. 1977. Study on the distribution and appearance of anchovy egg and larvae in the Korean coastal waters. Research Report of National Fisheries Research and Development Agency, 16, 73-85 

  3. Kim, J.Y. 1983. Distribution of anchovy eggs and larvae off the western and southern coasts of Korea. Bull. Korean Fish. Soc., 16, 401-409 

  4. Kim, J.Y. and Y.M. Kim. 1986. Study on thc early life history of anchovy, Engraulis japonica. Research Report of National Fisheries Research and Development Agency, 37, 151-156 

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  9. Marshall, S.L. and S.S. Parker. 1982. Patternidentification in the microstmctufe of sockeye salmon (Oncorhynchus nerka) otolith. Can. J. Fish. Auat. Sci., 39, 542-547 

  10. Ministry of Maritime Affairs and Fisheries (MMAF). 1997-2001. Statistical year book of maritime affairs and fisheries 

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  12. Nakata H. 1991. Coastal processes related to the transport, survival and recruitment of fish lavae. Bull. on Costal Oceanography, 28, 195-220 

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  17. Park, J.H. and J.H. Lee. 1991. In relation to the formation of fishing ground and thc fluctuation of fishing condition of Anchovy, Engranlis japonica, catched by Anchovy drag net. Bull. Korean Fish. Tech. Soc., 27, 238-246 

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  19. South Sea Fisheries Research Institute (SSFRI). 1998. Report of forecasting the anchovy fishing conditions in the South Sea off Korea in autumn 1998. 1-16 

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