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전통 콩발효 식품 유래 7, 8, 4'-Trihydroxyisoflavone의 피부 생리활성 연구
7, 8, 4'-Trihydroxyisoflavone from Fermented Soybean Food and Its Biological Activity 원문보기

大韓化粧品學會誌 = Journal of the society of cosmetic scientists of Korea, v.36 no.3, 2010년, pp.221 - 226  

박준성 ((주)아모레퍼시픽 기술연구원 피부과학연구소) ,  김동현 ((주)아모레퍼시픽 기술연구원 피부과학연구소) ,  심진섭 ((주)아모레퍼시픽 기술연구원 피부과학연구소) ,  김지성 ((주)아모레퍼시픽 기술연구원 피부과학연구소) ,  최권영 (서울대학교 화학생물공학부) ,  김병기 (서울대학교 화학생물공학부) ,  김덕희 ((주)아모레퍼시픽 기술연구원 피부과학연구소) ,  김한곤 ((주)아모레퍼시픽 기술연구원 피부과학연구소)

초록
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10년 이상 자연 발효된 콩 발효 식품에서 희귀 이소플라본 성분인 7, 8, 4'-trihydroxyisoflavone을 분리하였고, 분리된 성분의 항산화 효과를 비효소적인 방법으로는 DPPH 법을, 효소적인 방법으로는 xanthine oxidase법을 이용하여 확인하였다. 그 결과 7, 8, 4'-trihydroxyisoflavone는 농도 의존적으로 비타민 C와 유사한 DPPH 라디칼 소거 효능을 가지고 있음을 보여주었고 $6.6{\pm}0.4\;{\mu}M$ 농도에서 xanthine oxidase에서 생성된 superoxide 라디칼을 50 % 수준까지 낮춤을 보여주었다. 또한, 이 희귀 이소플라본 성분은 UVB로 유도된 MMP-1의 생성을 초기 수준으로 억제하는 것으로 나타나 피부 노화 억제에 유용한 성분임을 확인할 수 있었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

A rare isoflavone, 7, 8, 4'-trihydroxyisoflavone, was isolated from a 10-year-old fermented soybean food. 7, 8, 4'-trihydroxyisoflavone was isolated for the first time from a Korean fermented soybean food. Evaluation tests of biological activity showed significantly inhibition activity for free radi...

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  • Though free isoflavones, such as daidzein, genistein and glycitein, that are produced during fermentation are generally known to be active compound in FSF, the effect of aging on biological activity of FSF is not clear[9]. Because the longer fermentation or aging time of FSF may be an important factor in its biological activity, we focused on the newly formed compounds in aged FSF to discover and determine new antioxidants.
  • To determine the structure of the isolated compound, LC/MS and NMR analyses were conducted. The compound was obtained as pale white amorphous powder.
  • and incubated with samples for 72 h before being subjected to MMP-1 analysis (R&D Systems Elisa, Minneapolis, MN, USA).
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참고문헌 (13)

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  9. K. O. Jung, S. Y. Park, and K. Y. Park, Longer aging time increases the anticancer and antimetastatic properties of doenjang, Nutrition, 22, 539 (2006). 

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